Košmaras Meksikos pirotechnikos turguje: žuvusiųjų skaičius auga

Milžiniškas sprogimas garsiausiame Meksikos pirotechnikos turguje nusinešė mažiausiai 31 žmogaus gyvybę. Sužeistųjų ir žuvusiųjų skaičius nuolat auga. Manoma, kad sužeistų žmonių yra bent 72. Sprogimas nugriaudėjo šalia Meksiko miesto.

Didžiulis sprogimas Meksikos pirotechnikos turguje pražudė daugybę žmonių.<br>lrytas.lt montažas.
Didžiulis sprogimas Meksikos pirotechnikos turguje pražudė daugybę žmonių.<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „Fox News“, „The Guardian“ ir lrytas.lt inf.

2016-12-21 06:01, atnaujinta 2018-02-09 21:30

Tultepeko savivaldybėje esantis San Pablito turgus yra futbolo aikštės dydžio. Šiame regione žmonės prasigyvena gamindami pirotechnikos gaminius. Dažnai jie dirba slaptose ar nelegaliose dirbtuvėse. 

Sprogimas suniokojo daugiau nei 80 procentų turgaus. Meksikos žiniasklaida pranešė, kad sprogimo metu turguje buvo 300 tonų pirotechnikos.

Valstijos valdžia pabrėžė, kad pirmiausia siekia padėti sužeistiesiems, o tada imsis aiškintis, kas sukėlė sprogimą. Kol kas dar nėra aišku, kas galėjo sukelti sprogimą.

Valstijos pirotechnikos instituto direktorius San Pablito turgų yra pavadinęs saugiausiu visoje Lotynų Amerikoje. „Kioskai pagaminti tobulai. Tarp jų yra užtektinai erdvės, kad neįvyktų grandininė reakcija“, – instituto vadovą citavo „Anilam Politico“. 

Gubernatorius Eruvielas Avila „Fox News“ 6 valandą ryto Lietuvos laiku teigė, kad per sprogimą žuvo 26 žmonės, o kiti trys mirė ligoninėje. Vėliau žuvusiųjų skaičius padidėjo iki 31.

E.Avila pareiškė, jog padarys viską, kad surastų atsakingus žmones ir juos nubaustų.

„Žmonės verkė ir desperatiškai bėgo į skirtingas puses“, – pasakojo 20 metų liudininkė Cesar Carmona. 

Valstijos Sveikatos ministerijos sekretorius Cesaras Nomaras Gomezas Monge sakė, kad bent 72 žmonės gydomi nuo rimtų nudegimų. Kai kuriais atvejais nudegimai siekia 90 procentų kūno.

Tarp taip smarkiai nudegusių – 10 vaikų, jie buvo išsiųsti į ligoninę Galvestono mieste Teksase.

Po didžiulio sprogimo turguje ir toliau pokšėjo fejerverkai, o viską dengė didžiuliai juodi dūmų debesys.

„Nuaidėjo sprogimo garsas, ir mes pamanėme, kad tai netoliese esanti fejerverkų krautuvėlė“, – sakė turguje apsilankiusi Alejandra Pretel.

Ji pridūrė, kad labai greitai tapo aišku, jog pavojus – didžiulis.

„Mano kaimynai sakė, kad pajuto, kaip viskas dreba. Aš to nejutau, nes bėgau iš ten“, – kalbėjo A.Pretel.

Liudininkė Crescencia Francisco Garcia sakė, kad jai esant prekystalių eilių viduryje prasidėjo kurtinantys sprogimai. Ji sustingo, instinktyviai pažvelgė į dangų, o tada, supratusi, kad visi bėga, taip pat leidosi bėgti per dūmus. Bėgdama ji matė žmones su nudegimais bei žaizdomis ir daug kraujo. „Viskas degė. Viskas sproginėjo, – sakė moteris. – Skraidė akmenys, plytgaliai, viskas skraidė.“

Cesaras Ornelasas iš Atisapan de Saragosos į turgų su sūnumi ir tėvu atvyko 10 minučių prieš prasidedant sprogimams. Jis bandė bėgti, bet kažkas jį pargriovė iš nugaros.

Vyras kelis kartus bandė atsistoti, bet galiausiai jo 15-metis sūnus Francisco  turėjo jį išvilkti. „Mes nesižvalgėme atgal, – sakė C.Ornelasas, kuris patyrė nedidelius nudegimus ir stiprų sumušimą virš kairiojo inksto. – Girdėjome, kaip sprogimai po truputį silpnėja.“ Beveik po keturių valandų jis ir Francisco šlubuodami išėjo iš turgaus rajono. Greitosios pagalbos medikai pasakė, kad skriejusios nuolaužos tikriausiai suskaldė Francisco kojos kaulą.

Pasak C.Ornelaso, jo 67 metų tėvas Ernesto bėgo kita kryptimi ir pasislėpė netoliese esančiame name. Visi tėvo drabužiai sudegė, jo veidas ir ranka buvo kruvini. Greitosios pagalbos automobiliu jis buvo nuvežtas į ligoninę. 

Į įvykio vietą skubiai atvyko ne tik daugybė greitosios pagalbos, ugniagesių ar policijos automobilių. Prie jų prisidėjo ir valstybės gynybos pajėgos.

Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė užuojautą šeimoms, kurios prarado mylimus žmones, ir palinkėjo sužeistiesiems pasveikti.

Tai nėra pirmas kartas, kai San Pablito turguje įvyko panašus įvykis: per 2005 metų rugsėjį įvykusį sprogimą buvo sužaloti 128 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.