Šventinis stalas suvienija skirtingų tikėjimų atstovus Paschos ir mielinio pyrago receptai

Dizainerė Ella Tatarinova (54 m.) Velykoms – smagiausiai stačiatikių pavasario šventei – kepa mielinius pyragus, kuriuos pagražina šypsenomis, suformuotomis iš cukruotų vaisių. Mados kūrėjos Velykų pietų stalas sužėri visomis pavasario spalvomis – E. Tatarinova jį puošia ryškiais margučiais, pražydintomis šakelėmis, džiovintomis gėlėmis.

Tradicinius stačiatikių patiekalus dizainerė E. Tatarinova (dešinėje) ruošė su verslo partnere A. Gulmedova.<br>R. Danisevičius
Tradicinius stačiatikių patiekalus dizainerė E. Tatarinova (dešinėje) ruošė su verslo partnere A. Gulmedova.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas”)

2013-03-29 12:13, atnaujinta 2022-03-18 09:44

Mados namų „Femme Fatale” įkūrėja dizainerė E. Tatarinova nuo mažens laikosi stačiatikių tradicijų, kurias jai perdavė šviesaus atminimo močiutė.

„Mano vaikystė prabėgo Vilniaus širdyje – gimiau ir augau sename name Subačiaus gatvėje. Gerai atsimenu, kaip mama ir močiutė ruošdavo Velykoms valgius, kaip visa šeima eidavome į netoli esančią šv. Dvasios cerkvę.

Šios tradicijos laikausi per kiekvienas Velykas – apsilankymas cerkvėje leidžia patirti tikrą šventės džiaugsmą”, – tikino E. Tatarinova, kuriai Velykos – išskirtinė šventė.

Šįmet eidama į cerkvę vilnietė nešis pašventinti keletą žvakių ir namuose ruoštus valgius – paschą, mielinį pyragą, margučius.

Po mišių grįžusi namo dizainerė dengs Velykų pietų stalą, ant kurio sudės pašventintas vaišes, uždegs šventintas žvakes, stalą papuoš gėlėmis.

Stačiatikių stalas per Velykas visuomet būna gausus.

Nors pats svarbiausias valgis – margučiai, ši šventė neįsivaizduojama be mėsos, žuvies.

Mados kūrėja įprastai Velykoms įvairiomis spalvomis nudažo pusšimtį kiaušinių – juos dalija draugams, po švenčių nuneša bendradarbiams.

Bene labiausiai E. Tatarinovos svečiams, kurie pakviečiami Velykų pietų, nuotaiką pakelia mieliniai pyragai su šypsenėlėmis. O širdis apsąla mėgaujantis tradiciniu stačiatikių skanėstu – cukruotais vaisiais ir riešutais gardinta pascha.

Tradicinių Velykų stalo valgių receptus E. Tatarinova perėmė iš savo šviesaus atminimo motinos ir močiutės. Jai suktis virtuvėje – daugiau negu poilsis.

„Virtuvė – šventa vieta, kurioje vyrauja energija ir džiaugsmas. Mėgstu ne tik ruošti valgį, bet ir gražiai dekoruoti stalą”, – menininkės gyslele ne tik kurdama drabužius, bet ir virtuvėje naudojasi E. Tatarinova.

Žmonos ruoštas gardžias vaišes visuomet pagiria sutuoktinis, buvęs bankininkas Jefimas Borodulinas.

Ruošdamasi Velykoms E. Tatarinova įprastai maisto produktus perka iš anksto – ji nemėgsta blaškytis, kai reikia kibti į darbą virtuvėje.

Bet ne sykį moteris pastebėjo, kad pernelyg anksti nupirkus razinų, cukruotų vaisių, riešutų, be kurių neįsivaizduojama pascha, neretai iki Velykų šių gardumynų akivaizdžiai sumažėja.

Kaltininkas – smaližius sutuoktinis. Tad šį kartą norėdama išvengti netikėtumų E. Tatarinova produktus paschai ketina pirkti tik prieš pat Velykas.

