Vaišės iš karališkos daržovės - šparagų

Lietuvos restoranai nuo praėjusios savaitės vilioja patiekalais iš smidrų (šparagų). Karališkomis vadinamų daržovių bus galima ragauti kiek daugiau nei mėnesį.

Praėjusią savaitę Lietuvoje prasidėjo smidrų sezonas.<br>T. Bauras
Praėjusią savaitę Lietuvoje prasidėjo smidrų sezonas.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė ("Lietuvos rytas")

2013-05-23 18:25, atnaujinta 2018-03-06 08:43

Dar senovėje graikų ir romėnų itin vertinta daržovė jau populiari ir Lietuvoje. Daugiau nei dešimtmetį patiekalus iš smidrų ruošiantis viešbučio „Radisson Blu Astorija” virtuvės vadovas Gediminas Andriuškevičius pasakojo, kad anksčiau šių daržovių užsisakyti drįsdavo tik užsieniečiai. Dabar jų ragauja ir lietuviai.

Jam pritaria ir „Stiklių” restorano virtuvės vadovas Linas Bražinskas. Pusiau juokais, pusiau rimtai virtuvės virtuozas prasitarė: lietuviai ypač pamėgo šią karališką daržovę pasklidus kalboms, kad smidrai labai naudingi vyrams.

Vakarų Europoje smidrai auginami daugiausia Vokietijoje, Prancūzijoje, Danijoje. Ten vyksta ir šios daržovės sezono šventės. Šiemet žiema užsitęsė, tad vėluoja ir smidrų sezono pradžia.

Restorano virtuvės vadovas aiškino, kad smidrai – prabangos patiekalas. Užauginti šią daržovę nėra lengva, tai – ilgas procesas. Derlius nuimamas tik antrą arba trečią sezoną. Daržovės, tinkamos vartoti, auga vos daugiau nei mėnesį. Vėliau smidrai tampa gėlėmis.

Prasidėjus šių daržovių sezonui jų galima įsigyti ir Lietuvoje, o pagaminti smidrus – lengva. Apvirtus smidrus restoranų meistrai siūlo derinti su sūriu, balta žuvimi, kumpiu. Paprasčiausias receptas – svieste pakepinti smidrai puikiai tiks ir su omletu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.