Senovinių eglutės žaisliukų muziejuje – ir šeimų relikvijos

Netoli Panevėžio įsikūrusiame Miežiškių kaime netrukus duris atvers pirmasis šalyje Senovinių eglutės žaisliukų muziejus. Jo sumanytoja – Miežiškių bibliotekininkė Violeta Karklytė džiaugiasi, kad nemažai eksponatų, tarp kurių yra ir gana retų, padovanojo vietos gyventojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2013-12-05 08:17, atnaujinta 2018-02-19 23:39

„O kaip gaila, kai žmonės prisipažįsta senovines kalėdines dekoracijas jau išmetę, nes jos buvo neišvaizdžios, apgadintos ar atsibodusios“, – apgailestauja 52 metų V.Karklytė, šią neįprastą kolekciją pradėjusi kaupti prieš trejus metus.

Įsitraukė visi Miežiškiai

Energingos Miežiškių kaimo bibliotekoje dirbančios V.Karklytės galvoje visuomet daugybė sumanymų. Todėl maždaug prieš ketverius metus Panevėžio Kraštotyros muziejuje aplankiusi kalėdinių žaisliukų parodą, kuriai eksponatus muziejininkų prašymu paskolino panevėžiečiai, bibliotekininkė sumanė kažką panašaus surengti Miežiškiuose.

Kaimo aktyvistės lūkesčiai išpildė su kaupu. Kai 2010-aisiais V.Karklytė pakvietė miežiškiečius padovanoti kalėdinių žaisliukų bibliotekoje kaupiamai kolekcijai, per 2 mėnesius žmonės sunešė apie 200 žaisliukų. „Kai kurie taip įsitraukė į eksponatų paieškas, kad per visą giminę eglutės žaisliukų ieškojo“, – miežiškiečių entuziazmu džiaugėsi bibliotekininkė.

Moteris nusprendė į kolekciją rinkti ne šiuolaikinius, o prieškario, sovietmečio laikų eglutės žaisliukus. Pasak V.Karklytės, kolekcininkai vertina iki 1967 metų pagamintus žaisliukus – vėliau buvo pradėta masinė jų gamyba, o tie nėra tokie šilti, kaip rankų darbo senoviniai. Tiesa, ir vėliau pagamintų sovietinių eglutės žaisliukų galima aptikti vis rečiau – nemažai jų jau sudužę ar šeimininkų išmesti kaip atsibodę.

Žmonės V.Karklytei mielai dovanojo ne tik pačius įvairiausius ant eglutės kabinamus žaisliukus, tačiau ir kitų Kalėdų, Naujųjų metų atributų – po eglute pastatomų Kalėdų Senelių (arba rusiškų Senių Šalčių) ir Snieguolių, sovietinių bengališkų ugnelių ir konfeti, 8-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje pagamintą plastikinę eglę originalioje pakuotėje ir net su surinkimo instrukcija, vaikiškų kartoninių karnavalinių kaukių ir netgi patefoną su specialiai Naujųjų metų sutikimui skirtomis plokštelėmis.

Personažai – iš kino filmų

Šiuo metu Miežiškių bibliotekoje saugomoje kolekcijoje – 1076 eksponatai. Didžiąją dalį jos sudaro eglutės papuošalai, kuriais per didžiąsias metų šventes namus puošė ne viena lietuvių karta. Dauguma jų pagaminti Sovietų Sąjungoje, yra šiek tiek vokiškų.

Ne juokais susidomėjusi eglutės žaisliukais, V.Karklytė surinko daug įdomių faktų apie juos. Pasak moters, iš eglutės žaisliukų visą sovietmečio istoriją galima sužinoti. Pavyzdžiui, ar žinote, kad populiariausias sovietmečio eglutės žaisliukas – kukurūzo burbuolė? Po to, kai Sovietų Sąjungos prezidentas Nikita Chruščiovas sumanė visą šalį užsėti kukurūzų plantacijomis, atsirado ir kukurūzų burbuolės formos eglutės papuošimų.

Kai 6-ajame dešimtmetyje buvo pastatytas rusų filmas „Karnavalinė naktis“ su aktore Liudmila Gurčenko, pradėti gaminti žaisliukai-laikrodukai su be penkių minučių vidurnaktį rodančiomis rodyklėmis.

Dar anksčiau, kai buvo sukurtas diktatoriui Josifui Stalinui labai patikęs filmas „Cirkas“, buvo pradėti gaminti vatiniai cirko tematikos žaisliukai – nuo klounų iki juodaodžių cirko artistų.

Beje, ir pats J.Stalinas buvo įamžintas naujametinėse dekoracijose – ant lojalių piliečių eglučių sūpuodavosi jo ar net viso politbiuro narių veidais papuošti stikliniai burbulai. Tokie eglutės žaisliukai – dabar itin reti, juos medžioja kolekcionieriai.

Kai 1961 metais sovietų kosmonautas Jurijus Gagarinas pakilo į kosmosą, netrukus pasipylė ir kosmoso užkariavimą įamžinantys žaislai – nuo mėnulio su penkiakampe raudona žvaigžde ant šono, kosmonautų figūrėlių iki eglutės viršūnės su į dangų skriejančia raketa.

