Tyrėjai: Rusijoje sudegęs prekybos centras buvo pastatytas savavališkai ir neteisėtai

Sulaikyta Rusijos valstybinės statybos priežiūros inspekcijos vadovė Kemerovo srityje Tanzilija Komkova, įtariama piktnaudžiavimu, neužkirto kelio veikti Kemerovo prekybos centrui, kuriame praeitą sekmadienį kilus didžiuliam gaisrui žuvo dešimtys žmonių, pranešė Rusijos tyrimų komiteto atstovė Svetlana Petrenko.

 Gaisro metu žuvo 64 žmonės. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gaisro metu žuvo 64 žmonės. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gaisro metu žuvo 64 žmonės. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gaisro metu žuvo 64 žmonės. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gaisro metu žuvo 64 žmonės. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Gaisro metu žuvo 64 žmonės. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Gaisro metu žuvo 64 žmonės. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Gaisro metu žuvo 64 žmonės. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Viena suimtųjų yra N.Sudenok.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Viena suimtųjų yra N.Sudenok.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

lrytas.lt ir BNS inf.

Mar 29, 2018, 10:24 PM, atnaujinta Mar 30, 2018, 2:30 PM

„Tyrėjai mano, kad T. Komkova nesiėmė veiksmų, kad užkirstų kelią veikti savavališkai ir neturint leidimo Kemerove pastatytam prekybos ir pramogų centrui „Žiemos vyšnia“. Dėl to žuvo prekybos centro lankytojų“, – penktadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė S. Petrenko.

Anksčiau pranešta, kad šis kompleksas buvo pastatytas 1968 metais. Tuomet jame buvo įrengtas konditerijos fabrikas, o 2013 metais pastatas buvo pertvarkytas į prekybos centrą.

„Žiemos vyšnia“ užsidegė kovo 25-ąją. Paskutiniais duomenimis, per gaisrą žuvo 64 žmonės, tarp jų daugiau kaip 40 vaikų.

Šiuo metu teisėsauga yra sulaikiusi septynis žmones, penkiems jų skirtas kardomasis kalinimas.

Suimti įtariamieji

Po prekybos centro „Žiemos vyšnia“ gaisro, nusinešusio 64 žmonių gyvybę, praėjo jau kelios dienos. Tyrėjai aiškinasi, kodėl įvyko tragedija, o už grotų atsidūrė jau penki įtariamieji. 

Tyrimo komitetas šiuo metu yra pateikęs kaltinimus penkiems asmenims ne tik dėl žmonių žūties, bet ir priešgaisrinės saugos pažeidimų, nesaugių paslaugų teikimo, rašo „Meduza“.

Kaltinimai pateikti kompanijos „Žiemos vyšnia Kemerovo“ direktorei Nadežtai Sudenok. Ji nuomojosi patalpas pastate. Kaltinimų sulaukė ir įmonės „Kemerovo konditerijos kombinatas“ technikos direktorius Georgijus Sobolevas. Pastarojo kompanijai priklausė prekybos centras.

Igoris Polozinenko, kurio kompanija rūpinosi „Žiemos vyšnios“ gaisro signalizacija taip pat atsidūrė areštinėje.

Tarp kaltinamųjų taip pat atsidūrė elektromontuotojas Aleksandras Nikitinas, apsaugos darbuotojas Sergejus Antiušinas,

Tyrimo metu pareigūnai nustatė daugybę pažeidimų – neveikė gaisro signalizacija, buvo uždaryti avariniai išėjimai iš pastato, kino teatre seanso metu buvo užrakintos durys.

S.Antiušinas kaltinamas tuo, kad gavęs signalą dėl gaisro, atjungė signalą apie jį pastate. Tačiau jis pats aiškino, kad signalas pastate apskritai buvo atjungtas seniai, nes esą jis nujolatos suveikdavo be jokios priežasties ir vadovybei tai nusibodo.

