Sausainiai su aguonomis – sveikas ir gardus užkandis (receptas)

Vienintelė šalyje tekstiline technika gobelenus kurianti kaunietė Dalia Kerpauskienė prisipažino, kad jau yra prosenelė. Tuo sunku patikėti, nes ir gyvenime, ir virtuvėje moteris sukasi lyg vijurkas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Laikinoji sostinė")

Aug 5, 2012, 4:35 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:12 PM

D. Kerpauskienė puikiai išmano, iš ko ir kaip susideda audinių pluoštai. Moteris baigė dabartinio Kauno technologijos universiteto pluoštinių medžiagų technologijos specialybę.

Kaunietė atsidavė savo pomėgiui – kuria tekstilinius gobelenus. Tačiau randa laiko ir įvairiems kitiems užsiėmimams bei aerobikai, o gausią savo šeimą vaišina firminiu audinių atraižas primenančiu desertu.

Kūryba – kasdienė būtinybė

Audinių gamybos technologijas išmananti kaunietė visą gyvenimą atidavė darbui „Šilko“ kombinate. Moteris vadovavo koloristų grupės kūrybiniams darbams. Tekstilinius gobelenus D.Kerpauskienė pradėjo kurti 1980 metais.

Iki šiol kūrėja yra surengusi per 30 parodų ne tik Lietuvoje. Jos darbais žavėjosi ir tekstilės mėgėjai Šveicarijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Lenkijoje. Tris mėnesius viešėdama Jungtinėse Amerikos Valstijose kaunietė Čikagoje ir Floridoje tautiečius pakvietė į tris parodas.

„Kūryba – tai mano laisvalaikio pomėgis, saviraiškos būdas ir kasdienė būtinybė. Gobelenai – tai dalelė manęs“, – prisipažino mūsų šalies tautodailininkų gildijos bei Lenkijos etnokultūrininkų organizacijos garbės narė.

Naudoja sudėtingą techniką

Dirbdama „Šilke“ moteris matė, kaip ne vienas kolega kuria tekstilinius gobelenus. Tačiau pastaruoju metu D.Kerpauskienė vienintelė Lietuvoje naudoja tokią techniką.

Greičiausiai taip yra todėl, kad šis kūrybos būdas – sudėtingas, reikalauja itin didelio kruopštumo.

Moteris pati dienų dienas dažo siūlus, vėliau ant lininio audinio juos dėlioja taip, kad gautųsi sumanyti siužetai. Tada siūlus pritvirtina rankomis ir siuvimo mašina.

Atidėlioti gyvenimo nenori

„Tai, kad išmanau technologijas, darbą palengvina. Tačiau svarbiausia – idėja“, – pasakojo kūrėja.

Didžioji dalis moters gobelenų paremti liaudiškais, legendų, pasakų motyvais. Tačiau tie, kas matė paskutinę praėjusį mėnesį Kauno pilyje veikusią tautodailininkės parodą, buvo nustebinti.

Naujausiuose gobelenuose bandoma įminti kosmoso ir žmogaus būties paslaptis.

„Šiuos darbus brandinau 10 metų. Staiga gydytojai paskelbė nerimą sukėlusią akių ligos diagnozę. Supratau, kad atidėlioti nei gyvenimo, nei kūrybos planų negalima“, – neramias dienas prisiminė kūrėja.

Prosenelė mėgsta aerobiką

Naujausias, įspūdingas gobelenų ciklas gimė labai sparčiai. Juo tautodailininkė liko patenkinta. Akių gydytojai moteriai taip pat padėjo, ir dabar ji vėl džiaugiasi gyvenimu.

D.Kerpauskienė nenustygsta namuose. Jau 18 metų drauge su KTU mokslininkėmis ir kitomis žinomomis kaunietėmis du kartus per savaitę lanko aerobikos treniruotes, turi gausų bičiulių būrį, su kuriais nuolat keliauja ir bendrauja.

Kai laukia namuose susiburiančios gausios šeimos – trijų sūnų su šeimomis, anūkų ir proanūkio, kepa firminius sausainius „Fit fit“.

„Tai mūsų šeimos receptas. Deserto pavadinimas toks juokingas dėl to, kad jų gaminimo procesas primena veiksmą, tarsi rėžtum audinio atraižas“, – šypsojosi D.Kerpauskienė.

Sausainiai su aguonomis „Fit fit“

Desertui reikės 6 kiaušinių, 2 šaukštų sviesto, 4 šaukštų grietinės, 2 šaukštų vandens, kelių stiklinių miltų (tiek, kad tešla gerai minkytųsi), kelių lašų acto, žiupsnio druskos, 200 g aguonų, 100 g cukraus.

Dubenyje sumaišomi 2 kiaušiniai, 4 kiaušinių tryniai, grietinė, vanduo, actas, druska, miltai. Tešla ilgai ir kantriai minkoma. Tada iškočiojamas kelių milimetrų storio lakštas. Jis supjaustomas 5 cm pločio juostomis.

Atskirai išplakami 4 kiaušinių baltymai. Jais ištepamos tešlos juostos ir apiberiamos cukraus bei aguonų mišiniu.

Sausainiai orkaitėje kepa 10 min. 180 laipsnių temperatūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.