Nenumatyta stichija sulaužė italų likimus

Italijoje – gedulo metas. Žemės drebėjimas pareikalavo mažiausiai pustrečio šimto aukų. Gelbėtojai dar ieško gyvųjų, o šimtai žmonių negali sugrįžti į namus, nes baiminamasi pakartotinių smūgių.

Namų netekę italai nakvoja gelbėtojų įkurtose prieglaudose.<br>AP nuotr.
Namų netekę italai nakvoja gelbėtojų įkurtose prieglaudose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Local“, BNS ir „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 26, 2016, 12:47 PM, atnaujinta May 14, 2017, 8:49 PM

Vidurio Italijos regione 4,3 tūkst. gelbėtojų vakar tebeieškojo gyvųjų po 6,2 balo stiprumo žemės drebėjimo, kuris smogė trečiadienio naktį.

Jie turi veikti greitai, nes smarkiausiai po stichijos siautėjimo apgriuvę Amatričės, Akumolio ir Peskara del Tronto miesteliai trupa virpinami naujų smūgių.

Po šių miestelių namų griuvėsiais vis dar įkalinti žmonės.

Gelbėjimo tarnybų darbuotojai mėgina juos atkasti pasitelkdami sunkiąją techniką ir savo rankas.

Pranešta, kad žemės drebėjimas pražudė 267 žmones, tačiau Italijos sveikatos apsaugos ministerija praneša, jog skaičius gali dar išaugti, nes nežinoma, kiek žmonių dar yra po griuvėsiais. Daugybė mirusiųjų – vaikai ir kūdikiai.

Tarp aukų – ir 18 mėnesių mažylis. Jo motina Martina Turco 2009 metais išgyveno 300 žmonių pražudžiusį žemės drebėjimą L’Akviloje ir po šio įvykio nutarė išsikraustyti į kitą miestelį, nes manė, kad bus saugiau.

M.Turco trečiadienį buvo išgelbėta iš namo griuvėsių Arkvata del Tronto mieste ir yra gydoma ligoninėje, bet jos vaikas žuvo.

Taip pat pranešama apie du vaikus – ketverių ir septynerių metų, kuriuos išgelbėjo nuovoki jų senelė, pakišusi juos po lova, kai tik prasidėjo purtymas.

Ji irgi liko gyva, bet žuvo jos vyras.

Daugybė žmonių neteko ne tiktai šeimos narių, bet ir viso užgyvento turto – pastatai virto griuvėsių krūva. Kiti, kurių namai dar stovi, kurį laiką turės glaustis improvizuotose stovyklose ir prieglobsčio centruose, kuriuos įrengė medikai bei gelbėtojai.

Šimtai žmonių dabar gyvena palapinių miesteliuose užmiesčiuose, nes dėl pakartotinių požeminių smūgių tikimybės per daug pavojinga grįžti namo.

Italijos pareigūnai dabar ieško kur priglausti 2 tūkstančius žmonių, kurie neteko namų arba dėl prastos jų būklės negali ten kelti kojos. (BBC, „The Local“, BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.