Kumpio ir meliono užkandis
Reikės:
1 meliono
250 g Parmos kumpio
Juodųjų pipirų
Šlakelio Marsalos vyno
Alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
1. Melioną supjaustykime tokiais griežiniais, kad būtų patogu ir paimti, ir atsikąsti. Kai kas netgi siūlo iš jo paprasčiausiu šaukštu išskobti rutuliukus, tai, aišku, bus gražu ir patogu, tačiau labai jau daug meliono teks išmesti. Išimame sėklas ir skustuku nudrožiame jo žievę. Parduotuvėse geriau rinktis geltoną arba oranžinį melioną, gaila tik, kad jie dažnai čia atkeliauja nepakankamai prinokę ir saldūs. Tačiau ir tada ne bėda: tiesiog apibarstykime juos cukraus pudra, ir jie iškart taps skanūs, it prinokę tropikuose.
2. Tai yra vienintelis itališkas patiekalas, kuris gali būti dar skanesnis jį pateikus ispaniškai – su tos šalies Jamon Iberico kumpiu, kuris, kad ir kaip apmaudu, yra dar skanesnis už Parmos. Bet likime ištikimi originaliam receptui – Parmos arba San Daniele kumpį supjaustykime be galo plonai, kad griežinėliai būtų beveik permatomi. Jeigu jie bus per stori, melionas nepermuš kumpio skonio intensyvumo ir bus per sūrus.
3. Meliono griežinėlius apvyniojame kumpiu, pabarstome šviežiai grūstais juodaisiais pipirais, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir aptaškome šlakeliu Marsalos vyno (tinka ir portveinas ar kitas spirituotas vynas). Tada iškart patiekiame, nors galima ir šiek tiek atvėsinti šaldytuve. Tada sūraus ir saldaus skonių kontrastą antrins vėsaus meliono ir šilto kumpio kontrastas. Štai ir viskas. Paprasta kaip dukart du.
Skanaus!