Alyvuogių aliejaus testas: 7 etiketės iš prekybos centrų

Specialiai lrytas.lt iš Romos

Straipsnio autorius Paulius Jurkevičius.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Straipsnio autorius Paulius Jurkevičius.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Jurkevičius

Sep 11, 2012, 8:37 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:02 PM

Ar verta palikti 25 litus už alyvuogių aliejaus butelį? Geresnis itališkas ar ispaniškas? O gal graikiškas? Ar didžiuosiuose prekybos centruose parduodamas alyvuogių aliejus apskritai vertas mūsų piniginės ir salotų? Ko verti magiški užrašai ant etikečių „tradicinis“, „pirmojo šalto spaudimo“, „kilmės šalis – Italija“?

Tai klausimai, kurie, matyt, sukasi visų gaminančių, kepančių, verdančių galvose tuo mometu, kai tenka stabtelėti prie lentynos su alyvuogių aliejumi. Stabtelėjau ir aš. Nemėgstu didžiųjų prekybos centrų, tačiau mielai pripažinsiu akivaizdžią pažangą: lentynos, skirtos alyvuogių aliejui, tapo įdomesnės, geografiškai įvairesnės. Lyginu su tuo, kas buvo prieš trejus – ketverius metus, kai Lietuvoje viešpatavo „Romulo“ ir „Anira“.

Vieno Lietuvos miesto vidutinio dydžio prekybos centruose „Maxima“ ir „Iki“ išsirinkau septynias etiketes iš trijų daugiausiai pasauliui išspaudžiančių (arba išpilstančių) alyvuogių aliejaus valstybių – Ispanijos, Italijos, Graikijos. Kainos – vidutiniokiškos : nuo 9,99 lito už 0,75 litro butelį iki 25,98 litus kainavusio butelio, kuris ir tapo vienintele pretenzija į šiokią tokią gastronominę prabangą.

Štai alyvuogių aliejaus septynetas, kurį aptarsiu šioje apžvalgoje (nuo pigiausio iki brangiausio):

1.„Frediani e Del Greco“ (Italija) 0,75 l, kaina 9,99 lt, „Maxima“ 2.„La Espanola“ (Ispanija) 0,75 l, kaina 13,99 lt, „Maxima“ 3.„Borges“ (Ispanija) 0,5 l, kaina 14,99 lt, „Iki“ 4.„Iliada“ (Graikija) 0,5 l, kaina 16,99 lt, „Maxima“ 5.„Pietro Coricelli - Non Filtrato“ (Italija) 0,5 l, kaina 21,99 lt, „Iki“ 6.„Jamie Oliver“ (Didžioji Britanija – Italija) 0,5 l, kaina 23,99 lt, „Iki“ 7.„Montevergine Classico“ (Italija) 0,75 l, kaina 25,98 lt, „Maxima“.

Beje, prieš aptardamas šį septynetą, skaitytojus turėčiau patikinti, kad neturiu jokių asmeninių simpatijų kuriam nors gamintojui, importuotojui, prekybos tinklui ar valstybei – gamintojai. Kad būtų dar aiškiau: nė vienas iš šių ragautų aliejų man iš esmės nepatiko, nė vieno nenaudočiau kasdien.

1.„Frediani e Del Greco“ (Italija) 0,75 l, kaina 9,99 lt, „Maxima“.

Pats pigiausias ir pats prasčiausias. Šis „italas“ ant etiketės piešia pilies kuorus, raudonai rašo žavingo Toskanos miesto Lukos pavadinimą. Patikėjote? Importuotojas labai norėtų, kad patikėtumėte, nes lietuviškoje etiketėje tvirtina: „Kilmės šalis Italija“. Melas. Pats gamintojas rašo, kad aliejus yra Europos bendrijoje išspaustų aliejų mišinys. Tiesa, nemokantys italų kalbos šito nesužinos, nes į lietuvių kalbą svarbi informacija neverčiama. Aromatas: šviežiai pjauta žolė? Pomidorai? Apelsinai? Palieku kitiems specialistams ieškoti šių dalykų. Aš jaučiau vyraujantį riebalų kvapą ir tiek. Skonis: sunkus, grubus, veliasi burnoje. Derinimas: galbūt tinka prie mėsos padažų su pomidorais.

