Ajovoje išsiliejo didžiulis kiekis dyzelino

JAV Ajovos valstijoje

Ajovoje į aplinką išsiliejo 530 tūkst. dyzelino.<br>„Twitter“ nuotr.
Ajovoje į aplinką išsiliejo 530 tūkst. dyzelino.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2017, 2:20 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 8:19 AM

Kaip pranešė federaliniai pareigūnai, tai didžiausias dyzelino išsiliejimas Jungtinėse Valstijose nuo 2010 metų.

Maždaug pusės hektaro dirbamos žemės plote išsiliejęs dyzelinas siurbiamas į vakuumines cisternas. Susiurbta apie 18 proc. išsiliejusio dyzelino. Teršalai į upių ir požeminius vandenis nepateko, ketvirtadienį paryčiais pranešė Ajovos gamtos išteklių departamento atstovas spaudai Jeffas Vansteenburgas.

Lauko drenažo sistemos nebuvo sugadintos, todėl degalai negali nutekėti į vandenis, sakė jis.

Užterštas sniegas ir dyzelis gabenami į įmonę Minesotos valstijos Mineapolio mieste. Užterštas gruntas bus nukastas ir išvežtas į sąvartyną šalia Klir Leiko Ajovoje, nurodė J.Vansteenburgas.

Avarijos likvidavimo darbus apsunkina smarkus vėjas ir pustomas sniegas.

Ūkis įsikūręs už beveik 5 km į šiaurę nuo Hanlontauno, esančio už maždaug 200 km šiaurę nuo Ajovos valstijos sostinės Di Moino.

Produktotiekis priklauso Talsoje, Oklahomos valstijoje įsikūrusiai „Magellan Midstream Partners“. Kad jis trūko, buvo pastebėta trečiadienį ryte.

Daugiau nei 70 įmonės atstovų, vietinių avarijos likviduotojų, kontrolierių ir darbininkų ketvirtadienio rytą dirbo nelaimės vietoje, nurodė „Magellan Midstream Partners“ atstovas.

Žmonės per nelaimę nenukentėjo, gyventojų evakuoti nereikėjo, sakė jis ir pridūrė, kad dyzelino nuotėkio priežastis tiriama.

„Produktotiekio taisymo darbus ketiname pradėti dar šiandien, bet nežinome, kada bus atnaujinta naftotiekio veikla pažeistame mūsų sistemos segmente“, – sakė įmonės atstovas ketvirtadienį.

„Dėl šio incidento neturėtų sutrikti benzino, dyzelino ir kitų rafinuotų naftos produktų tiekimas regione“, – pridūrė jis.

Šis naftotiekis buvo pastatytas praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio pradžioje. Tačiau „Magellan Midstream Partners“ atstovas pažymėjo, kad produktotiekio amžius nėra saugumo veiksnys, jei jis tinkamai tikrinamas ir prižiūrimas.

Beveik 205 km ilgio vamzdyno atkarpa eina nuo Rosmaunto Minesotoje iki Meison Sičio Ajovoje.

JAV Transporto departamento tyrimais duomenimis, šis incidentas yra šeštas didžiausias rafinuoto naftos produkto išsiliejimas šį dešimtmetį ir didžiausias dyzelino nuotėkis nuo 2010-ųjų sausio.

Ši nelaimė rodo, kad naftos produktų vamzdynai yra pavojingi, pareiškė Edas Fallonas (Edas Falonas), vadovaujantis judėjimui „Bold Iowa“, kuris stengiasi užkirsti kelią įgyvendinti naftotiekių „Keystone XL“ ir „Dakota Access“ projektus.

Naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo atnaujinti šių prieštaringai vertinamų naftotiekių tiesimą.

Ankstesnė Baracko Obamos administracija blokavo „Keystone XL“ ir „Dakota Access“ projektus, iš dalies dėl jų galimo neigiamo poveikio aplinkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.