Mįslė gurmanams: iš ko paruošti citrininiai barščiai?

“Gurmanų gildijos” nariai penktadienio vakarą mėgavosi prabangia vakariene sostinės Ida Basar restorane-muziejuje. Svečiams buvo patiekti senosios lietuvių virtuvės patiekalai. Be ajerų-krienų putėsių su karpiu, triušienos kepenėlių parfe ar karališkosios putpelės, svečiai ragavo pikantiškos ir aromatingos sriubos: Stanislavo Czernieckio citrininių barščių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 31, 2014, 11:51 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:02 AM

1682 m. Stanislawas Czernieckis aprašė pirmuosius receptus “Compendium ferculorum”, tarp jų  ir citrininius barščius. Taigi jiems -  daugiau kaip 300 metų .

" Deja, mes savo gausioje kolekcijoje būtent šios antikvarinės knygos neturime", - pasakojo restorano IDA Basar bendraturtė ir generalinė direktorė Henrita Kontrauskienė.

       Tačiau ši knyga po kurio laiko buvo  išleista Lenkijoje : “ Stanislazw Czerniecki. Compendium Ferculorum albo zebranie potraw “ I dalis ". Tačiau ir šiame leidinyje pateiktame citrinių barščių recepte nėra tikslių proporcijų: kiek ir ko dėti.

"Yra aprašyti tik produktai ir labai minimalus komentaras. Taigi, mūsų vyrėjai paplušėjo ir pagamino šią sriubą", - apie citrininių barščių recepto atkūrimą Ida Basar virtuvėje pasakojo H.Kontrauskienė.

Ši sriuba - labai kvapni, tiršta, gaivaus skonio ir nuostabios šafrano spalvos. Ir retas svečias, paragavęs šių barščių, galėjo atspėti, iš ko jie pagaminti.

Istoriniuose šaltiniuose rašoma, jog Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje valgė visi: ir karaliai, ir valstiečiai.

Receptūros vertimas iš lenkų kalbos: ”Reikia iš petražolių ir sviesto išvirti sultinį arba imti vištienos sultinio, įmušti kiaušinių trynius, išspausti citrinos sulčių, viską pavirti ir nešti ant stalo”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.