Austrės – ambrozija, prieinama ir mirtingiesiems (receptas)

Jau nuo seno austrės yra laikomos didžiausiu delikatesu, o apie jas sklando daug legendų. Sakoma, kad Kazanovos pajėgumo paslaptis buvo pusryčiams suvalgomos penkiasdešimt austrių. Taip pat sklando gandai, kad Prancūzijos karalius Henrikas I mirė meilės akto metu, kai per vakarienę persivalgė geismą žadinančių moliuskų. Visi šie gandai sukelia daug diskusijų, tačiau niekam nekyla abejonių dėl austrių išskirtinumo. Kuo šios jūrų gėrybės yra ypatingos, klausiame austres.lt atstovo Roberto Reklaičio.

Įprastai austrės valgomos ant moliusko užspaudus šiek tiek citrinos sulčių.<br>V. Ščiavinskas
Įprastai austrės valgomos ant moliusko užspaudus šiek tiek citrinos sulčių.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Nov 14, 2012, 6:31 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:51 AM

Lepinimasis austrėmis – aristokratiškas užsiėmimas

Norint suprasti, kodėl austrės taip vertinamos, R. Reklaitis siūlo pažvelgti į istoriją. Žmonijos priešaušryje mūsų pirmykščiai protėviai valgė daug įvairių moliuskų. Taip pat ir austres. Atlikus tyrimus įrodyta, kad milžinišką protinio vystymosi šuolį šiuolaikinio žmogaus protėviams pavyko padaryti būtent dėl teisingo maisto raciono. Jie valgė daug žuvies ir kitų jūros produktų.

Verta pažymėti, kad austrių skonį ir naudingąsias savybes žmonės vertino visais laikais. Antikinėje Graikijoje ir Romoje austrės laikytos didžiausiu delikatesu. Imperatoriai už šiuos moliuskus paklodavo atitinkamą jų svoriui aukso kiekį. Net ir vėliau visi prancūzų monarchai ir dvariškiai buvo didžiausi šių moliuskų vartotojai.

„Man austrė – tai puikaus skonio, lengvai pasisavinamas ir visą organizmą teigiamai veikiantis jūros produktas“, – tikina R. Reklaitis.

Austrės ypatingos tuo, kad jas galima valgyti termiškai neapdorotas. Taip jos išsaugo visus vitaminus. Taip pat jose nėra riebalų, bet gausu angliavandenių, todėl austrės laikomos itin vertingu dietiniu produktu.

„Austrės pasižymi unikaliomis maistinėmis savybėmis, smarkiai lenkiančiomis naminių gyvulių mėsos ir upių žuvies savybes. Jose daug baltymų, amino rūgščių, vitaminų, mineralinių medžiagų ir daugiau nei trisdešimt mikroelementų“, – vardija pašnekovas.

Šie moliuskai turi dar vieną nenuginčijamą privalumą – nuostabų ir subtilų skonį. Visame pasaulyje austrės gretinamos su triufeliais ir vadinamos pačiu prašmatniausiu patiekalu.

Taip pat austrės yra ekologiškai švarus maistas, nes jos nebūna „antro šviežumo“. Jų negalima užšaldyti antrą kartą. Tačiau jomis pasilepinti reikėtų ne vien dėl išvardytų priežasčių.

„Jau nuo seno austrės buvo pageidaujamos visuose Europos dvaruose. Buvo sakoma, kad lepinti save austrėmis – tai kilnus ir aristokratiškas užsiėmimas. Valgydami šias jūrų gėrybes mes galime pasijusti aristokratais. Vien dėl to verta retsykiais nusilenkti savo gurmaniškiems įgeidžiams“, – šypsosi R. Reklaitis.

Ketina surengti austrių atidarymo čempionatą Lietuvoje

Jau daugiau nei pusšimtį metų austrėmis ne tik mėgaujamasi - rengiami ir įvairūs konkursai. Vienas iš jų – jau 58 metus organizuojamas pasaulio austrių atidarymo čempionatas. Jame šiemet susikovė 13 austrių mėgėjų iš Kanados, JAV, Airijos, Švedijos, Didžiosios Britanijos, Danijos, Norvegijos, Suomijos, Estijos ir Vokietijos. Čempionato dalyviams reikėjo kuo greičiau atidaryti 30 austrių geldelių. Po keturių turų nugalėjo airis Michaelis Moranas.

