Olimpinė čempionė draugus vaišina plovu (receptas)

Olimpinė čempionė Lina Kačiušytė  savo draugus dažnai vaišina uzbekišku plovu, kurį paruošti ji užtrunka apie tris valandas. Tačiau stengtis verta, nes bičiuliai tikina niekur nėra ragavę gardesnio plovo nei pas Liną. Tačiau skirtingai nei uzbekai, lietuvė šį patiekalą ruošia ne iš avienos, o iš kiaulienos. Laukdama svečių, Maskvos olimpinių žaidynių 200 metrų plaukimo krūtine čempionė L. Kačiušytė užkaičia didžiulį plovo puodą. Ragaujant per vakarą jo ir nelieka!

Ruošdami plovą negailėkite razinų, jos patiekalui suteiks salstelėjusį skonį.<br>LR archyvo nuotr.
Ruošdami plovą negailėkite razinų, jos patiekalui suteiks salstelėjusį skonį.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Jan 17, 2014, 1:56 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:16 AM

Ruošdama savo gimtadieniui plovą, L. Kačiušytė įprastai perka po kilogramą kiaulienos kumpio, svogūnų, morkų ir ryžių.

Iš tokio kiekio produktų paruošto plovo pakaks dvidešimčiai svečių.

Puode - penki sluoksniai

„Visus produktus, išskyrus ryžius, reikės pakepinti aliejuje. Ryžius būtina kelis kartus perplaupti, kol vanduo taps skaidrus“, - pasakojo L. Kačiušytė.

Olimpinė čempionė kiaulienos kumpį pjaustė gabalėliais. Juos suvertė į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi.

Kai mėsa apskrudo, šeimininkė ją su aliejumi suvertė į puodą. Ant kiaulienos ji užbarstė druskos, pipirų bei prieskonių mišinio. Jų bėrė pagal savo skonį.

Ant ryžių - dvi saujos razinų

Kai mėsa buvo paruošta, šeimininkė stambia tarka sutarkavo morkas. Jas taip pat pakepino, kol jos apskrudo.

L.Kačiušytė apkepintas morkas su aliejumi supylė į puodą su mėsa.

Antrąjį būsimo plovo sluoksnį moteris pabarstė tais pačiais prieskoniais, kaip ir mėsą.

Kiekvienam sluoksniui tinka druska, pipirai.

Ant ryžių - dvi saujos razinų

Svogūnus Lina pjaustė ne griežinėliais, o kvadratėliais. Juos, kol pagelto, kepino aliejuje. Vėl viską suvertė į puodą, pagardino prieskoniais.

Kai trečias sluoksnis buvo paruoštas, moteris keliais vandenimis perplovė ryžius. Juos supylė ant svogūnų.

„Vandens į puodą reikia pilti tiek, kad jo būtų pusę centimetro virš ryžių. Tuomet pabarstau druskos. Jos negailiu, nes ryžiai labai sugeria druską“, - pasakojo L.Kačiušytė.

Ant ryžių moteris užpylė dvi saujas razinų. Jos patiekalui suteiks salstelėjimą.

Puodą būtina uždengti dangčiu.

Paskutinis akordas - maišymas

L.Kačiušytė puodą su plovu valandai pašovė į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių karščio.

Kol patiekalas troškinosi, šeimininkė nevarstė orkaitės. Ji kantriai laukė, kol prabėgs valanda.

„Orkaitės varstyti nereikia -- tegul mėsa, daržovės ir ryžiai troškinasi savo sultyse“, - sakė moteris.

L.Kačiušytė, po valandos ištraukusi puodą, dideliu mediniu šaukštu maišė plovą. Susimaišius mėsos, daržovių ir ryžių sluoksniams patiekalas nusidažė gelsva spalva. Ją plovui suteikė morkos.

Plaukikė plovą kartais ruošia su vištiena arba be mėsos -- vegetarišką.

„Plovą paruošti atsieina nebrangiai Jei ruošiu be mėsos -- ir pigu, ir gardu“, - sakė Lietuvos olimpinio sporto centro metodininkė L. Kačiušytė.

L. Kačiušytei plovas suteikia energijos, jeigu moteris jo suvalgo saikingai. Bet persivalgius, gali apimti ir miegas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.