Katalono virtuvėje karaliauja lietuviškos miško gėrybės

Prieš akis - Katedra ir Gedimino pilis, ant stalo - Žemaitijoje auginto elnio mėsos kepsnys. „Siūlome tai, kas yra geriausia Lietuvoje“, - neabejoja Vilniaus širdyje įsikūrusio viešbučio „Kempinski Hotel Catheral Square“ restorano „Telegrafas“ vyriausias virtuvės vadovas Javieras Lopezas. Aštuonerius metus Lietuvoje gyvenantis katalonas tikisi, kad elnienos kepsnys taps ypatinguoju restorano patiekalu, atspindinčiu lietuviškos virtuvės tradicijas. Iki šiol tokiu patiekalu laikyti cepelinai su vėžių uodegėlėmis šafrano padaže.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 29, 2014, 6:25 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 5:51 AM

Naujoviški cepelinai netapo populiariausiu restorano patiekalu, tačiau tai buvo duoklė lietuviškai virtuvei. „Visuomet norėjome turėti patiekalą, kuriuo galėtume supažindinti svečius iš užsienio su mūsų kulinarine tradicija", - teigė „Kempinski Hotel Catheral Square" viešbučio pardavimų ir rinkodaros direktorė Birutė Leimonaitė.

Prie restorano puodų stojęs naujasis virtuvės vadovas atnešė ir naujų vėjų. Daugiau nei 16 metų dirbęs „Michelin“ restoranuose Ispanijoje, Belgijoje ir Prancūzijoje, dabar J.Lopezas kuria patiekalus, kuriuose svarbiausias vaidmuo atitenka lietuviškiems produktams.

Katalonas puikiai pažįsta daugybę vietos ūkininkų ir gamintojų, iš kurių į restoraną atkeliauja mėsa, žuvis, pieno produktai, sūris, kiaušiniai, kava, daržovės, vaisiai.

J.Lopezas itin džiaugėsi atradęs sūrio gamintojus iš Dargužių kaimo. Žvėriena į jo restoraną atkeliauja iš Joniškio, žuvis, pavyzdžiui, sterkas, - iš Kuršių marių žvejų. „Lietuva gali pagrįstai didžiuotis savo produktais, ir vienas mano tikslų - su šiais puikiais produktais supažindinti viešbučio, restorano svečius tiek iš užsienio, tiek gyvenančius čia“, - teigė virtuvės vadovas.

Labiausiai J.Lopezas išskiria lietuvišką žvėrieną, miško grybus ir uogas – pasak jo, tai iš tiesų karališkos kokybės produktai. Visi jie rado savo vietą naujajame restorano valgiaraštyje.

Neabejotinu restorano pasididžiavimu taps elnienos kepsnys, patiektas su naminiais švilpikais, svieste keptais baravykais, mėlynių žele, skrudintais Jeruzalės artišokais ir natūraliu padažu.

Kurdamas šį patiekalą virtuvės vadovas įvertino tai, jog žvėrienai labiausiai tinka produktai, išaugę tose pačiose erdvėse, kuriose gyvena ir žvėrys. Elniai miškuose minta žole, uogomis, grybais, tad ir patiekalas buvo kuriamas papildant jį lietuviškais baravykais, mėlynėmis.

Ne tik šis, bet ir kiti patiekalai, pasak J.Lopezo, valgytojui taps tikra švente.

Pavyzdžiui, be lukštų virtas ekologiškas kiaušinis patiekiamas su „Perigord“ juodaisiais trumais, „Iberico de Bellota“ kumpiu bei „Marabel“ bulvytėmis. Su kiautu patiekiamas laukinis omaras - su „Perigord“ juodaisiais trumais, vokiškais makaronais „Artesian Speatzle“, prieskoninių žolelių sviestu, daigintomis salotomis.

„Kulinarinis pasaulis – tai įkvėpimas ir žinios, įsiklausymas į sezoniškumą ir atitinkamai parinkti produktai, taip pat patirtis ir jausmai, - įsitikinęs Javieras. - Tik vėliau, kai visa tai jau subalansuota, virtuvės vadovas gali išreikšti savo kūrybiškumą ir siekti dar tolesnių tikslų - tradiciją sieti su naujovėmis.“

Katalonas tikisi, kad jo indėlis į vietinę gastronomiją padės Vilniui patekti į šiuolaikinės kulinarijos žemėlapį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.