Airijoje vykusiame čempionate šiemet pirmą kartą lankėsi ir R. Reklaitis. Anot pašnekovo, šis renginys jam paliko didelį įspūdį.

„Man labai patiko čempionatas, nes vyko labai atkakli kova. Pergalę lėmė ne tik atidarymo greitis, bet ir kokybė. Dalyviai per dvi ar tris minutes atidaro 30 austrių. Kiekvieno technika skirtinga: vieni laiko austrę rankoje, kiti ant stalo ir pan. Visi jie pasižymėjo labai dideliu rankų miklumu ir įgūdžiais.

Po trijų minučių konkursantai buvo „šlapi“. Aš vien žiūrėdamas į juos jaučiau didelę įtampą“, – įspūdžiais dalijasi R. Reklaitis.

Pašnekovas užsimena turintis didelių planų. Jis jau susitarė su M. Moranu, kad airis artimiausiu metu atvyktų į Lietuvą. Šia proga R. Reklaitis ketina surengti didžiulę šventę, galbūt - pirmą Lietuvos austrių atidarymo čempionatą.

Kaip valgyti austres?

Daugelis šalių gali pasiūlyti puikių austrių: Amerika, Prancūzija, Japonija, Britanija, Airija, Kanada... Lietuvoje dažniausiai prekiaujama austrėmis, kurios yra išaugintos Prancūzijoje.

Anot R. Reklaičio, mūsų šalyje siūlomos austrės yra kokybiškos, tačiau gali pasitaikyti visko. Todėl prieš pradėdami atidarinėti šviežias austres, įsitikinkite, ar jos yra gyvos. Jei geldelė pravira – austrės vartoti negalima. Pabeldus į pravertą geldelę ji turėtų kaip mat užsidaryti. Jeigu austrė lieka pravira – tokią reikėtų išmesti, mat valgydami mirusius moliuskus galite rimtai apsinuodyti.

Norint atidaryti austrę reikia specialaus austrių atidarymo peiliuko, tvirtais ir trumpais ašmenimis. Kartais žmonės naudoja storas pirštines - tuo atveju, jei peiliukas praslystų.

Tvirtai laikykite austrę, užkiškite peiliuko galą tarp geldelių ir rėžkite išilgai, o tada staigiai pasukite peiliuką statmenu kampu. Kai austrę atidarysite, peiliuku nupjaukite jos raumenis, kuriais ji laikosi prisitvirtinusi prie geldelės. Saugokitės, kad neišpiltumėte skysčio, esančio viduje. Austres atidarinėkite tik prieš pat patiekiant į stalą. Jei ragausite šviežias, išdėliokit jas ant grūsto ledo.

R. Reklaitis pasakoja, kad žmonės, valgydami austres, padaro nedaug klaidų. Anot jo, tai gana nesudėtingas procesas, tačiau ir čia įmanoma suklysti.

„Kartais žmonės naudoja per daug prieskonių, kurie „užmuša“ tikrąjį austrės skonį. Pasitaiko, kad austrių ragautojas šakute pasmeigia moliuską, palikdamas geldelėje skystį, kurį reikėtų išgerti valgant šį delikatesą“, – vardija R. Reklaitis.

Įprastai austrės valgomos ant moliusko užspaudus šiek tiek citrinos sulčių. Pasak pašnekovo, toks austrių paruošimo būdas yra pats geriausias, tačiau tuo nereikėtų apsiriboti. Austres galima kepti arba patiekti vietoj deserto.

Receptas: keptos austrės su padažu

Jums prireiks 24 austrių, druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, keturių valgomųjų šaukštų miltų, vieno nedidelio svogūno, arbatinio šaukštelio kaparėlių, šlakelio alyvuogių aliejaus, šešių arbatinių šaukštelių balzaminio acto, mėgiamų salotų lapų.

Atidarykite šviežias austres, nupilkite skystį. Lėkštėje išdėliokite tuščias geldeles, uždėkite ant jų salotų lapų. Miltus sumaišykite su druska, juose apvoliokite austres.

Svogūną pakepinkite, kol suminkštės, suberkite kaparėlius ir užpilkite actu. Atskiroje keptuvėje apkepinkite miltuose apvoliotas austres. Jas sudėkite į geldeles su salotų lapais, apšlakstykite šiltu padažu ir apibarstykite juodaisiais pipirais. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.