S.Antiušino tėvas aiškino, kad sūnus net nežinojo kaip atjungti signalizaciją, todėl jis kaltinamas be reikalo. Jį esą bandoma paversti atpirkimo ožiu.

Teisme N.Sudenok savo kaltės nepripažino. Ji teigė esanti įsitikinusi, kad „Kemerovo konditerijos kombinato“ generalinė direktorė Julija Bogdanova verčia savo darbuotojus duoti parodymus prieš N.Sudenok ir taip visą kaltę suversti jai.

Ji taip aiškino, kad prekybos centro darbuotojai niekada nerakindavo kino salių durų. Ji aiškino atvirkščiai dažnai sulaukdavusi lankytojų skundų esą durys nuolatos buvo atidaromos, žmonės galėdavo vaikštinėti pirmyn atgal filmo metu.

Tačiau tyrimo komitetas tikino, kad gaisro metu kino salių durys buvo užrakintos. N.Sudenok taip pat teigė nežinojusi, kad gaisro signalizacija neveikia, o ir stebėti ją buvo ne moters užduotis. Tam buvo pasamdyta kita kompanija.

Kaltinamasis G.Sobolevas teigė esą gaisro signalizacija turėjo veikti. Paskutinį kartą ji buvo tikrinama šių metų vasarį.

Pagrindinės versijos

Pagrindine priežastimi, kodėl įvyko gaisras, tyrėjai laiko trumpą elektros laidų jungimąsi. Gaisro židinys aptiktas ketvirtame aukšte esančioje vaikų žaidimų aikštelėje. Šalia jos yra ir kino teatras.

Antroji tyrėjų versija yra atviros ugnies įžiebimas. N.Sudenok mano, kad prekybos centras buvo padegtas.

„Darbuotojas, kurio klausiau, yra vaikų atrakciono instruktorius. Man sakė, kad pasigirdo spragtelėjimas. O tuomet kilo ugnis. Šalia batutų užsidegė putplasčio krūva“, – teisme sakė N.Sudenok.

Pasak jos, pastaruoju metu prekybos centre sukinėjosi jaunų žmonių grupelė. Moteris tikino, kad jie elgėsi neadekvačiai, keikėsi, atiminėdavo pinigus iš prekybos centro lankytojų. Jiems esą ne kartą kviesta policija, bet jaunuoliai vis tiek grįždavo.

Šią versiją patvirtino fotografas-animatorius Jevgenijus. Jis tvirtino, kad gaisrą sukėlė maždaug 12 metų vaikinas. Esą tądien jis jau bandė padegti vaikų atrakcionus, tačiau jį sustabdė.

„Vėliau jam pavyko atlikti savo darbelį. Tiesa, jis pats vos nesudegė, pats jį išgelbėjau“, – tikino fotografas, tačiau jis nepaaiškino koks berniuko vardas ir kur jis dabar. 

Pateikė savo versiją

Kemerovo gyventojas Igoris Vostrikovas sekmadienį kilusiame gaisre prekybos centre „Žiemos vyšnia“ prarado žmoną, seserį ir tris vaikus. Dabar gedintis vyras tikino sužinojęs, kodėl kino teatro salių durys buvo užrakintos. Negalėdami ištrūkti iš kino salių, jose užduso vaikai.

Pasak I.Vostrikovo, duris užrakino prekybos centro lankytojas. Jis įrašė savo kreipimąsi į Kemerovo gyventojus ir paviešino jį socialiniuose tinkluose, skelbia „Meduza“.

Vaizdo įraše I.Vostrikovas aiškino gavęs galimybę pamatyti prekybos centrų stebėjimo kamerų įrašus. Pasak vyro, juose matoma, kad iš pradžių visų kino salių durys buvo atrakintos. Tačiau kilus gaisrui kažkoks vyras užrakino duris esą taip norėjęs padėti.

Jis tikėjosi, kad užrakinus duris į salę nepateks tiek dūmų ir ten buvę žmonės galės sulaukti pagalbos.

I.Vostrikovas teigė, kad duris užrakinęs vyras pats sugebėjo išsigelbėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.