Sušalote? Sukirskite lėkštę aštraus indiško kario (receptas)

Kas Lietuvoje ruošia geriausią kario patiekalą? Tai išsiaiškinti užsimojo Didžiosios Britanijos prekybos rūmai Lietuvoje. Jų surengtose varžybose kario patiekalus ruošė, ragavo ir apdovanojimus dalinosi septynių Lietuvos įmonių atstovai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 13, 2014, 10:58 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:56 PM

„Maisto gaminimas suvienija bendram tikslui, skatina kolegiškumą ir lavina komandinio darbo sugebėjimus.

Todėl kario gaminimo varžybos „Curry Cook-off“ Didžiojoje Britanijoje vertinamos kaip galimybė verslo atstovams susitikti neformalioje aplinkoje, bendrauti ir megzti ryšius ne tik savo kompanijoje, bet ir už jos ribų. Siekiame šią tradiciją populiarinti ir Lietuvoje“, – teigė Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje valdybos pirmininkas Chrisas Butleris.

Didžiojoje Britanijoje, Australijoje, Naujoje Zelandijoje ir Indijoje populiarios kario ruošimo varžybos Lietuvoje vyksta antrą kartą.

„Prieš keletą metų organizuotos pirmosios kario ruošimo varžybos Lietuvoje sulaukė didelio susidomėjimo tiek Britanijos prekybos rūmų narių, tiek britų verslo bendruomenės tarpe. Komandas formavo stambios verslo bendrovės bei britai, gyvenantys Lietuvoje, kurie noriai eksperimentavo virtuvėje bei vertino kolegų kulinarinius sugebėjimus“, – pasakoja Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje vykdančioji direktorė Sandra Kundrotė.

Kulinarijos studijoje 7 komandos varžėsi gamindamos du kario patiekalus: visos ruošė žymųjį vištienos kario valgį „Chicken Tikka Masala“, o antrąjį receptą rinkosi pačios.

„Džiugina tai, kad komandos iš tiesų labai atsakingai rinkosi receptus, naudojo platų indiškų prieskonių asortimentą, didelis dėmesys buvo skiriamas ir vegetariškiems karių aptiekalams, kurie stebino ne tik susirinkusią publiką, bet ir teisėjus“, – įspūdžiais dalijosi S. Kundrotė.

Po kario ruošimo popietės, įmonių komandos ir svečiai persikėlė į Britanijos ambasados rezidenciją, kurioje vyko patiekalų vertinimas ir uždaromasis vakaro renginys.

Kario patiekalus vertino kompetentinga trijų teisėjų komisija, kurios gretas šiais metais papildė Lietuvoje gerai žinoma kulinarinių knygų autorė ir laidų vedėja Beata Nicholson, užkariavusi daugelio maisto gaminimui neabejingų lietuvių širdis. Svečių kulinarinius atradimus taip pat vertino „Sue‘s Indian Raja“ restorano savininkas Rajinder Chaudhary ir Britanijos ambasadorius Lietuvoje David Hunt.

Kario gaminimo varžybose pirmoji vieta atiteko tarptautinės technologijų bendrovės CSC laisvai pasirinktam kario patiekalui „Catotoi“. Anot renginio iniciatorių, laimėti padeda kūrybiškumas, organizuotumas ir šiek tiek improvizacijos: „Dažniausiai tokiose varžybose laimi komandos, kurios nevengia iššūkių ir eksperimentų virtuvėje“, – kalba Chris Butler. Prizininkų trejetuke antrąją vietą užėmė „Laisvalaikio dovanų“ komanda ir jų patiekalas „Royal Indian Gift“, o trečiąją – Vilniaus kriketo klubas su „Jewels of the Ocean“.

Britų ir tarptautinio kapitalo įmonių atstovai Lietuvoje bei indiškos virtuvės gerbėjai ir entuziastai balsavo už nominaciją „Publikos numylėtinis“. Šis titulas atiteko „Kernavės Bajorynės“ komandai, pagaminusiai karį „Spice up your life“.

Kario gaminimo varžybose dalyvavo 7 komandos, kurias sudarė verslo atstovai iš Lietuvos įmonių: kelionių agentūros „West Express“, „Barclays“ Technologijų centro, Vilniaus kriketo klubo, AVIVA draudimo grupės, tarptautinės IT paslaugų bendrovės CSC, įmonių „Laisvalaikio dovanos“ ir „Kernavės Bajorynė“.

Vištienos kario (Chicken Tikka Masala) receptas (4 asmenims) Patiekalui reikės:

700 g vištienos krūtinėlės

Marinatui:

2 indelių po 350 g natūralaus jogurto

nedidelės imbiero šaknies (reikia vieno valgomo šaukšto tyrelės)

dviejų šaukštų  citrinos sulčių

arbatinio šaukštelio cinamono

arbatinio šaukštelio kumino   susmulkinto Kajeno pipiro arba aitriosios paprikos

arbatinio šaukštelio druskos

pusės arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų

pusės arbatinio šauktelio ciberžolės

Ruošimui:

aliejaus

5 g sviesto

1 svogūno

4 česnako skiltelių

3 pomidorų

1 Chalapos pipiro

1 aitriosios paprikos    2 arbatinių šaukštelių kumyno   3 arbatinių šaukštelių ciberžolės miltelių

1 valgomojo šaukšto imbiero tyrelės

ne mažiau kaip vieno litro naminio pomidorų padažo   500 g riebios grietinėlės

 druskos,  baltųjų pipirų, juodųjų pipirų, cukraus (pagal skonį)

 šviežios kalendros lapų

Marinato paruošimas Imbiero šaknį sutarkuojame, kumino sėklas sugrūdame, aitrųjį pipirą smulkiai supjaustome su sėklomis, naudojame grūstus juoduosius pipirus. Marinato ingredientus sudedame į jogurtą ir išmaišome, sudedame mažais gabalėliais supjaustytą vištieną ir marinuojame mažiausiai 8 val. šaldytuve.

Vištienos paruošimas

Išimame vištieną iš marinato, nuspaudžiame ir nusausiname ją su popieriniu rankšluosčiu. Kepame keptuvėje, gerai įkaitintame aliejuje ne ilgiau kaip 1 min. vieną mėsos pusę, apverčiame ir kepame 1 min. kitą pusę. Išgriebiame vištieną iš keptuvės ir dedame į atskirą neuždengtą indą.

Padažo paruošimas

Į įkaitintą aliejų keptuvėje/troškintuve sudedame kumyno sėklas, susmulkintą jalapeną ir aitrųjį pipirą, po 30 sekundžių sudedame svogūnus ir česnakus, po to įdedame sviesto. Kai svogūnai ir česnakai suminkštėja, dedame smulkiai supjaustytus naminius saldžius pomidorus be odelės ir be sėklų.

Kai pomidorai suformuoja masę, pilame naminio pomidorų padažo bei grietinėlės. Gariname aukštoje temperatūroje, kol padažas pradeda tirštėti. Pabaigoje sudedame ciberžolę, druską, pipirus, imbierą (visus likusius prieskonius) ir gariname, kol padažas sutirštėja. Ragaujame ir pridedame aukščiau išvardintų prieskonių pagal skonį.

Paruoštą padažą ir iškeptą vištieną sudedame į troškintuvą ir troškiname 10-15 min. mažoje temperatūroje. Serviruojame mažuose dubenėliuose, ant patiekalo viršaus dedama šiek tiek natūralaus lieso jogurto ir apibarstome su šviežiais kalendros lapais . Valgome su šviežiai kepta indiška duona.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.