8 maisto produktai, kurių geriau nevalgyti prieš pasimatymą

Niekas nėra apsaugotas nuo pilvo pūtimo, net ir patys sveikiausi žmonės kartais negali to išvengti. Dujų žarnyne atsiranda, visų pirma, todėl, kad valgant nuryjama nemažai oro, tačiau dėmesį reikėtų atkreipti ir į tai, ką dedame į burną. Pateikiame 8 maisto produktus, kurie gali sukelti perteklinį dujų kaupimąsi žarnose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2013, 8:48 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:33 AM

1. Pupelės

Na, taip, niekam ne paslaptis, kad nuo pupelių pučia pilvą. Pupelėse gausu sudėtinio cukraus, kuris skatina dujų kaupimąsi žarnyne. Tad prieš eidami į pasimatymą ar svarbų susitikimą patiekalus, kuriuose yra pupelių, verčiau pamirškite.

2. Džiovintos slyvos

Nuo seno žinoma, kad džiovintos slyvos padeda esant vidurių užkietėjimui. Džiovintose slyvose gausu natūralios kilmės cukraus pakaitalo – sorbitolio, kuris gaubtinėje žarnoje kartais skyla labai sunkiai, sukeldamas visai nepageidaujamą ir kartais netikėtą dujų pasišalinimą.

3. Obuoliai

Obuoliai – sveikatos šaltinis, tačiau juose gausu tirpiosios ląstelienos, dėl kurios kartais jaučiamės išsipūtę.

4. Briuselio kopūstai

Mūsų organizmai negali pagaminti enzimų, reikalingų tam tikriems cheminiams elementams, esantiems Briuselio kopūstuose, suskaidyti. Kitaip tariant, mūsų organizmas Briuselio kopūstus virškina ganėtinai sunkiai, tad ši lapinė daržovė taip pat patenka į juodąjį sąrašą.

5. Pienas

Pienas visuomet buvo tyliuoju žudiku. Fermentas laktazė skaido piene esančią laktozę iki gliukozės ir galaktozės, tuomet šios medžiagos yra absorbuojamos į kraują. Jei laktozė yra nesuskaidoma plonajame žarnyne, kartu su maistu ji patenka į storąjį žarnyną, kuriame laktozę veikia storosios žarnos bakterijos. Galutinis rezultatas – išsiskiria dujos, pasireiškia pilvo pūtimas ir net viduriavimas.

6. Svogūnai

Svogūnuose gausu angliavandenių, kurie ne visuomet skyla mūsų organizme. Tad negana to, kad pjaustydami svogūnus daugelis mūsų apsiverkia, jie dar ir dujų kaupimąsi sukelia.

7. Sūris

Sūris yra pieno produktas, tad grįžkime prie 5-tojo punkto. Netoleruojantiems laktozės sūris taps pražūtingu maisto produktu, ypač jei neplanuojate visos likusios dienos praleisti užsidaręs tualete.

8. Persikai

Persikuose yra vidurius laisvinančių medžiagų, tad nenuostabu, kad jie sukelia dujų kaupimąsi. Šiame vaisiuje taip pat gausu sorbitolio, kurį, kaip buvo minėta anksčiau, organizmas sunkiai pasisavina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.