Saliamono Salose įvyko stiprus pakartotinis žemės drebėjimas

Stiprus 6,9 balo žemės

Saliamono Salas purto žemės drebėjimai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Saliamono Salas purto žemės drebėjimai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Dec 10, 2016, 9:37 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:28 PM

Vėliausias drebėjimas įvyko 6 val. 10 min. vietos (penktadienį 21 val. 10 min. Lietuvos) laiku. Jo epicentras buvo už 90 km į vakarus nuo Saliamono Salų provincijos sostinės Kirakyros, o židinys – 10 km gylyje, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras iš pradžių pranešė, kad cunamių pavojaus nėra, bet vėliau Saliamono salų pakrantėse prognozavo „pavojingas cunamių bangas“, kurios gali būti 1–3 metrais aukštesnės negu įprastas potvynių lygis.

Tai pat perspėta, kad iki 30 cm cunamių bangos gali pasiekti Australijos, Fidžio, Kiribačio, Nauru, Naujosios Kaledonijos, Papua Naujosios Gvinėjos, Tuvalu ir Vanuatu krantus.

USGS pranešime sakoma, kad maža tikimybė, jog pastarasis žemės drebėjimas padarė didelės žalos arba nusinešė žmonių gyvybių.

Ankstesnę dieną salynui smogė itin stiprus 7,7 balo žemės drebėjimas, po kurio taip pat buvo paskelbtas cunamių pavojus, bet pranešimų apie didelę žalą nebuvo gauta.

Saliamono salos yra vadinamajame Ramiojo vandenyno ugnies žiede – aktyvių Žemės plutos tektoninių judesių zonoje, kur dažnai įvyksta žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

2007 metais 8 balų žemės drebėjimas Saliamono Salose sukėlė 10 metrų aukščio cunamį ir nusinešė 52 žmonių gyvybe, o dar tūkstančius paliko be pastogės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.