Po negailestingos audros – sunkus atsitiesimas

Haityje savaitė prasidėjo gedulu dėl daugiau nei 1 tūkst. žmonių, kuriuos pražudė uraganas „Matthew“. Dabar saloje baiminamasi mirtinų ligų protrūkio. Po stichijos lengviau atsigauna pietinė JAV dalis.

Uragano „Matthew“ nuniokotas Haitis bijo ligų, o evakuoti amerikiečiai laukia, kol galės grįžti namo. Nemažai jų namų vis dar išlieka apsemti vandens.<br>AP nuotr.
Uragano „Matthew“ nuniokotas Haitis bijo ligų, o evakuoti amerikiečiai laukia, kol galės grįžti namo. Nemažai jų namų vis dar išlieka apsemti vandens.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BBC, „The Guardian“, BNS ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 11, 2016, 10:50 AM, atnaujinta May 11, 2017, 3:26 AM

Nors „Matthew“ nurimo, krizė, kurią sukėlė audra, toli gražu nesibaigė. Uragano aukų skaičius JAV padidėjo mažiausiai iki 19.

„Šiaurės Karolinoje tekant saulei ir vėl giedrijantis dangui, matyti, kad mūsų valstija patyrė didžiulį nuniokojimą ir, deja, prarado daug gyvybių“, – sakė valstijos gubernatorius Patas McCrory, aiškėjant potvynio padariniams.

Tūkstančiai amerikiečių vis dar negali sugrįžti į savo namus ir yra priversti ieškoti pastogės. Potvyniams prasidėjus vanduo buvo užliejęs gatves taip smarkiai, kad žmonėms teko bristi per jį iki juosmens.

Vis dėlto dalis žmonių jau teigia pamažu sugrįžtantys prie įprasto gyvenimo, nors pirmiausia jiems reikia surinkti vėjų išmėtytas šiukšles, nuolaužas ir atstatyti apgriautus namus.

Daugiau aukų JAV padėjo išvengti ir tai, kad artinantis „Matthew“ maždaug 2 mln. žmonių šalies pietryčiuose buvo nurodyta evakuotis iš savo namų.

Nors Floridoje nuo gamtos stichijos žuvo penki žmonės, vietos valdžia džiaugiasi, kad Floridoje „Matthew“ laikėsi pakankamai toli nuo kranto, tad žmonės nepajuto visos vėjo jėgos.

Audros akis JAV pakrantę galiausiai pasiekė šeštadienį, bet tik trumpam. Be to, tada „Mathew“ buvo silpnesnis ir vos atitiko uragano apibrėžimą, o jo vėjų greitis siekė tiktai 120 km per valandą.

Tačiau savo žiaurumą „Matthew“ parodė Haityje, kur vėjų greitis siekė 192 km per valandą. Net praėjus savaitei visas tragedijos mastas dar nėra aiškus.

Gamtos stichijos paveiktam Haičiui dabar gresia dar viena problema – choleros protrūkis. Dėl uragano Haičio vandens telkiniai buvo užteršti, į juos pateko nuotekų, todėl pradėjo plisti cholera. Nuo jos jau mirė keli žmonės, tačiau baiminamasi, kad ligos užkratas išplis dar labiau.

„Dėl praūžusio uragano, potvynių ir jų padarytos žalos gamtai bei nuotekų sistemai beveik neabejojama, kad po „Matthew“ ir prasidedančių sezoninių liūčių sulauksime choleros protrūkio“, – sakė Amerikos sveikatos organizacijos atstovai.

Uraganas Haičiui smogė dar praėjusį antradienį.

Čia siautė stipriausi vėjai, todėl nieko nuostabaus, kad kai kurie pakrančių kaimai yra visiškai nuniokoti.

Skaičiuojama, kad, be daugiau nei tūkstančio žuvusiųjų, dar 61,5 tūkstančio žmonių yra be pastogės.

Kovoti su uragano padariniais Haičiui itin sudėtinga, nes dalis kelių tapo neišvažiuojami ir pasiekti atokesnius kaimus tapo beveik neįmanoma.

Kai kurie jų pagalbos laukė iki šios savaitės pradžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.