Garsios kulinarės tradicijas tęsia dukra menotyrininkė

Menotyrininkės Rūtos Marijos Purvinaitės namuose garbingą vietą randa motinos Birutės Purvinienės išleistos kulinarijos knygos. Moteris ir pati gamina dar vaikystėje pamėgtus valgius.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Laikinoji sostinė")

Sep 1, 2012, 5:25 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:29 AM

Bičiulį iš Prancūzijos T. Bruną menotyrininkė R. M. Purvinaitė vaišino senoviniais lietuviškais patiekalais. Desertui patiektas sluoksniuotas tortas. Bičiulį iš Prancūzijos T. Bruną menotyrininkė R. M. Purvinaitė vaišino senoviniais lietuviškais patiekalais. Desertui patiektas sluoksniuotas tortas.

Pagal B. Purvinienės sukurtus ir surinktus senovinius receptus, kuriuos ji išguldė į beveik dvi dešimtis knygų, prieš kelis dešimtmečius maistą ruošė kone kiekviena šeimininkė.

Ne pirmos jaunystės leidiniai, kuriuose gausu praktiškų patarimų, kaip pigiai ir greitai pasigaminti užkandžius, sriubas, karštuosius patiekalus, desertus ar paruošti gardžias vaišes svarbiai progai, populiarūs iki šiol.

Juos senelės dovanoja vaikaitėms. B. Purvinienės receptų knygomis prekiauja senienų pardavėjai.

Receptus nuolat tobulino

Autorės dukra, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto estetikos ir meno terapijos dėstytoja bei įvairių keramikos parodų koordinatorė R. M. Purvinaitė, prisimena, kaip rūpestingai buvo kuriami patiekalų receptai.

„Prieš išleisdama knygą mama daugelį patiekalų paruošdavo ne po vieną kartą. Receptai būdavo nuolat tobulinami. Dėl to būdavo spausdinami pataisytų knygų leidimai“, – pasakojo kaunietė.

Pomėgį šeimininkauti R. M. Purvinaitės motina atrado dar jaunystėje, kai prieš pat Antrąjį pasaulinį karą mokėsi Domeikavos mergaičių ūkio ir namų ruošos mokykloje.

Nors vėliau dirbo chemijos ir biologijos mokytoja, laisvu laiku B. Purvinienė mielai sukdavosi virtuvėje. Dažnai vienoje rankoje ji laikydavo keptuvę, kitoje – popieriaus lapą ir rašiklį.

Puošmenas pjaustė iš daržovių

Menotyrininkės teigimu, jos motina daug dėmesio skyrė ne tik valgių skoniui, bet ir jų pateikimui bei stalo papuošimui.

Kiekvieną sekmadienį prieš pietus Kęstučio gatvėje įsikūrusiuose Purvinų namuose būdavo laukiama svečių. Čia dažnai lankydavosi mokytojai, menininkai, šeimos galvos tuometinės Žemės ūkio akademijos docento Eriko Purvino kolegos ir bičiuliai mokslininkai. Prie stalo kartu su svečiais sėdėdavo ir Purvinų vaikai. Be Rūtos Marijos, šeimoje augo dar du broliai ir sesuo.

Prieš nešant į stalą maistą valgomajame būdavo didele balta staltiese padengiamas stalas. Ant jo pirmiausia šeimininkė pamerkdavo gėlių.

„Vienoje iš savo knygų mama rašė, jog visais metų laikais stalą gražiausiai puošia gėlės. Jas ji mėgo merkti į žemas vazeles, kurias derino prie indų. Svarbus jos patarimas – ant stalo nedera dėti labai ryškių spalvų ir stipraus kvapo gėlių“, – pasakojo R. M. Purvinaitė.

Valgius garsioji kulinarė mėgo puošti žalumynais, virtais kiaušiniais ir iš virtų ar žalių daržovių išpjaustytomis roželėmis, vėduoklėmis, pintinėlėmis, kitomis figūromis.

Svečiui – senoviniai valgiai

Aistra ruošti maistą kulinarijos knygų autorė užkrėtė ir savo vaikus. Tėvų bute Kauno centre ligi šiol gyvenanti R. M. Purvinaitė virtuvės paslapčių iš motinos išmoko vaikystėje.

R.M.Purvinaitė itin mėgsta gaminti valgius su įdarais. Pagal motinos sukurtus ir pačios patobulintus receptus moteris daugybe būdų gali įdaryti žuvį, mėsą, kiaušinius, daržoves ir vaisius.

Jai patinka gaminti įvairius naminius desertus.

Šią savaitę menotyrininkė sulaukė svečio – Prancūzų ir lietuvių draugijos nario iš Puatjė miesto Prancūzijoje Thierrio Bruno.

Trečią dešimtmetį pažįstamą bičiulį, kuris plačiai domisi mūsų šalies istorija ir gamta, R.M.Purvinaitė pavaišino senoviniais lietuviškais patiekalais: pomidorais su įvairiais įdarais, bulvių saldainiais ir sluoksniuotu tortu.

Kiaušiniais ir kumpiu įdaryti pomidorai

Patiekalui reikės: 6 pomidorų, 5 kiaušinių, 1 šaukšto sviesto, 100 g rūkyto kumpio, 2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio, 6 šaukštelių majonezo, druskos, pipirų, petražolių, krapų, salotų lapų.

Nupjaukite maždaug trečdalį pomidoro viršutinės dalies. Išskobkite sėklas. Išplakite 4 kiaušinius, juos pasūdykite, sudėkite supjaustytą kumpį. Kepkite ant sviesto, kol pagels. Atvėsintą kiaušinienę smulkiai supjaustykite, sumaišykite su tarkuotu sūriu, užberkite pipirų. Įdarą sudėkite į išskobtus pomidorus, kuriuos patiekite salotų lapais išklotoje lėkštėje. Ant pomidorų uždėkite po šaukštelį majonezo, negailėkite krapų ir petražolių. Įdarytus pomidorus papuoškite kietai virto kiaušinio skiltelėmis.

Virti bulvių saldainiai

Patiekalui reikės: 250 g virtų bulvių, 500 g cukraus, 1 šaukšto vandens, 250 g lazdyno riešutų, 125 g cukraus pudros, poros šaukštų kakavos miltelių.

Išvirtas neluptas bulves palaikykite dvi paras šaldytuve. Paskui jas nulupkite ir sumalkite, užpilkite vandeniu su cukrumi ir virkite puode nuolat maišydami, kol masė taps permatoma. Nukėlę nuo ugnies ją atvėsinkite, suberkite sumaltus riešutus ir cukraus pudrą. Masę gerai išsukite, padarykite iš jos apvalios formos saldainius ir apvoliokite juos cukruje arba kakavos milteliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.