Ispanų vyndarį sužavėjo lietuviškai paruošta ėriena

Skrupulingai prie kiekvienos rūšies vyno kaskart maistą derinantys Kauno senamiestyje įsikūrusio restorano „Daugirdas“ šeimininkai ir virtuvės meistrai vienam vakarui nutarė to atsisakyti. Restorane surengta vyno iš Ispanijos Riojos regiono degustacija, kurios metu patiekalai nebuvo specialiai taikomi prie gėrimo. Tačiau vyno ir maisto dermė buvo puikiai jaučiama.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Mar 21, 2014, 10:50 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:57 AM

„Žinome, kad visas Riojos regiono vynas yra vienas labiausiai vertinamų ne tik Ispanijoje, bet ir pasaulyje.

Todėl stengėmės paruošti kuo įmantresnius ir patiekalus, kurie, manome, nustebins vakaro svečius ir derės prie viso ragaujamo Riojos raudonojo vyno“, – kalbėjo restorano šeimininkė Ingrida Gustienė.

Ragaujantiems ispanišką vyną buvo patiektas šaltas užkandis – cikorijos salotos su pelėsiniu sūriu ir vynuoginiais pomidorais, džiovinta slyva, įdaryta vytinta jautiena ir rūkytu sūriu bei paprika įdaryta fazanų kepenėlių paštetu.

Karštajam užkandžiui pasiūlyta „Chorizo“ dešra ir česnakais įdaryti pievagrybiai, aštrus omletas su paprikomis, ančiuviais ir pomidorais bei raudoname vyne marinuotas ir aštrioje čili tešloje keptas kalmaras.

Karštasis pagrindinis patiekalas – ant grotelių kepta ėriuko nugarinė su šonkauliais, maltos avienos kebabas su paprikų ir alyvuogių pluta, ėriuko širdies vėrinukas aštriame padaže, ėriukų skrandžių troškinys su raudonu vynu bei kukurūzų polenta. Šis patiekalas ypač sužavėjo svečią iš Ispanijos – trijų Riojos regiono vyninių „El Coto“, „Baron de ley Rioja“ ir „Museum“ atstovą Inigo Echavarri.

Vakaro metu taip pat pateiktas juodojo šokolado ir juodųjų alyvuogių skanėstas su „Manchego“ sūriu ir juodųjų serbentų padažu.

I.Echavarri pristatė per du pastaruosius dešimtmečius pagamintą penkių rūšių vyną. Susirinkusieji turėjo progos išgirsti apie Riojos regiono vynuogynus, vynines ir gaminamą produkciją bei įvertinti 2007, 2005, 2004 ir 2001 metų derliaus vyną. Didžiausia staigmena tapo galimybė paragauti 1995-ųjų derliaus vyno.

Visą vaikystę vynuogynuose, kur dirbo jo tėvas, praleidęs I.Echavarri, tvirtino, jog vyninėje dirbti pradėjo nuo 16 metų. Vyras be sustojimo gali pasakoti net apie menkiausias šio reginio vyno gamybos smulkmenas.

„Vienas didžiausių Riojos regiono, pavadinimą gavusio nuo nedidelės Ochos upės (Rio Oja), privalumų yra tai, kad jame susilieja Atlanto vandenyno ir Viduržemio jūros klimatas. Todėl čia yra pakankamami šilta ir drėgna. O tai – puikios sąlygos vyndariams“, – kalbėjo ispanas.

Per metus Riojos regione vidutiniškai pagaminama 250 mln. litrų vyno, iš kurių 85 proc. yra raudonas, o likusi dalis – baltas ir rožinis vynas.

Pagrindinė vynuogių rūšis, iš kurios gaminamas Riojos vynas – tempranillo. Tačiau vyninės, kurioms atstovauja I.Echavarri, gali pasigirti tuo kad vyną gamina ir iš nuo XV amžiaus minimos ir ilgą laiką populiarios, o vėliau nykti pradėjusios maturana rūšies vynuogių.

Degustacijos metu svečiai ragavo trijų rūšių „El Coto“ vyninėje gamintą vyną. Ši 110 tūkst. kv. m. ploto vynuogynų turinti vyninė per metus perdirba apie 23 tūkst. tonų vynuogių, surinktų iš savų vynuogynų ir vynuogių augintojų.

Ši vyninė garsi ne tik tuo, kad jos gaminamas baltasis Riojos vynas – populiariausias pasaulyje. Ji nuperka daugiausiai pasaulyje ąžuolinių statinių.

Priklausomai nuo derliaus, „El Coto“ vynininės vynas yra sodrus, puikaus skonio su išryškintu vaisų ir miško uogų aromatu. 2001 ir 2005 tobulu. Jį puikiai įvertino ir Kaune vykusios degustacijos dalyviai.

Svečias iš Ispanijos tikino, jog 2005 metų „El Coto De Imaz Grand Rezerva“ vyno galima paragauti tik degustacijų metu, nes jis dar brandinamas. Parduotuvėse šis vynas pasirodys tik po dvejų metų – 2016-aisiais.

90 tūkst. kv. m. vynuogynų turinti „Baron De Ley Rioja“ vyninė garsi tuo, kad įsikūrusi viduramžių vienuolyno patalpose. Ji yra pelniusi pripažinimą: Tarptautiniame vyno ir alkoholinių gėrimų konkurse Londone du kartus buvo išrinkta geriausia Ispanijos vyno gamintoja.

Būtent šioje vyninėje prieš 19 metų pagaminto vyno „Baron De Ley Gran Reserva“ ragavo „Daugirde“ vykusios degustacijos dalyviai.

„1995 metais klimatas buvo karštas, o derlius buvo gausus ir geras. Tų metų vynas išskirtinis yra tuo, kad vynuogės buvo renkamos ir perrenkamos vien rankomis“, – sakė I.Echavarri.

La Rioja – vienintelis regionas Ispanijoje gavęs išskirtinę teisę savo vyną ženklinti užrašu „Denominacion de Origen Calificada (D.O.Ca.) Rioja“ užrašu. Tai reiškia aukščiausią kokybės įvertinimą.

Kiekvienas butelis yra paženklintas specialia holograma priklausomai nuo vyno kategorijos, kurias D.O.Ca. Rioja skirsto pagal vyno brandumą. Vynas skirstomas į keturias kategorijas.

Jaunas – tai pirmų arba antrų metų vynas.

Chrianza – trečių metų vynas, ne mažiau kaip vienus metus brandintas statinėse ir keletą mėnesių stiklo buteliuose. Baltiems vynams privalomas brandinimo laikas statinėse yra 6 mėnesiai.

Reserva – rinktinis vynas iš geriausio derliaus, kuris brandinamas ne trumpiau kaip trejus metus, iš kurių bent vienus metus statinėse.

Gran reserva – rinktinis vynas iš ypač gero derliaus ir brandintas ne mažiau kaip dvejus metus statinėse ir ne mažiau kaip 3 metus buteliuose.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.