2.„La Espanola“ (Ispanija) 0,75 l, kaina 13,99 lt, „Maxima“

Važiuodamas iš Vilniaus link Klaipėdos, mačiau didingą šio aliejaus reklamą, esą tai turbūt geriausias tyras alyvuogių aliejus iš Ispanijos. Iš tiesų, dailių etikečių konkurse „La Espanola“ mergina su ąsotėliu, matyt, nebūtų paskutinė. Andalūzijos aliejaus pramonės gigantas „Acesur“ gali sau leisti tokius teiginius, bet 2012 metų geriausių pasaulio aliejų gide tarp daugybės Ispanijos gamintojų tokio nėra. Labai vidutiniškas pramoninis produktas menkai išprususiam vartotojui. Aromatas: silpnai išreikštas, menko temperamento. Skonis: švelnus, bet anonimiškas. Derinimas: tinka gaminti makaronų padažus, ryžius.

3.„Borges“ (Ispanija) 0,5 l, kaina 14,99 lt, „Iki“.

Katalonai man žymiai labiau patiko už Ispanijos pietiečius. „Borges“ aliejus – tipiškas masinės gamybos produktas: jokių užuominų apie alyvuogių kilmę, apie alyvuogių rūšį, apie derliaus nuėmimo specifiką. Na ir tiek to. Užtat šis aliejus kvepia šviežiomis alyvuogėmis, o ne metalinėmis cisternomis. Aromatas: pakankamai malonus, kukli šviežios žolės, migdolų užuomina. Skonis: pagaliau šiek tiek „kandžiojasi“ polifenoliai, neįkyrus, bet juntamas pikantiškumas sako, kad jis išspaustas iš pakankamai šviežių alyvuogių. Ką tai reiškia? Antiksidantai jame dar krebžda, blogąjį cholesterolį jie dar gali varyti į kampą.

4.„Iliada“ (Graikija) 0,5 l, kaina 16,99 lt, „Maxima“.

Graikija – trečiasis po Ispanijos ir Italijos alyvuogių aliejaus gamintojas pasaulyje. Graikai daugiausiai pasaulyje suvartoja šio produkto – vienam gyventojui tenka 20 kg per metus. Ar šioje sraunioje aliejaus upėje būna ir kokybiškų produktų? Imkime „Iliadą“ – aliejus begėdiškai pretenzingai pavadintas, ir teatleidžia gamintojams Homeras. Užtat iš vietinės „koroneiki“ rūšies išspaustas alyvuogių aliejus – tikrai neblogas.

Tik keista, kad Europos saugomos kilmės ženklą turintis gamintojas jo kažkodėl nenori rodyti etiketėje. Kalamatos žemėje išspausta ryškios aukso spalvos „Iliada“ džiugina aromato ir skonio balansu. Aromatas: jis yra ir tai svarbiausia naujiena! Aliejus dvelkia citrusiniais vaisiais, migdolais, mėtomis, vos juntamas juodasis pipiras. Skonis: intensyvus, minkštas, saikingai pikantiškas. Ilgas poskonis. Derinimas: tinka prie salotų, baltos mėsos, keptų daržovių, žuvies.

5.„Pietro Coricelli - Non Filtrato“ (Italija) 0,5 l, kaina 21,99 lt, „Iki“.

Po nykaus „Freddiani e Del Greco“ atseit itališko aliejaus galbūt Umbrijoje dirbantys ponai Coricelli apgins Italijos prestižą? Nieko panašaus! Vėlgi turime reikalų su iš užjūrio atvežtu aliejumi, kurį į „country“ stiliaus tarą išpilstė italai. Tačiau šio aliejaus importuotojas savo klientus gerbia ir naujieną praneša lietuviškai: „Bendrijoje spausto aliejaus mišinys“. Pagarba! Nuo kitų ragautų aliejų jis skiriasi tuo, kad yra nefiltruotas, ir tai vėlgi didelėm raidėm pranešama vartotojui. Džiaugtis ar liūdėti, kad išspaustas aliejus nebuvo perleistas per medvilnės audinio filtrą?

Reikalas tas, kad Italijoje vienu metu sklido gandai, esą nefiltruotame aliejuje likusios alyvuogių minkštimo daleles suteikia daugiau aromato ir skonio. Galimas daiktas. Tačiau tos pačios dalelės gana greitai pradeda gesti, aliejuje prasideda oksidacijos procesas. Tad būkime būdrūs! Aromatas: gana intensyvus, bet grubokas, vos juntami migdolų, petražolių, šviežių grybų niunsai. Skonis: pikantiškas, aitrokas, tvirto kūno. Derinimas: tirštos sriubos, troškintos daržovės, raudona mėsa.

