Gaisre įstrigusi pora paskutines akimirkas skyrė atsisveikinti su tėvais

Po gaisro Londone, per kurį žuvo arba dingo 79 žmonės, pasaulį apskriejo ne viena širdį verianti istorija. Bene labiausiai sukrečianti – dviejų jaunų italų architektų. Iki pat mirties pora kalbėjosi su tėvais.

G.Trevisan ir M.Gottardi persikėlė gyventi į Londoną vos prieš tris mėnesius.
G.Trevisan ir M.Gottardi persikėlė gyventi į Londoną vos prieš tris mėnesius.
Daugiau nuotraukų (1)

Neringa Budrytė, Specialiai LR, Italija

2017-06-20 18:48, atnaujinta 2017-06-20 18:53

27-erių Gloria Trevisan ir jos bendraamžis Marco Gottardi gyveno priešpaskutiniame, 23-iajame, dangoraižio „Grenfell Tower“ aukšte. Į Londoną jauna pora buvo atvykusi vos prieš tris mėnesius ir atrodė patenkinta – socialiniuose tinkluose noriai dalijosi įspūdingais Londono vaizdais iš savo apartamentų. Tų pačių, kurie kilus siaubingam gaisrui tapo mirtinais spąstais.

Gaisro naktį pora iki paskutinio momento telefonu kalbėjosi su savo tėvais. Jie patys pranešė apie siautėjančią ugnį.

Vaikino tėvas Gianni Gotardi atskleidė lemtingos nakties detales: „3 val. 45 min. man paskambino Glorios mama ir pasakė sulaukusi dukros skambučio dėl kilusio gaisro. Mes iškart susisiekėme su sūnumi.

Jis stengėsi nesureikšminti to, kas vyksta. Manau, norėjo nuraminti Glorią ir mano žmoną. Vėliau dar ne kartą susiskambinome ir jis vis tikino, kad gaisrininkai atvyksta ir kad gaisras bus užgesintas.

Vėliau susiskambinome paskutinį kartą. Skambutis buvo dramatiškas – jie pranešė, kad į butą veržiasi dūmai ir kad situacija darosi labai pavojinga. Nuo tada ryšys nutrūko.“

Dar labiau sukrečiantis merginos mamos Emanuelos Disaro liudijimas. Dukra jai paskambino stipriai išsigandusi. Tėvams Gloria detaliai pasakojo viską, kas vyksta. Jiems pavyko šiuos pokalbius įrašyti.

Šeimos advokatė prisipažino apsiverkusi, kai išklausė šiuos įrašus. Viskas klostėsi lyg siaubo filme: Glorios šeima naktį tiesiogiai per televiziją stebėjo, kaip liepsnos ryte ryja Londono dangoraižį, matė beviltiškas ugniagesių pastangas ir tuo pat metu kalbėjosi su jame įstrigusia dukra: „Mes negalime išeiti, esame užblokuoti.“

Vėliau, apie 4 valandą ryto, jie sulaukė paskutinio skambučio – atsisveikinimo: „Mama, aš supratau, kad mirštu. Ačiū už viską, ką dėl manęs padarėte. Iškeliauju į rojų, padėsiu jums iš ten.“ Panašiai Gloria žinutėmis spėjo atsisveikinti ir su savo draugėmis.

Sukrėsti jaunų architektų šeimos artimieji dar tikėjosi stebuklo. Iš pradžių jie laikyti dingusiais, tačiau savaitgalį oficialiai paskelbta, kad tarp žuvusių yra ir Marco su Gloria. Po tragedijos jų artimieji negailėjo priekaištų Italijos valdžiai.

Esą architektų pora į Londoną išvyko neradusi darbo tėvynėje, kur jaunimo nedarbo problema didžiulė. Gloria baigė mokslus aukščiausiu – 110 balų įvertinimu, tačiau Italijoje jai tebuvo pasiūlytas darbas už 300 eurų atlyginimą. Todėl ji nusprendė kartu su savo vaikinu išbandyti laimę Londone.

Marco tėvai po nelaimės pasakojo, kad jau buvo spėję aplankyti sužadėtinių porą, įsikūrusią „Grenfell Tower“ dangoraižyje. Esą sūnus jiems pasakojo, kad daugiabutis, nors ir renovuotas, nėra saugus.

„Mano sūnus į tai atkreipė dėmesį, sakė, kad daugiaaukštis, kuriame rado būstą, nesaugus, kad saugumo normos, galiojančios Italijoje, daug griežtesnės nei Anglijoje.

Jis tai iš karto suprato, nes to mokėsi ir Venecijos universitete, kurį pernai baigė. Londone įsidarbino architektų studijoje, kuri dirbo su senais pastatais, todėl gerai žinojo, kaip jie turi būti restauruojami“, – Italijos žiniasklaidai pasakojo vaikino tėvas.

Savaitgalį paskelbta, kad tragedijos buvo galima išvengti ir tam būtų užtekę apie 6000 eurų. Tiek dangoraižį restauravusiai kompanijai papildomai būtų kainavę padengti išorines sienas nedegia medžiaga.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.