Pasigamink lengvai: saldi atgaiva karštai vasaros dienai

Nuo paauglystės į orkaitėje kepantį pyragą žiūrėdavome lyg katinai į pakabintus lašinius. Pasirodo, laikas nelabai pakeičia žmones. Buvome tokios nekantrios, kad nesulaukėme, kol pyragas visiškai atvės, ir prisikrovėme jo į lėkštutes.

Tik atvėsęs citrininis pyragas bus puikaus skonio.
Tik atvėsęs citrininis pyragas bus puikaus skonio.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė (https://dovileskepiniai.weebly.com)

Jul 23, 2014, 3:05 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:05 PM

„Visai nieko, bet draugų juo nevaišinčiau", - labai tiksliai skonį apibūdino Justė.

Turiu pripažinti, kad pirmas įspūdis buvo labai apgaulingas. Atvėsęs pyragas buvo puikus. Tad jei ketinate šį receptą išbandyti, nekartokite mano klaidos ir būkite šiek tiek kantresni.

Dabar jau galime imtis darbo.

Pyrago pagrindui reikės:

180 g miltų

60 g cukraus

60 g sviesto

2 trynių

žiupsnelio druskos

Įdarui pasiruoškite:

indelio sutirštinto pieno (385 g)

5 trynių

90 ml citrinų sulčių (man užteko vienos didelės citrinos)

200 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)

3 šaukštų cukraus pudros

1 citrinos žievelės

pakelio grietinėlės standiklio

1 žingsnis: į dubenį persijojame miltus, įberiame druskos.

2 žingsnis: smulkiai supjaustome arba sutarkuojame sviestą. Jį sudedame į miltus ir viską ilgai pirštais triname, kol gausime vienalytę birią masę.

3 žingsnis: išplakame kiaušinių trynius su cukrumi. Plakame kelias minutes, kol masės tūris padidės, o patys tryniai pabals. Tada juos supilame į miltų ir sviesto masę.

4 žingsnis: rankomis išminkome tešlą. Jei ji kieta, įdėkite šaukštą grietinės.

5 žingsnis: įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.

6 žingsnis: paruoštą tešlą tolygiai paskirstome skardoje, pirštų pagalvėlėmis ją šiek tiek paslegiame. Iškeliame nedidelius tešlos bortelius, kad mūsų įdaras niekur neišbėgtų.

7 žingsnis: ant tešlos klojame kepimo popierių, o ant jo beriame makaronus arba kokias nors kruopas. Šitaip prislėgta tešla negalės pūstis.Taip kepame maždaug 10 minučių. Po to išimame kepimo popierių su kruopomis ir kepame dar 10 minučių.

Patarimas: jei vis dėlto tešla išsipūtė ir vietoje gražios lygios tešlos matote neaiškias kalvas ar net kalnų grandinę, subadykite tešlą šakute, kad išeitų oras.

8 žingsnis: kol tešla kepa, pasiruošiame citrininį įdarą - išplakame kiaušinių trynius. Vėlgi plakame kelias minutes, kad kiaušiniai būtų pabalę. Į juos dalimis, nenustodami plakti, pilame saldintą kondensuotą pieną. Galiausiai supilame ką tik išspaustas citrinos sultis ir vėl viską gerai išmaišome.

9 žingsnis: įdarą supilame ant tešlos ir vėl viską kepame. Pyrago neliečiame 15-20 minučių - tešlos kraštai turi šiek tiek paruduoti.

10 žingsnis: kol pyragas vėsta, galime išsiplakti grietinėlę. Ją šiek tiek paplakame, tuomet į grietinėlę suberiame cukraus pudrą, sumaišytą kartu su grietinėlės standikliu.

11 žingsnis: ant visiškai atvėsusio pyrago užtepame grietinėlę. Jei norite, kad pyragas atrodytų dailiau, užpurkškite kremą konditeriniu švirkštu. Kaip jau sakiau, mes pernelyg nekantravome paragauti šio pyrago, tad su švirkštu šįkart nesiterliojome.

12 žingsnis: pyragą papuoškite tarkuota citrinos žievele ir palikite jį „pailsėti" bent valandai ar dviem.

Patarimas: jei ką nors gamindami naudojate citrusinių vaisių žieveles, pirmiausiai vaisius nuplaukite karštu vandeniu, tuomet gerai nušveiskite juos soda, o po to vėl nuplaukite karštu, o vėliau šaltu vandeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.