6. „Jamie Oliver“ (Didžioji Britanija – Italija) 0,5 l, kaina 23,99 lt, „Iki“

Keistas produktas: pagamintas Italijoje (deja, neaišku kur), bet su anglų virėjo ir gastronomijos puoselėtojo Jamie Oliverio asmeniniu parašu. Dailus tamsaus stiklo butelis, tvarkingas etiketės minimalizmas be paikų Italijos ar Ispanijos peizažų nuteikia rimtai. Man patiko, kad J.Oliveris be ceremonijų auklėja vartotoją: praneša etiketėje, kad turėsime reikalų su „tvirto kūno itališku“ produktu, kad tai bus pipiras, o ne uoga. Žino, ką sako.

Itališkas aliejus turi būti temperamentingas, raiškus, intensyvus. Bandome. Aromatas: o, Jamie… Na, ne toks yra gero, pasaulį stebinančio Sicilijos ar Lacijaus aliejaus aromatas! Bet, matyt, net milijonus uždirbančiam virėjui tenka derintis prie angliško skonio ypatumų… Aromatas skurdokas ir menkai išraiškingas. Skonis: o čia jau viskas gerai, į gomurį kerta šviežių alyvuogių polifenoliai, burnoje kartu, pikantiška, gera. Derinimas: prie steiko ant grotelių - tinka, prie troškintos mėsos ir daržovoų– tinka.

7.„Montevergine Classico“ (Italija) 0,75 l, kaina 25,98 lt, „Maxima“.

Suteikime paskutinį galimybę reabiliuotis Italijai, juk geriausių pasaulio aliejų giduose ir konkursuose laimi rūšiniai šios šalies atskirų regionų produktai. Būtent toks yra ir šis aliejus iš Apulijos. Tai vienintelis iš ragautų produktų, kurio etiketėje aiškiai nurodyta kokiame ūkyje jis išspaustas, iš ko ir kada išspaustas. Žodžiu, viskas kaip turi būti. Ir vis tik kilmingas trijų Salento regiono alyvuogių blendas neįtikina ir tiek.

Galbūt todėl, kad Apulija – tai itališka Ispanija, čia vyrauja strategija – daug ir pigiai. O galbūt todėl, kad importuotojas derinosi prie savo vartotojų skonio: kad tik nebūtų pernelyg išraiškingas, savitas. Aromatas: švarus, bet menkai intensyvus - padžiūvusios žolės, alyvmedžio lapų, migdolų, žemės riešutų. Skonis: lengvas, saikingai pikantiškas, poskonis – švelniai saldus. Derinimas: tiks prie salotų, nesugadins baltos jūros žūvies.

Pagal skonį ir kokybę, nekreipdamas dėmesio į kainą, geriausių ragautų aliejų penketą surikiuočiau taip:

1.„Iliada“ (Graikija) 0,5 l, kaina 16,99 lt, „Maxima“ 2. „Montevergine Classico“ (Italija) 0,75 l, kaina 25,98 lt, „Maxima“. 3. „Jamie Oliver“ (Didžioji Britanija – Italija) 0,5 l, kaina 23,99 lt, „Iki“ 4.„Borges“ (Ispanija) 0,5 l, kaina 14,99 lt, „Iki“ 5.„Pietro Coricelli - Non Filtrato“ (Italija) 0,5 l, kaina 21,99 lt, „Iki“

Ir galiausiai – ragautų alyvuogių aliejų penketas galvojant apie kokybės ir kainos santykį:

1.„Iliada“ (Graikija) 0,5 l, kaina 16,99 lt, „Maxima“ 2.„Borges“ (Ispanija) 0,5 l, kaina 14,99 lt, „Iki“ 3.„Jamie Oliver“ (Didžioji Britanija – Italija) 0,5 l, kaina 23,99 lt, „Iki“ 4.„La Espanola“ (Ispanija) 0,75 l, kaina 13,99 lt, „Maxima“ 5.„Montevergine Classico“ (Italija) 0,75 l, kaina 25,98 lt, „Maxima“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.