Ant Kalėdų nešvenčiančių žydų stalo – mielinis aguonų vyniotinis (receptas)

Tačiau yra Žemėje vietų, kurias aplenkia visuotinis Kalėdų siautulys, o gruodžio 25-oji – viso labo eilinis darbadienis. Viena tokių vietų – Izraelis.

Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė

Dec 23, 2012, 1:57 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:07 AM

Tačiau yra Žemėje vietų, kurias aplenkia visuotinis Kalėdų siautulys, o gruodžio 25-oji – viso labo eilinis darbadienis. Viena tokių vietų – Izraelis.

Savotiškomis Kalėdomis Izraelyje galima vadinti kiekvieną šabą (šeštadienį) – taip vadinama gyvenimo rojuje repeticija, kai izraeliečių stalai lūžta nuo įvairiausių gėrybių, visi tingiai mėgaujasi maistu ir artimųjų draugija.

Tikrų Kalėdų dvasią gruodžio pabaigoje geriausiai galima pajusti mažučiame Betliejaus miestelyje Palestinoje.

Betliejus kiaurus metus tarsi magnetas traukia viso pasaulio piligrimus: kiekvienas nori bent sekundei atsidurti ten, kur stebuklingą naktį gimė kūdikėlis Jėzus.

Būtent iš Betliejaus, iš seniausiai pasaulyje nuolatos veikiančios Kristaus Gimimo bažnyčios, visam pasauliui Kalėdų naktį tiesiogiai transliuojamos Šv. Mišios.

Tačiau judėjiškame Izraelyje yra ir žydiškų namų, kuriuose Kalėdų išvakarėse pakvimpa lietuvišku aguonpieniu.

Į Netaniją iš Kauno prieš dvidešimt metų atsikraustę medikai Sofija ir Ramis Kijauskai kasmet į savo namus Kalėdoms sukviečia gausų būrį pažįstamų litvakų.

Lietuvoje gimę ir augę jų bičiuliai žydai į svečius atskuba nešini pačių keptais kalėdaičiais, marinuotomis silkėmis, rūkytais skilandžiais, aguoniniais pyragais ir kitais ilgesį keliančiais tradiciniais lietuviškais Kalėdų gardėsiais.

Prie šventinio stalo, išpuošto kvapiomis žvakelėmis ir sparnuotais angeliukais, vos telpa beveik trys dešimtys svečių.

Stalo centre visada garbingai plevėsuoja trispalvė ir visą vakarą liejasi lietuviški prisiminimai.

Kad patekai į tikrą Lietuvos salelę Šventojoje žemėje, galutinai supranti kulminaciniu vakaro momentu, kai Ramis išdidžiai įneša paties keptą didžiulį šakotį.

Kadaise iš Lietuvos atsivežtas šakočių kepimo įrenginys Sofijos ir Ramio namų balkone nerūdija: šeimininkas dažnai nuodėmingais kvapais erzina daugiaaukščio namo kaimynus, o jokia vietos litvakų šventė neapsieina be Ramio kepto metro aukščio šakočio.

Prie šių metų Kalėdų stalo svetinguose Kijauskų namuose tradiciškai ir vėl susės itin gausus Izraelio litvakų būrys.

Šventiškai išdabinti Sofijos ir Ramio namai pakvips džiovintais dzūkiškais baravykais, silkių marinatu, aromatingu karštu Kalėdų vynu. Ir būtinai minkštučiu mieliniu aguonų vyniotiniu.

Mielinis aguonų vyniotinis

Tešlai reikės (2 vyniotiniams):

•500 g miltų

•40 g šviežių mielių

•250 ml (1 stikl.) pieno

•3 kiaušinių trynių (baltymų prireiks aguonų įdarui)

•120 g cukraus

•60 g sviesto

•1/2 šaukštelio druskos

•1 kiaušinio pyragui aptepti

Aguonų įdarui reikės:

•500 g aguonų

•1/2 litro pieno

•200 g cukraus

•3 šaukštų medaus

•60 g sviesto

•2 kiaušinių baltymų

•30 g kapotų migdolų (be odelių)

•30 g razinų

•30 g cukruotų apelsino žievelių

•1 arbatinio šaukštelio romo

Mieles ištrinkite su šaukštu cukraus, 2 šaukštais miltų ir 3 šaukštais šilto pieno. Palikite, kad suputotų.

Miltus nusijokite į didelį indą, sumaišykite su druska. Trynius išsukite su cukrumi. Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su likusiu pienu.

Mielių mišinį supilkite į dubenį su miltais. Supilkite trynius su cukrumi ir viską išmaišykite.

Pamažu pilkite šiltą tirpintą sviestą su pienu ir minkykite, kol tešla bus tolygi, minkšta, žvilganti. Suformuokite tešlą į rutuliuką ir pabarstę miltais palikite šiltoje vietoje, kad masė dvigubai padidėtų.

Iškilusią tešlą padalykite į dvi dalis. Kiekvieną dalį iškočiokite į stačiakampio formos lakštą. Visą paviršių nuklokite iš anksto pasigamintu aguonų įdaru, palikite neišteptus tik maždaug 2 cm kraštus. Suvyniokite tešlą į ritinį, kraštelius užlenkite į vidų.

Suformuotus vyniotinius perkelkite į pailgas kepimo formas, išklotas pergamentiniu popieriumi, ir palikite šiltai, kad iškiltų. Patepkite paviršių kiaušinio plakiniu ir dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 170 laipsnių. Kepkite 40–50 minučių, kol gražiai paruduos.

Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu. Nusunkę vandenį užpilkite pienu ir virkite ant mažos ugnies apie 15 minučių. Nusunkite masę iki sausumo ir sumalkite du ar tris kartus.

Ištirpinkite sviestą. Sumaltas aguonas sudėkite į keptuvę, supilkite lydytą sviestą, medų, cukrų, riešutus, razinas, apelsino žievelę ir kepinkite apie 10 minučių nuolat maišydami. Atvėsinkite įdarą ir sumaišykite su romu. Baltymus išplakite su žiupsneliu druskos iki standžių putų ir atsargiai sumaišykite juos su atšalusia aguonų mase.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.