Šiaurės Filipinuose praūžė galingas taifūnas „Haima“

Filipinuose ketvirtadienį praūžė vienas galingiausių visų laikų taifūnų,

Taifūno nuniokotame mieste vyrai brido per kelius siekiantį purvą ir potvynių vandenis, o ant šalia esančios kalvos mėtėsi nuplėšti aliumininiai stogų lakštai.<br>AP nuotr.
Taifūno nuniokotame mieste vyrai brido per kelius siekiantį purvą ir potvynių vandenis, o ant šalia esančios kalvos mėtėsi nuplėšti aliumininiai stogų lakštai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Oct 20, 2016, 9:10 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:49 PM

Galingas taifūnas „Haima“ smogė šiaurinei Kagajano provincijai vėlai trečiadienio vakarą. Vėjo gūsiai audros metu prilygo vėjams, atneštiems 2013 metais siautusio taifūno „Haiyan“, kuris, kiek žinoma, buvo smarkiausia kada nors sausumą pasiekusi audra. Tąsyk žuvo arba dingo apie 7 350 žmonių.

„Haima“ pernakt praslinko virš kalnų ir žemės ūkio teritorijų šiauriniame pagrindinės Lusono salos regione. Rytą paaiškėjo, kad uraganas padarė didelės žalos.

„Kiek akys užmato, ryžių ir kukurūzų pasėliai yra išguldyti“, – naujienų agentūrai AFP telefonu sakė universiteto dėstytojas Villamoras Visaya iš Ilagano, vieno pagrindinių šiaurinių Filipinų miestų, turinčio 130 tūkst. gyventojų.

„Sugriauta daug namų. Mačiau vieną mokyklos pastatą, ant kurio užgriuvo didžiulis medis... atrodė, lyg mūsų namas būtų nuplėštas nuo pamatų“, – sakė jis.

„Haima“ į Filipinų pakrantės miestus šalia Ramiojo vandenyno atnešė vėjų, kurių vidutinis greitis buvo 225 km per val., vietomis vėjo gūsių greitis siekė 315 km per valandą.

Per naktį taifūnas nusilpo, kadangi susidūrė su didžiuliais kalnų masyvais. „Haima“ ketvirtadienio ryte pasiekė vakarinį Lusono pakraštį ir Pietų Kinijos jūrą, o dabar slenka pietinės Kinijos link.

Kagajano provincijos sostinės Tugegarao meras Jeffersonas Soriano pranešė apie taifūno „Haima“ smarkiai suniokotas mokyklas ir gimnazijas, kur laikinai glaudėsi žmonės.

„Jie prašo pagalbos, nes jų namų stogai buvo nuplėšti. Problema tokia, kad mūsų gelbėtojai, esantys čia, negali išvažiuoti ir padėti“, – J.Soriano sakė radijui DZMM paryčiais, kai audra tebesiautėjo.

Taifūno kelyje atsidūrusiame kalnuoto reljefo Karanglano mieste, kuriame gyvena apie 40 tūkst. žmonių, ketvirtadienio rytą dėl nuošliaužų purve įklimpo autobusas.

Šiame taifūno nuniokotame mieste vyrai brido per kelius siekiantį purvą ir potvynių vandenis, o ant šalia esančios kalvos mėtėsi nuplėšti aliumininiai stogų lakštai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.