Drebanti žemė Italijoje priminė tikrą košmarą

Praėjus vos dviem mėnesiams po pražūtingo žemės drebėjimo Italiją ir vėl supurtė požeminiai smūgiai. Tiesa, nors stichija sugriovė nemažai namų ir sužeidė kelis žmones, aukų šįkart pavyko išvengti.

Du stiprūs požeminiai smūgiai sugriovė kelis Centrinės Italijos miestus, bet buvo jaučiami net sostinėje – Romoje.<br>AP nuotr.
Du stiprūs požeminiai smūgiai sugriovė kelis Centrinės Italijos miestus, bet buvo jaučiami net sostinėje – Romoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-10-28 09:14, atnaujinta 2017-05-10 02:02

Trečiadienio vakarą centrinę Italiją sudrebino du požeminiai smūgiai. Pirmiausia Viso miesteliui smogė 5,5 balo stiprumo drebėjimas, o po poros valandų žalos pridarė antras 6,1 balo virpesys.

Požeminiai smūgiai buvo jaučiami ir daugiau negu 200 kilometrų nutolusioje sostinėje Romoje.

Gelbėtojų komandos pernakt dirbo labiausiai nukentėjusiose gyvenvietėse. Blogi orai trukdė darbams, tačiau apie sužeistus žmones pranešta tik keliose vietose.

Vakar tūkstančiai italų pabudo savo mašinose – laikinuose prieglobsčiuose, į kuriuos turėjo persikelti dėl jų namams grasinusio žemės drebėjimo.

„2–3 tūkstančiai žmonių liko be stogo virš galvos“, – pripažino Markės regiono civilinės apsaugos departamento vadovas Cesare Spuri.

Žemės drebėjimo epicentras atsidūrė vos keliasdešimt kilometrų nuo Amatričės, kurią rugpjūtį suniokojo 6,2 balo požeminiai smūgiai, nusinešę 300 žmonių gyvybę.

Italijos civilinės apsaugos vadovas Fabrizio Curcio pranešė, kad vakar buvo sužinota apie kelias dešimtis sužeistų žmonių, tačiau tik keturi jų yra sunkios būklės.

Įgriuvo kai kurios senos bažnyčios, taip pat buvo apgadinta kitų pastatų, nors daugelis jų buvo teritorijose, kurių gyventojai evakuoti po rugpjūčio 24 dieną įvykusio žemės drebėjimo.

„Esame likę be elektros, laukiame gelbėtojų“, – sakė netoli epicentro esančios gyvenvietės Kastelsantandželo sul Neros meras Mauro Falcucci.

Į šiaurę nuo Romos buvo dėl visa pikta uždarytas vienos didelės automagistralės ruožas netoli Arkvata del Tronto, nes iškilo žemės nuošliaužos grėsmė.

„Žemės drebėjimas buvo labai smarkus, – kalbėjo Usitos miesto meras Marco Rinaldi. – Žmonės šaukia gatvėje, o dabar likome be šviesos.“

Specialistų teigimu, trečiadienio nelaimė yra susijusi su pražūtingu rugpjūčio žemės drebėjimu.

„Pakartotiniai požeminiai smūgiai gali grįžti po labai ilgo laiko, kartais net po kelių mėnesių“, – tikino Italijos nacionalinio geofizikos instituto ekspertas Mario Tozzi.

Nors dalis mokyklų ir ligoninių vakar neveikė, dviejų Kastelsantandželo sul Neros barų savininkai vakar atvėrė duris vietos gyventojams, kuriems juose likti atrodė saugiau, nei grįžti namo.

„Keturi penktadaliai namų jau buvo negyvenami nuo rugpjūčio drebėjimo.

Daug žmonių atvyko į mūsų miestelį, nes čia pastatai nebuvo taip sugriauti“, – teigė baro savininkė Pamela Cappa.

Regionas jau baigia priprasti prie nuolatinės grėsmės. Daugelis žmonių ryškiai prisimena ir L’Akvilą 2009 metais sugriovusį žemės drebėjimą.

„Išgyvenome rugpjūčio košmarą, ir mūsų miestas 40 dienų buvo apsaugotas. Bet dabar ir mūsų nepasigailėjo“, – pasakojo Kastelsantandželo sul Neros gyventojas Marco.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.