Metai praėjo, o Nepalo gyventojų kančios tęsiasi

Praėjus metams po žemės

Dvi mergaitės laukia protezų.<br>AP nuotr.
Dvi mergaitės laukia protezų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2016, 11:37 AM, atnaujinta May 28, 2017, 1:35 AM

„Šitaip su kūdikiu gyvenome ir per musonus, ir žiemą“, – sako M.Rokaya, viena iš maždaug keturių milijonų vis dar benamių žmonių.

„Per drebėjimą nežuvome, bet dabar sunku išgyventi. Anksčiau daug žmonių ateidavo čia padėti mums. Bet ... dabar jie visi dingo“, – sakė ji AFP, maitindama dukrelę.

Po 7,8 balo žemės drebėjimo pernai balandžio 25-ąją, kuris pareikalavo beveik 9 tūkst. gyvybių ir sugriovė daugiau kaip pusę milijono namų, pasaulis susitelkė ir surinko pinigų šiai skurdžiai Himalajų valstybei.

Tačiau nors buvo surinkta 4 mlrd. dolerių, politinių partijų ginčai dėl šių lėšų kontrolės reiškia, kad dauguma nukentėjusiųjų negavo nieko, išskyrus mažą pradinę išmoką.

M.Rokaya, kuri buvo šešis mėnesius nėščia, kai per drebėjimą sugriuvo jos namai, dabar su šeima gyvena stovykloje netoli Katmandu oro uosto, palapinėje, nelabai saugančioje nuo šalčio ir lietaus.

„Nieko negirdėjome apie kompensaciją. Neturime jokių pinigų, kaip galime atstatyti?“ – sakė ji.

Maistą šeima verda ant viryklės palapinėje, o praustis turi bendrame stovyklos tualete.

Maždaug 4 mln. žmonių tebegyvena jokių standartų neatitinkančiuose laikinuose būstuose, nurodo Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio Draugijų Federacija.

Daugelis jų ir prieš drebėjimą, kuris sudavė didžiulį smūgį trapiai Nepalo ekonomikai, vos vos pragyvendavo.

Padėtį dar labiau blogina ir tai, kad protestuotojai, įpykę dėl naujos konstitucijos sąlygų, surengė blokadą prie Indijos sienos – pagrindinių vartų atvežamam kurui ir kitoms prekėms. Dėl to ištisus mėnesius labai trūko įvairių dalykų.

Turizmo apimtis irgi smuko, nes potencialūs lankytojai atšaukė užsakymus po to, kai drebėjimas sukėlė lavinas prie Everesto bazinės stovyklos ir palei populiarų Langtango maršrutą, kuriose žuvo dešimtys žmonių.

Pradėtas darbas neutralizuojant didžiulę žalą, kurią drebėjimas padarė Nepalo kultūriniam paveldui, pritraukdavusiam daug turistų.

Garsiosios karališkosios Katmandu slėnio aikštės pernai birželį vėl buvo atidarytos lankytojams, o darbininkai pradėjo restauruoti kitus istorinius objektus, tarp jų – 5-ojo amžiaus Čangu Narajano kompleksą, bet pareigūnai sakė, kad darbams užbaigti reiks ne vienų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.