Per Kalėdas pareigūnai gaudys eglių vagis

Iki didžiųjų metų švenčių likus vos daugiau nei porai savaičių pradedama dairytis gražios kalėdinės eglutės. Nors ją už keliasdešimt litų galima įsigyti įvairiuose prekybos centruose, kiekvienais metais atsiranda piktadarių, kurie apsiginklavę kirviais sėlina į miškus. Išsirinkę dailią eglaitę ar iš karto kelias, į mišką traukiantys žmonės rizikuoja Kalėdas švęsti su tuštesne pinigine.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2013-12-09 20:39, atnaujinta 2018-02-19 21:57

Prieš šventes ir tarpušvenčiu – gamtosaugininkams ir policijai įtemptas laikas. Kiekvienais metais pareigūnai rengia specialias operacijas, per kurias gaudo eglučių vagis.

„Ypač saugoma prie kelių į miškus ir prie įvažiavimų į miestus. Tokie reidai būna kiekvienais metais, bus ir šiais“, - sakė Aplinkos ministerijos Miškininkystės skyriaus vedėjas Stanislovas Žebrauskas.

Miškų urėdijos kiekvienais metais rengia akcijas, per kurias nemokamai dalija eglių šakas. Manoma, kad tokia prevencinė priemonė sumažins savavališką eglių kirtimą.

„Kita vertus, eglaičių kirtimas mūsų požiūriu nėra didėjantis. Šiais laikais piliečiui nuvažiuoti į mišką ir nusikirsti eglę kainuoja brangiau, nei ją įsigyti prekyvietėse. Nebėra taip, kaip anksčiau – kai visi tik ir lakstydavo po miškus žiūrėdami, kur nukirsti eglę“, - pastebėjo S.Žebrauskas.

Pareigūnai pastebėję šalia miško su kirviu einantį, ar dar blogiau – su egle per petį žygiuojantį pilietį, sustabdo pažeidėją ir surašo protokolą.

Bauda už nukirstą eglę nuo 50 iki 100 litų. Jeigu paaiškėja, kad eglę nukirtęs žmogus yra pareigūnas (ugniagesys, aplinkosaugininkas, policijos pareigūnas ir pan.), bauda didesnė – nuo 100 iki 300 litų.

Be baudos pažeidėjas turi atlyginti ir padarytą žalą valstybei bei sumokėti dviejų eglių sodinukų rinkos kainą.

Konfiskuotos eglės panaudojamos biokurui. Tačiau S.Žebrauskas pripažino, kad nubaudus pažeidėją, eglę pareigūnai leidžia pasilikti, nors to neturėtų daryti.

Pareigūnas pasakojo, kad kiekvienais metais yra padaroma pastebima žala. Priemiesčiuose asocialūs asmenys kerta miesto želdinius. Dažnai nukirstas žaliaskares jie kam nors parduoda.

Taip pat labai dažnas pažeidimas yra lapkričio mėnesį – savavališkas eglišakių kirtimas. Iš vogtų eglišakių daromi gedulo vainikai, įvairios puokštės kapams papuošti.

Operacija „Eglutė“

„Prie kiekvieno medžio pareigūno nepastatysi. Atkreipti dėmesį turi ne tik pareigūnai, bet ir privačių miškų savininkai. Be to, su vogta egle Kalėdų nuotaikos nesusikursi“, - atkreipė dėmesį Miškų departamento skyriaus viršininkas Valdas Vaičiūnas.

Vilniaus policijos pareigūnai kiekvienais metais vykdo operaciją „Eglutė“, kuri skirta užkirsti kelią neteisėtam eglių kirtimui ar prekybai jomis.

„Vilniaus apskrityse, kur daug miškingų teritorijų, priemonės vykdomos kartu su aplinkosaugininkais ir girininkais. Patikrinimai vykdomi ne tik galimose kirtavietėse, bet ir galimose pardavimų vietose, tikrinamos miškų teritorijose važiuojančių automobilių bagažinės“, - apie būsimus patikrinimus pranešė Vilniaus Vyriausiojo policijos komisariato atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.