Vaišingoji šeimininkė ne visuomet žino, kiek svečių susirinks jos namuose per Velykas. Ellai per šventes paskambinę draugai visuomet sulaukia kvietimo užsukti pietų.

Tradiciškai prie šventinių pietų stalo dizainerė sėda su pačiais artimiausiais: su vienturčiu sūnumi Leonidu iš pirmosios santuokos, marčia Olga, anūke Alisa, žydų tautybės sutuoktiniu J. Borodulinu.

E. Tatarinovos sutuoktinis nepuoselėja žydų religinių švenčių tradicijų, nes jis – netikintis.

Per Velykas jų namuose susiburia įvairių religijų atstovai, nes šeimininkams svarbiausia – ne įsitikinimai, o gražus bendravimas.

E. Tatarinovos verslo partnerė Aygozel Gulmedova – musulmonė. Iš Turkmėnijos kilusi, bet Vilniuje šeimą sukūrusi A. Gulmedova iš E. Tatarinovos daug sužinojo apie krikščionims svarbią šventę Velykas.

Musulmonei ši šventė siejasi su pavasariu ir gardžiomis verslo partnerės vaišėmis.

„Skirtingos religijos – ne problema. Problemas kuria žmonės. Esu tolerantiška visų religijų atstovams.

Džiaugiuosi, kad prieš Velykas buvo išrinktas naujas katalikų popiežius Pranciškus. Visus katalikus noriu pasveikinti su šiuo svarbiu įvykiu”, – šventine nuotaika dalijosi E. Tatarinova.

Velykinė pascha

Stačiatikiai šį skanėstą ruošia tiktai kartą per metus – per Velykas. Dažno jų namuose yra paschos forma, kuri simbolizuoja Kristaus karstą. Šioje formoje įrėžti religiniai ženklai kaip antspaudas pažymi paschą.

Šventiniam valgiui reikės:

  • įvairaus riebumo varškės
  • sviesto
  • grietinėlės
  • razinų, cukruotų vaisių, migdolų
  • vanilinio cukraus

Paschos pagrindas – varškė. Sviesto prireiks perpus mažiau negu varškės. Grietinėlės – atitinkamai mažiau negu sviesto. Vanilinio cukraus, razinų, cukruotų vaisių ir migdolų – pagal skonį.

Per sietelį ištrinkite varškę ir sviestą. Masė turi būti vientisa, be gumuliukų. Tuomet į ją suberkite vanilinį cukrų, razinas, migdolus, cukruotus vaisius. Gerai išmaišykite. Supilkite grietinėlę. Dar sykį gerai išmaišykite.

Kiaurasamtyje patieskite marlės gabalą ir sukrėskite masę. Suspauskite, kad nuvarvėtų skystis.

Po to marlę su varškės desertu įdėkite į paschos formą. Paschą per naktį palaikykite šaltai, kad sustingtų.

Mielinis pyragas

Tešlai reikės:

  • 250 ml pieno
  • 25 g sausų mielių
  • 2 kiaušinių
  • pusketvirtos stiklinės miltų
  • 80 g sviesto
  • pusės stiklinės cukraus
  • pusės arbatinio šaukštelio druskos

Įdarui reikės:

  • 500 g varškės
  • pusės stiklinės cukraus
  • 2 kiaušinių

Į dubenį įpilkite pašildytą pieną, ištirpinkite jame mieles. Išmaišykite. Įmuškite kiaušinius, supilkite išsijotus miltus, ištirpintą sviestą, cukrų ir išmaišykite.

Palaukite, kol tešla pakils. Tešlą padalykite į dvi dalis. Iš vieno gabalo suformuokite apskritimą, iš antro supinkite kasą. Pynę pabarstykite cinamonu ir apsukite ja apskritimo kraštus – pyrago forma primins krepšelį.

Įdarui plaktuvu išplakite varškę, cukrų, kiaušinius. Masę supilkite į tešlos krepšelį.

Pašaukite pyragą į 150 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 30–35 minutes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.