Kada maisto produktai yra naudingi, o kada – kenksmingi ?

Saldumynai

Mokslininkai tvirtina, kad atitinkamu metu visiems žinomi kenksmingi produktai duoda organizmui naudos ir padeda išsivaduoti iš negalavimų.<br>123rf
Mokslininkai tvirtina, kad atitinkamu metu visiems žinomi kenksmingi produktai duoda organizmui naudos ir padeda išsivaduoti iš negalavimų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2012, 1:56 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:01 AM

Saldumynai

Jei dėl nuovargio atsirado silpnumas, suskaudo galvą, sukramsnokite ką nors saldaus – sausainį ar saldainį. Kraujyje padidės cukraus ir nemalonūs požymiai dings be tablečių! Bet „perdozuoti“ saldumynų nevalia, nes gliukozės lygio skirtumai pažeidžia medžiagų apykaitą ir dėlto užauga papildomi kilogramai.save Palepinti save saldumynais kartą per savaitę – optimalus variantas.

Kava

Malta ar tirpi kava daro gerą poveikį nervinei sistemai. Kofeinas padidina gamybą laimės hormono – serotonino, kuris sumažina depresijos riziką ir sušvelnina priešmenstruacinio sindromo požymius. Užklupo liūdesys? Pasilepinkite aromatingos kavos puodeliu. Jei turite aukštą kraujospūdį, kavos gerkite mažiau ir silpnesnę.

Kramtomoji guma

Naudinga tik praėjus 10 minučių po valgio. Kai ją kramtote, išsiskiria seilės ir skrandžio sultys. Tai apsaugo dantis nuo ėduonies ir pagerina virškinamųjų organų darbą. Bet būkite atsargūs su žalios spalvos kramtomąja guma! Jį padažoma chlorofilu (ant etiketės E140), o ši medžiaga gali sukelti alergiją.

Sviestas

Vienas iš nedaugelio maisto produktų, kurio sudėtyje esama rūgšties, padedančios atsikratyti bereikalingų kilogramų! Per dieną suvartokite 15-20 gramų sviesto. Nepergyvenkite, šitiek kalorijų nepakenks jūsų liaunai figūrai!

Vynas

Reguliarus vyno vartojimas sumažina cholesterino kiekį ir apsaugo nuo širdies bei kraujagyslių ligų. Beje, naudingas tiek baltasis, tiek raudonasis vynas. Per dieną, per pietus išgerkite 1 taurę vyno. Pirkdami spiritinius gėrimus, išsamiai išstudijuokite jų sudėtį. Nepirkite vyno, į kurio sudėtį įeina dažikliai ir aromatizuojančios medžiagos.

Alus

Turtingas vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Beje, į jo sudėtį įeina flavanoidas. kuris palaiko raumenų elastingumą ir atitolina organizmo senėjimą. Bet kaip visur ir visada būtinas saikas: alus nebus žalingas, jei per dieną jo išgersite nedaugiau kaip 0,5 ltr. ir nedažniau nei tris kartus per savaitę.

Bet naudingi maisto produktai kartais gali būti žalingi

Obuoliai

Jei esate alkani, nepulkite prie obuolių! Jie padidina skrandžio rūgšties gamybą, o tai gali sukelti pilvo skausmus. Be to, obuoliai nenumalšina alkio, priešingai – sukelia apetitą!

Svogūnai

Patiekalų su svogūnais nevalgykite tuomet, kai skrandis tuščias, nes jie erzina gleivinę. Beje, jei turite skrandžio opą ar paaštrėjo gastritas, svogūnų išvis negalima vartoti!

Riešutai

Šio skanumyno atsisakykite, jei peršalote, kosėjate ar jus kankina gerklės skausmai. Bet kokios rūšies riešutai erziną gerklės gleivinę ir sukelia kosulio priepuolius.

Parengė Ona Kacėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.