Ant eglučių sūpuodavosi ir to meto populiariausių animacinių filmukų herojai – Čipolinas su draugais, Daktaras Aiskauda ir įvairūs žvėreliai.

Iš V.Karklytės eksponatų matyti ir ekonominė vieno ar kito laikmečio situacija. Trūkstant žaliavos eglutės žaislams, būdavo panaudojama viskas, kas pakliūdavo po ranka. Pavyzdžiui, miežiškietės surinktoje kolekcijoje yra žvaigždės formos eglės viršūnė, kurią gaminant panaudota stiklinė kolba. Yra žaisliukų, pagamintų iš nudažytų stiklinių ampulių ar perdegusių elektros lempučių.

Dovanojo ir šeimos relikvijas

Bene seniausi kolekcijos eksponatai – keli iš dažytos vatos pagaminti vaisiai: kriaušė, obuolys, slyva. Juos V.Karklytė pirko pagal skelbimą internete. „Pirkau, nes iki tol neturėjom kolekcijoje nė vieno žaisliuko, pagaminto iš vatos“, – sakė per keletą metų daugybę įdomybių apie eglutės žaisliukus sužinojusi moteris.

Dabar miežiškietės kruopščiai saugomoje kolekcijoje yra iš pačių įvairiausių medžiagų pagamintų eglutės papuošimų – ne tik stiklinių, tačiau ir iš kartono, putplasčio, plastiko, folijos ar plono metalo.

V.Karklytė dėkinga žmonėms, būsimam muziejui kartais atiduodantiems net savo šeimos relikvijomis virtusius žaisliukus. Taip į biblioteką iš garbaus amžiaus miežiškietės namų atkeliavo maždaug 1950 metais pagamintas retas stiklinis burbulas su javų varpų ornamentu.

Kita miežiškietė – Rita Grigonienė bibliotekininkės kaupiamą kolekciją papildė iš pažiūros kukliu, apsitrynusiais dažais stikliniu burbuliuku. Moteris papasakojo, kad prieš 1945 metų Kalėdas jos tėvukas namo parnešė 4 stiklinius burbulus. Tuomet tai buvo kone stebuklas, beprotiškai pradžiuginęs vaikus. Nuo pokario laikų išliko tik vienas šių burbulų, jį R.Grigonienė ir padovanojo kuriamam muziejui.

V.Karklytės kolekcijoje yra ir jos pačios vaikystės eglutę puošęs žaisliukas – nemaža stiklinė matrioška, kuriai dabar apie 40 metų.

„O vienas Senis Šaltis pas mus atėjo iš žemės“, – intriguoja miežiškietė, žadanti šį eksponatą pristatyti ir jo istoriją papasakoti tik per muziejaus atidarymą.

Įamžins ir eksponatų dovanotojus

Iki šiol visos sukauptos kolekcijos parodyti žmonėms miežiškietė neturi galimybės – nėra vietos. Tačiau tikisi, kad jau kitąmet Senovinių eglutės žaisliukų muziejus švęs įkurtuves specialiai jam pastatytame namuke Miežiškių bendruomenės namų kieme.

Šis projektas įgyvendinamas pagal Europos Sąjungos finansuojamą projektą „Mažieji bendruomenių muziejai“. Šio neįprasto muziejaus sumanytojos teigimu, panašaus muziejaus nėra ne tik Lietuvoje, tačiau ir kitose Baltijos šalyse. Tiesa, pradėjusi domėtis kalėdiniais žaisliukais miežiškietė išsiaiškino, kad Lietuvoje yra ne vienas juos renkantis kolekcininkas. Tik jų kolekcijos plačiajai visuomenei neprieinamos. Moteris tikisi, kad Miežiškiuose įsikūręs Senovinių eglutės žaisliukų muziejus sudomins ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius, padės jiems prisiminti savo vaikystės Kalėdas. Išgirdę apie šį muziejų, į jo atidarymą pažadėjo atvažiuoti ir pora eglutės žaisliukus kolekcionuojančių entuziastų iš Rusijos.

Pasak V.Karklytės, ateinančiais metais bus išleistas ir visos jos surinktos kolekcijos katalogas, kuriame bus ne tik kiekvieno eksponato nuotrauka, tačiau ir aprašymas, jį padovanojusio žmogaus pavardė. Bibliotekininkės nuomone, tai – puikus būdas išsaugoti savo ar savo tėvų, senelių vaikystės žaisliukus ir kartu leisti juos pamatyti daugybei žmonių. Juk šių kalėdinių dekoracijų kasmet vis mažėja – laikas joms negailestingas.

Koks šis grožis trapus, puikiai supranta ir pati V.Karklytė. „Kai pernai sudaužiau 2 žaisliukus, verkiau visą dieną“, – prisipažįsta net barti nuo studentės dukros už ašaras tuomet gavusi miežiškietė.

Kai kurių žaisliukų negalima net liesti – jie nudažyti ne itin patvariais dažais, kurie nuo kiekvieno prisilietimo byra. O žaisliukus valyti kolekcininkė pataria tik vaitspiritu – vanduo juos gali nepataisomai sugadinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.