Dainininkas Jonas Jonušas gerai jaučiasi ir su keptuve rankoje

Ar būtų mikrofonas, ar keptuvė – abu šiuos įrankius buvęs grupės „B’Avarija“ narys Jonas Jonušas (40 m.) valdo vienodai gerai. Šiuo metu kulinarija jam tapo vienu didžiausių pomėgių, kaip ir kelionės. Kad ir kur vyktų, dainininkas visur paragauja vietos virtuvės patiekalų ir parsiveža receptų.

Prieš keletą metų po Peru keliavęs J.Jonušas dabar dažnai ruošia „šokinėjančią“ jautieną.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prieš keletą metų po Peru keliavęs J.Jonušas dabar dažnai ruošia „šokinėjančią“ jautieną.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Oct 19, 2014, 3:08 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 4:40 PM

Atlikėjas niekada neužsirašo receptų, nes įsimintino skonio patiekalą sunku pamiršti. Prieš keletą metų po Peru keliavęs vilnietis dabar dažnai ruošia „šokinėjančią“ jautieną (ispanų k. „lomo saltado“), rašo "Lietuvos ryto" šeštadienio žurnalas "Gyvenimo būdas".

Šios Pietų Amerikos šalies, kurios kraštovaizdį kuria Andų kalnai, Amazonės miškai, virtuvė – taip pat nevienalytė. Peru kulinarijos tradicijoms nemenką įtaką padarė kinai, kurių restoranų šioje šalyje yra apsčiai.

Net ir buvusio „B’Avarijos“ nario pamėgta „šokinėjanti“ jautiena – Pietų Amerikos ir Azijos virtuvių mišinys. Ruošiant šį patiekalą, pirmiausia viskas iškepama atskirai, po to sumaišoma. Jeigu viskas būtų kepama kartu, mėsa ir daržovės paleistų sultis ir patiekalas taptų koše.

„Peru auga daug rūšių bulvių, kukurūzų, bet virtuvėje atsiranda vietos ir ryžiams. Ten įdomiai derinami šie maisto produktai, todėl patiekalai – nei meksikiečių, nei kinų, o kažkas tarp tų dviejų šalių.

Bet man tokia virtuvė patinka, nes patiekalai aštrūs, prieskoningi. Jų neįmanoma palyginti su blankokais lietuviškais“, – tikino J.Jonušas.

Nors buvusio „B’Avarijos“ nario pomėgis neliko nepastebėtas draugų ir bičiulių, atidaryti savo restorano J.Jonušas nesiruošia. Šiuo metu jį dažnai kviečia savo sumanymais pasidalyti sostinės kulinarijos studija „Čiop čiop“. Joną net purto nuo minties, kad pomėgį būtų galima paversti verslu.

Senokai muzikos karjerą „B’Avarijoje“ baigęs J.Jonušas išmėgino privatų verslą – prekiavo kompiuteriais, diegė klientams programas, vedė mokymus, vėliau dirbo reklamos srityje, tačiau šiuo metu jis save vadina laisvo oro direktoriumi.

Jis ieško naujos veiklos. Nors ir puikiai sekasi ruošti valgį, J.Jonušas neketina nerti į viešojo maitinimo vandenis.

„Daug kas atidaro restoranus ir po kurio laiko uždaro, nes tam nėra palanki verslo aplinka – per didelė konkurencija. Kur nors Jungtinėse Amerikos Valstijose galima bandyti atidaryti restoraną ir nebijoti sudegti. Bet aš jau esu išbandęs kitą veiklą, rizikavęs, todėl man būtų baugu. Neturiu lėšų restoranui įkurti.

Bet ar ką išskirtinio turėčiau pasiūlyti? Norėčiau turėti restoranėlį, kuriame būtų tai, ko nėra kitur: tarkim, pardavinėčiau ožkieną, iš šios mėsos ruoščiau patiekalus. Tačiau mūsų krašte vargu ar kas moka tinkamai auginti ožkas, išpjaustyti jos mėsą? Juk mums labiau įprasta valgyti kiaulieną, kopūstus ir juodą duoną“, – ironizavo J.Jonušas.

Dainininkui yra tekę valgyti ožkienos patiekalų: troškinių, keptų šonkaulių. Iš jos galima paruošti viską, ką ir iš avienos. „Man ožkų ir avių mėsa panaši ir kartu skiriasi. Skirtumas toks, kaip vištienos ir antienos“, – skonio potyriais dalijosi J.Jonušas.

Jonas ruoštų patiekalus ir iš jaučio uodegos. Tačiau jų nerandąs nei prekybos centruose, nei turguje, mat tai neturi paklausos.

