Penkios vietos, kurias privalo aplankyti kiekvienas smaližius

Belgija, Briuselis

Paragauti šokolado tikrai nėra pagrindinis kelionių tikslas. Tačiau jei lankysitės šiose šalyse, greičiausiai nepavyks išvengti šio dieviško skanėsto.<br>KelioniuManija.lt
Paragauti šokolado tikrai nėra pagrindinis kelionių tikslas. Tačiau jei lankysitės šiose šalyse, greičiausiai nepavyks išvengti šio dieviško skanėsto.<br>KelioniuManija.lt
Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Nov 8, 2012, 1:26 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:13 PM

Belgijoje šokolado gamyba suklestėjo XIX a., o dabar belgiškas šokoladas – vienas labiausiai vertinamų pasaulyje. Kone kiekvienas miestelis turi savo šokolado gamybos tradicijas ir receptus. Be to, Briuselis neretai tituluojamas pasaulio Šokolado sostine. Šio miesto širdyje, Didžiojoje aikštėje šokoladas parduodamas kone kas antroje parduotuvėlėje. Statistika, susijusi su šokoladu, išties įspūdinga: palyginti nedidelėje šalyje priskaičiuojama per 2000 šokolado parduotuvėlių, čia taip pat įsikūrę 16 šokolado muziejų, o vienas belgas per metus, skaičiuojama, suvalgo kiek daugiau nei 8 kg šokolado. Briuselyje esantis Kakavos ir šokolado muziejus (Musee du Cacoa et du Chocolat) lankytojus supažindina su šokolado gamybos procesu ir šokolado istorija. O Briugėje kasmet rengiamas Šokolado festivalis, į kurį suvažiuoja žymiausi šokolado gamintojai iš visos Belgijos.

Šveicarija

Vieni didžiausių smaližių pasaulyje yra ir šveicarai, mat čia vienam gyventojui tenka kone 12 kg suvartoto šokolado! Šokoladas laikomas ir vienu iš šios Alpių šalies simbolių. Be to, šveicarai pagrįstai didžiuojasi išradę pienišką šokoladą, kuris iš esmės pakeitė šokolado sampratą. Anot šalies gyventojų, šveicariško šokolado sėkmė slypi jo kokybėje. Dauguma šokolado gamintojų siūlo apsilankyti jų gamybos cechuose ir susipažinti su šokolado gamybos procesu. Iš viso šioje šalyje yra 18 šokolado gamyklų. Didžiausi smaližiai turėtų išbandyti Šveicariško šokolado traukinio maršrutą, kuris prasideda Montreux.

Meksika, Oachaka

Šokoladui Meksikoje ypatinga reikšmė buvo teikiama dar iki atvykstant kolonizatoriams iš Europos. Kakavmedžiai Lotynų Amerikoje auginami jau apie 3000 metų. Actekai šokoladą naudojo medicinos tikslais, o kakavos pupelės kadaise atliko ir pinigų funkciją. Tiesa, senovėje gamintas šokoladas bei karštas šokolado gėrimas nebuvo saldūs. Meksikos pietuose esanti Oachaka (Oaxaca) dar vadinama Šokolado miestu ir Meksikos kulinarine sostine. Būtent šis miestas laikomas karšto kakavos gėrimo gimtine. Čia gaminamas kakavos gėrimas tradiciškai gardinamas cinamonu bei migdolais. Kone kiekviena Oachakos gatvė turi ką nors bendro su šokoladu – čia verdama kakava, parduodamos šokolado plytelės ir kiti gaminiai.

Vokietija, Kelnas

Vokiečiai taip pat garsėja pasaulyje kaip smaližiai, suvartojantys itin daug šokolado. Šios šalies šokolado sostinė, be abejo, yra Kelnas (Köln), garsus net tik didžiausia šalies gotikine katedra. Kelne įsikūrusi Stollwerck šokolado gamykla, o tai pat ir Imhoff Stollwerck šokolado muziejus, pasakojantis 3000 metų senumo šokolado istoriją bei supažindinantis su šio saldumyno gamybos procesu.

Prancūzija, Paryžius

Prancūzai mėgsta girtis, kad jų gaminamas šokoladas yra geriausias. Vien Paryžiuje priskaičiuojama per 300 šokolado parduotuvėlių. Tačiau bene žymiausias renginys, susijęs su saldžiuoju produktu, yra tradicinis Šokolado festivalis (Salon du Chocolat), sukviečiantis šokolado gerbėjus į Paryžių spalio pabaigoje. Festivalio metu ne tik pristatomi šokolado gamintojų šedevrai, bet ir vyksta šokolado madų demonstravimas bei įteikiami apdovanojimai geriausio šokolado gamintojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.