Kalėdiniu laikotarpiu piktnaudžiauti cinamonu nereikėtų

Kalėdos sunkiai įsivaizduojamos be cinamono: jis dedamas į daugelį kalėdinių kepinių, juo gardinamas ir karštas vynas ar arbatos.

Kalėdos sunkiai įsivaizduojamos be cinamono: jis dedamas į daugelį kalėdinių kepinių, juo gardinamas ir karštas vynas ar arbatos.<br>123rf nuotr.
Kalėdos sunkiai įsivaizduojamos be cinamono: jis dedamas į daugelį kalėdinių kepinių, juo gardinamas ir karštas vynas ar arbatos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 15, 2013, 10:50 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:49 PM

Tačiau Norvegijos maisto standartų administracija savo šalies gyventojus griežtai įspėjo kalėdiniu laikotarpiu kaip įmanoma labiau apriboti cinamono suvartojimą, pranešė naujienų puslapis „The Local“.

Administracija įspėjo, kad per dieną reikėtų suvartoti ne daugiau kaip 40 gramų šio kvapnaus prieskonio, kurio nemažai dedama į Skandinavijos šalyse populiarias bandeles su cinamonu.

Norvegijos maisto standartų administracijos teigimu, cinamono sudėtyje yra kumarino – kvapniosios medžiagos, kuri, vartojama dideliais kiekiais, gali pakenkti kepenims. Didesnės šios medžiagos koncentracijos kaupiasi vadinamame kinietiškame cinamone.

Didesnis cinamono kiekis ypač žalingas gali būti vaikams.

Anot Norvegijos maisto standartų administracijos vartotojų skyriaus vadovo Atle Woldo, išmintinga stebėti, kad vaikai suvartotų kuo mažiau cinamono.

Paprastai vaikai labiau nei suaugusieji valgo maistą, pagardintą cinamonu, pavyzdžiui, košę. Kadangi vaikų kūnai yra mažesni, cinamoną jie toleruoja mažiau, nei suaugusieji.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.