Troškintų jaučio uodegų J.Jonušui teko ragauti tik Antilų salose ir Vietname. Kuo lietuvį sužavėjo toks valgis?

„Uodegos troškinamos ilgai ir dėl to įgauna saldumo. Mėsa tampa tokia skani, kad valgant pirštus apsilaižai. Nors uodegoje yra kaulas ir kremzlių, gerai ištroškinta tirpsta burnoje“, – tikino keliautojas, tolimose šalyse pirmiausia apsilankantis turguje ir vietos užeigose.

Nuo Karibų iki Mongolijos apkeliavęs J.Jonušas kone kasdien galėtų valgyti Viduržemio jūros regiono ir Azijos šalių patiekalus.

Jie netgi galėtų būti vieni su kitais maišyti, pavyzdžiui, aviena troškinta su datulėmis.

„2011-aisiais Pakistane nukautas tarptautinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ lyderis Osama bin Ladenas avienos troškinį su datulėmis ir razinomis valgydavo ir pusryčiams, ir vakarienei. Tai buvo jo mėgstamiausias patiekalas“, – pažymėjo lietuvis.

Tris vaikus turintis J.Jonušas namuose ruošia nesudėtingus patiekalus, kuriuos mėgsta visa šeima.

Rytais vyras dažniausiai čirškina kiaušinienę. Ją Jonas irgi galėtų valgyti kone kasdien.

Jis gurmanas, tačiau nėra išrankus maistui, nes turi derintis ir prie šeimos poreikių bei skonių.

J.Jonušas dažniausiai nepietauja, nes vidurdienį nenori valgyti. Bet tokiu metu išgeria puodelį kavos.

Dvi jaunesniosios dukros tėvo dažnai prašo vakarienei paruošti makaronų arba iškepti picą.

„Dukros nevalgo paprikų, todėl stengiuosi jų į patiekalus nedėti. Jos labai mėgsta itališką „pasta carbonara“ – makaronus su pakepinta šonine, kiaušinių tryniais, parmezano sūriu. Man nėra sunki užduotis palepinti vaikus jų mėgstamais valgiais“, – patikino J.Jonušas.

Nors dukros dar neruošia valgių tėvams, J.Jonušas kulinarijos įgūdžių įgijo būtent vaikystėje. Skuode užaugusio dainininko motina praeityje dirbo konditerijos ceche. Jonas po pamokų užbėgdavo pas ją į darbą, tačiau taip ir netapo dideliu smaližiumi – jo neviliojo tortai, pyragaičiai. Iš visų saldumynų jam ir dabar gardžiausias tik juodasis šokoladas.

„Giminėje būdavo įvairiausių progų švęsti – vestuvės, jubiliejai ir net bulviakasis. Ir visos tos progos Žemaitijoje virsdavo didžiulėmis puotomis – stalai būdavo nukrauti keptais mėsos suktinukais, troškintais kopūstais su bulvėmis ir dešrelėmis“, – pasakojo dainininkas.

Namuose Jono mama – nepakeičiama šeimininkė, ji ne kartą girdėjo ir grupės „B’Avarija“ narių padėką už sočius ir gardžius pietus.

„Draugai visada likdavo apstulbinti žemaitiško vaišingumo. Kai pirmąsyk mano tėvų namuose lankėsi „bavaras“ Juozas Liesis, Deivydas Zvonkus jį įspėjo, kad neprisivalgytų daug užkandžių, nes dar bus mažiausiai du karštieji patiekalai.

„Ko jūs anksčiau nesakėte?“ – iš nuostabos akis išpūtė Juozas. Apie mano mamos šeimininkavimą būtų galima filmą sukurti“, – tikino J.Jonušas.

„Šokinėjanti“ jautiena – per keletą minučių

Peru mėsa patiekiama ir su bulvėmis, ir su ryžiais. Įsitikinsite – šis patiekalas gardus abiem atvejais.

Reikės:

bulvių,

ryžių,

jautienos išpjovos,

česnako,

raudonojo svogūno,

pomidoro,

geltonos paprikos,

sojų ir austrių padažų,

obuolių acto.

Pirmiausia skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo sudėkite lazdelėmis pjaustytas bulves. Jokiais prieskoniais barstyti nereikia. Bulves kepkite 15 minučių. Iškeptas bulves ištraukite iš orkaitės ir imkitės ruošti jautieną. Išpjovą supjaustykite plonomis riekelėmis.

Paruoškite padažą, kurio 50 proc. sudarys sojų padažas, 30 proc. – austrių padažas ir 20 proc. obuolių actas. