Verslininko ir kulinaro A.Meschino brusketos receptas

Italų kulinaras, Vilniaus restorano „Da Antonio“ savininkas Antonio Meschino su portalo lrytas.lt skaitytojais dalinasi receptais iš savo knygos „Ciao Lietuva“. Šį kartą pateikiame jums brusketos gaminimo receptą ir naudingus patarimus.

"Bruschetta pomodoro".<br>„Ciao Lietuva" nuotr.
"Bruschetta pomodoro".<br>„Ciao Lietuva" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-25 11:06, atnaujinta 2018-02-20 04:23

Bruschetta pomodoro (Brusketa su pomidorais)

8-10 riekelių baltos

duonos

800 g pomidorų

4 skiltelių česnako

Šviežio baziliko

Šviežiai grūstų juodųjų

pipirų

Alyvuogių aliejaus

1. Brusketą pagaminti yra be galo paprasta. Tam reikia tiesiog duonos, alyvuogių aliejaus ir česnako. Kadangi gali būti, kad po ranka tikros itališkos kaimiškos duonos neatsiras, tam puikiausiai tiks ciabatta arba ilgas prancūziškas batonas, baguette, iš bet kurio prekybos centro ar kepyklėlės šalimais. Jis gali būti netgi ir šiek tiek padžiūvęs. Tada tiesiog užtenka jį pašlakstyti vandeniu prieš pat kepant. Mirkyti negalima, bus visiška avarija. Taip paruoštą batoną metam į orkaitę ant grotelių ir kepam 200° temperatūroje kol... Kol pradės netvirtai ir neužtikrintai ruduoti. Paprastai tai atsitinka dešimtą minutę. Viskas! Basta! Brusketos pagrindas paruoštas.

2. Ar įmanoma brusketa sugadinti? Įmanoma, viskas įmanoma! Ypač prastu alyvuogių aliejumi. Kaip čia man paprasčiau paaiškinti, kokį rinktis... Pirma, tikrai netvirtinu, kad itališkas yra geriausias. Manau, kad prancūziško, ispaniško ar graikiško galima rasti ne blogesnio. Nors man, kažkodėl, labiausiai patinka vis tiek itališkas. Taigi, aliejus iš Šiaurės, Gardos ar Ligūrijos regionų bus skaidrus ir šviesaus žalsvo aukso spalvos. Intensyvus kvapas, geriausiai derantis prie risotto, baltos mėsos ir daržovių. Toskanos, Lacijo ir Abruco regionų alyvuogių aliejus bus tamsiai žalsvas, puikiai tinkantis prie bet kokių mėsos patiekalų, o ypač žvėrienos. Pagaliau pietietiškas, iš Kalabrijos, Pulijos ir Sicilijos, bus žalsvas ir geltonas, su aukso kibirkštėlėmis, šiek tiek karstelėjęs, nuostabiai tiks prie ricotta, picų, pasta, ant grotelių keptos kiaulienos. Eksperimentuokit, juoba kad aliejaus galima įsigyti ne tik prekybos centruose, bet ir specializuotose itališkų delikatesų parduotuvėse.

3. Tokiu aliejumi šiek tiek suvilgome mūsų batoną, o tada švelniai patrinam česnako skiltele. Tikrai švelniai, nebandykim pasidaryti lietuviškos juodos duonos su česnaku. Kuri, aišku, labai skanus dalykas, tačiau visiškai nesutaria su kitais patiekalais.

4. Šiek tiek anksčiau, kol duona skrunda, sumaišome lėkštėje kubeliais kapotus pomidorus (siūlome išbandyti tokį mišinį – pusė jų švieži ir lupti, o pusė – konservuoti savo sultyse), sumaišome tai su baziliku (galima ir kitų žolelių primaišyti – raudonėlio ar mairūno), leidžiame viskam pamirkti kartu su aliejumi, druska ir pipirais kelias minutes, o kai duona jau apskrudo, tepame ant jos ir šauname atgal į orkaitę dar porai minučių. Kad užtepas sušiltų, tačiau nepradėtų virti.

5. Po šio etapo jau galima įjungti fantaziją. Man, pavyzdžiui, užtenka ant jos užsimesti prosciutto crudo, vytinto kumpio, ir mozzarella sūrio. Ribų tam, ką galima tepti ant brusketos tikrai nėra. Tai idealus būdas nukreipti nelauktų svečių dėmesį nuo pernelyg orkaitėje užtrukusių pietų ar tiesiog lengvai užkąsti.

6. Kodėl brusketa geriau kepti atskirai, be jos įdaro? Ogi todėl, kad duona nepermirktų nuo pomidoro sulčių. Bet jeigu įdare yra to, kas skaniau karšta, tai viską uždėkite ant duonos jau po dešimtos minutės, kai ji bus pakankamai paskrudusi.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.