Amerikoje dėl uragano susidarė etileno deficitas

Dėl uragano Teksaso valstijoje šiuolaikinėje pramonėje itin svaraus etileno tiekimas sumažėjo daugiau nei 60 proc., rodo „PetroChemWire“ duomenys.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 1, 2017, 6:24 PM

Teksase yra trys ketvirtadaliai visų etileno gamybos pajėgumų Jungtinėse Valstijose. O dėl uragano daugelis gamyklų buvo priverstos stabdyti gamybos darbus, skelbia naujienų agentūra „Bloomberg“.

„Etilenas – svarbiausias naftos chemijos produktas, turintis įtakos visam sektoriui“, – sakė konsultacijų bendrovės „Nexant“ analitikas Chiragas Kothari. Jo teigimu, etileno gamybos apimtys pasaulyje sudarė 146 mln. tonų, ir būtent su šiomis bekvapėmis degiosiomis dujomis yra susijusi didelė dalis pasaulinės chemijos pramonės, vertinamos 3,5 trln. JAV dolerių.

Etileno deficitas visoje JAV teritorijoje gali turėti rimtų ir ilgalaikių pasekmių, mano ekspertai.

Cheminiai junginiai etileno pagrindu leidžia gaminti pakuotes maisto produktams ir šiukšlių maišus, aušinimo skyst automobiliam ir lėktuvams, automobilinės chemijos produkciją, medicininės technikos dalis ir sintetinį pluoštą drabužiams, plastiko vamzdžius ir įvairias izoliacijos priemones.

Analitikai pabrėžia, kad etilenui ir jo junginiams tenka maždaug 40 proc. pasaulinės prekybos chemijos priemonėmis. JAV dalis šioje rinkoje sudaro maždaug 20 proc. Dar iki uragano „Harvey“ etileno gamybos pajėgumai visame pasaulyje buvo beveik maksimalūs. Todėl jų augimo galimybės kitose šalyse tuo metu, kai JAV jos mažėja, yra gana ribotos.

„Todėl net ir nedidelis pokytis gali pakeisti paklausos ir pasiūlos pusiausvyrą“, – sako ekspertai.

Chemijos gamyklos Meksikos pakrantėje statomos atsižvelgiant į galimus uraganus ir potvynius, tačiau „Harvey“ vis tiek pridarė rimtos žalos. Dėl gamyklų uždarymo taip pat beveik 90 proc. smuko etileno sintezei naudojamo etano ir butano paklausa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.