Uogos – jaunystės ir geros sveikatos paslaptis

Vieni vasarą mėgaujasi saulės spinduliais, o kiti džiaugiasi gamtos teikiamomis gėrybėmis. Uogos, vaisiai ir daržovės – neišsemiamas vitaminų šaltinis, padedantis įveikti įvairius negalavimus ir galintis apsisaugoti nuo onkologinių ligų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-05 17:49, atnaujinta 2018-03-02 03:40

Šį kartą naujienų portalas lrytas.lt siūlo savo skaitytojams susipažinti su Lietuvoje augančių uogų gerosiomis savybėmis.

Šilauogės

Šilauogės – vitaminų ir veikliųjų medžiagų šaltinis. Jos rekomenduojamos besiskundžiantiems prastėjančia rega, sergantiems diabetu, turintiems žarnyno problemų.

Šiose uogose esantis pektinas mažina kraujo klampumą. Šilauogės stiprina imunitetą, slopina uždegimus.

Užtenka per dieną suvalgyti vos pusę stiklinės šių uogų, kad organizmas būtų aprūpintas vertingomis medžiagomis. Savo savybių šilauogės nepraranda ir užšaldytos ar sudžiovintos.

Aktinidijos

Bene labiausiai aktinidijos vertinamos dėl didžiulio vitamino C kiekio. Jis sudaro net 1 proc. visos uogos masės. Aktinidijų uogose vitamino C yra 20 kartų daugiau nei citrinose.

Dar šios uogos turi karotino (provitamino A), B grupės, taip pat E ir P vitaminų, įvairių organinių rūgščių, cukraus, pektino ir kitokių medžiagų.

Biologiškai aktyvios aktinidijų medžiagos didina organizmo atsparumą infekcinėms ligoms ir darbingumą, neleidžia kauptis cholesteroliui ir saugo žmogų nuo aterosklerozės, gerina raumenų tonusą ir lytinių liaukų funkcijas.

Šiose uogose esantys vitaminai gelbėja saugantis nuo kai kurių širdies ir kraujagyslių ligų, tinka vėžio profilaktikai.

Spanguolės

Rugpjūčio pabaigoje samanų paklotus nugulančios spanguolės turi vitaminų P, PP, B1,B2, B6, B9, C ir 25 rūšių mineralų. Daugiausiai spanguolėse yra kalio, kalcio, fosforo, geležies, mangano, jodo.

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad spanguolėse yra daugiau antioksidantų fenolių nei 19 populiariausių vaisių ir uogų. Antioksidantai – tai natūralios medžiagos, kurios gaminasi organizme arba jų gaunama su vaisiais ir daržovėmis. Šios medžiagos gali užkirsti kelią širdies ligoms ir kai kurių rūšių vėžiui.

Be to, šios uogos gali būti naudingos ir dėl poveikio smegenims – jos geba apsaugoti nuo senatvėje užklumpančių neurologinių ligų ir silpnaprotystės.

Dar viena naudinga savybė – unikali spanguolėse esanti medžiaga stabdo dantenų ligas. Nors panašios medžiagos rasta ir mėlynėse, persikuose, manguose, slyvose, avietėse, teigiamu poveikiu dantenoms niekas neprilygsta spanguolėms.

Gervuogės

Gervuogės – tai polivitaminas, užkertanti kelią alergijai ir vidurius laisvinanti priemonė.

Nesunokusios gervuogės, priešingai, kietina vidurius. Šios uogos turtingos medžiagomis, kurios stimuliuoja galvos smegenų darbą, stiprina jungiamąjį audinį, lėtina senėjimo procesą. Gervuogių lapai įeina į sudėtį daugelio žolinių rinkinių, skirtų suliesėti.

Gervuogės sukaupia didelį kiekį A, B grupės vitaminų, vitamino C ir ypač daug vitamino E, padedančio kovoti su įvairiomis infekcijomis ir puoselėjančio odą, plaukus bei nagus. Taip pat jose gausu angliavandenių, organinių rūgščių, aromatinių ir rauginių medžiagų, labai daug kalio, vario, mangano, fenolio ir folio rūgšties.

Avietės

Šalina iš organizmo skysčio perteklių, daro teigiamą poveikį žarnyno darbui. Japonijos dietologai nustatė, kad avietės turtingos ne tik vitaminais bei mineralais, bet ir turi savo sudėtyje mišinį medžiagų, kurios dalyvauja skaldant riebalus žmogaus organizme.

Avietės naudingos reumatizmu, skrandžio ligomis, cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis sergantiems žmonėms.

Be to, manoma, kad avietės pakelia tonusą, panaikina pagirias, mažina galvos skausmą. Aviečių antpilas panaikina nemalonius pagirių pojūčius.

Žemuogės

Jose gausu mineralinių medžiagų: geležies, vario, mangano, molibdeno, cinko, fluoro, nikelio, kobalto, arseno, jodo, kalio ir kitų. Sergantiems podagra, kepenų ir inkstų ligomis medikai kaip dietinę priemonę ir vaistinį produktą pataria naudoti žemuogių uogas.

Žemuogėse esančios biologiškai aktyvios medžiagos teigiamai veikia raudonųjų kraujo kūnelių gamybą. Todėl jas valgyti patartina sergantiems mažakraujyste ir skleroze.

Mėlynės

Priklauso prie svarbiausių gydomųjų maisto produktų. Šių uogų sudėtyje esama vėžį stabdančių ir antibakterinį poveikį turinčių cheminių medžiagų, kurios žarnyne kovoja prieš koli bakterijas ir padeda gydyti skrandžio opas. Mėlynės mažina cukraus kiekį kraujyje.

Mėlynių sudėtyje esančios medžiagos suaktyvina kraujotaką akies tinklainėje, todėl pagerėja regėjimas.

Dar mėlynės pasižymi dezinfekuojamosiomis savybėmis, yra naudingos sergant virškinamojo trakto ligomis ir apsinuodijus. Šias uogas rekomenduojama valgyti ir tiems žmonėms, kurie serga angina ir viršutinių kvėpavimo takų uždegimu.

Serbentai

Pirmiausia raudonieji serbentai sužadina virškinimo procesą, valo kraują, mažina uždegiminius procesus virškinamajame trakte.

Be to, šios uogos turi tonizuojamąjį poveikį, yra puiki peršalimų ir įvairių infekcijų profilaktikos priemonė. Šios uogos ypač rekomenduojamos rūkaliams, mat būtent vitaminas C padeda iš organizmo pašalinti nikotiną. Dar serbentuose yra vitamino B, kuris teigiamai veikia nervų sistemą, padeda įveikti depresiją, nuovargį ir nemigą.

Šermukšnio uogos

Raudonos šio medžio uogos vartojamos esant aukštam kraujospūdžiui. Dar jos teigiamai veikia kepenis, tulžį ir inkstus. Šermukšnio uogas patartina vartoti tiems, kurie turi bėdų dėl per didelio cholesterolio lygio kraujyje, jeigu kepenyse yra daug riebalų, kai skundžiamasi nuolatiniu vidurių užkietėjimu.

Beje, karotino šermukšnių uogose yra daugiau nei morkose, tad tai puiki alternatyva tiems, kurie nemėgsta šių daržovių. Šermukšniai taip pat padeda sustabdyti kraujavimą, pasižymi laisvinamuoju ir rišamuoju poveikiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.