Taivane „didelis nerimas“ pražudė žirafą

Viename Taivano zoologijos

Taivane nugaišo žirafa Hsiao Chiu.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Taivane nugaišo žirafa Hsiao Chiu.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2016, 1:42 PM, atnaujinta May 16, 2017, 5:25 AM

Šis incidentas, papildęs virtinę nelaimingų atsitikimų, susijusių su Taivane nelaisvėje laikomais gyvūnais, išprovokavo piktus raginimus sugriežtinti apsaugą.

Žirafa, vardu Hsiao Chiu, turėjo būti pervežta iš savivaldybės kontroliuojamo Taibėjaus zoologijos sodo į vieną privačią įstaigą, kad susiporuotų su ten laikoma patele. Tačiau į sunkvežimį įkeltas patinas pradėjo blaškytis ir galiausiai susmuko.

„Zoologijos sodas prarado Hsiao Chiu per skaudų incidentą“, – sakoma šios įstaigos pranešime. Pareigūnai pabrėžė, kad šią kelionę planuota atlikti birželį, bet ji buvo atidėta, kad jautrus gyvūnas labiau priprastų prie pasiruošimų jį pervežti.

Žirafa nugaišo sunkvežimiui dar neišvažiavus į privatų zoologijos sodą Sindžu mieste, maždaug už 70 km nuo Taibėjaus.

Skrodimas parodė, kad Hsiao Chiu sirgo plaučių uždegimu ir veikiausiai buvo ištikta panikos priepuolio, dėl kurio sutriko kvėpavimas ir buvo pažeisti raumenys.

Tyrėjai padarė išvadą, kad gyvūnas nugaišo dėl plaučių ir širdies nepakankamumo.

Gyvūnų teisių advokatai kritikuoja zoologijos sodą ir žada siekti, kad būtų sugriežtintos gyvūnų laikymo nelaisvėje taisyklės.

„Turėjo būti užkirstas kelias aplaidumui, lemiančiam gyvūnų žūtis, bet šie atvejai nuolat kartojasi“, – sakė Taivano aplinkos ir gyvūnų apsaugos draugijos direktorius Chen Yu- minas.

Žinia apie žirafos patino žūtį pateko į kai kurių vietos laikraščių pirmuosius puslapius. Žiniasklaida taip pat kritikavo zoologijos sodo pareigūnus, nesugebėjusius nustatyti, kad gyvūnas sirgo.

Zoologijos sodas nurodė nepaėmęs žirafos kraujo mėginio prieš pervežimą, nes stengtasi nesuerzinti gyvūno.

Keliomis dienomis anksčiau šimtai paukščių, dvi katės ir šuo žuvo nuo perkaitimo, kai konteineris, kuriuo jie buvo gabenami, dviem valandoms buvo paliktas oro uosto krovinių aikštelėje, esant didelei kaitrai.

Gyvūnai, kuriuos ruoštasi išgabenti į Malaiziją, buvo rasti nugaišę, kai buvo palikti konteineryje be vėdinimo angų Taojuano tarptautiniame oro uoste netoli Taibėjaus.

2014 metais vienas dresuotas hipopotamas, garsėjęs dėl savo atliekamų triukų viename privačiame zoologijos sode Taivano vidurio regione, nugaišo susilaužęs koją ir patyręs kitų sužalojimų jį pervežant. Šis incidentas irgi išprovokavo visuomenės pasipiktinimą.

Dvi tonas svėrusį gyvūną tikriausiai apėmė panika, ir jis iššoko iš važiuojančio sunkvežimio. Hipopotamui lūžo koja ir buvo sužeista diafragma. Negana to, kitą dieną gyvūnas dar labiau susižeidė, kad buvo vežamas po vizito pas veterinarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.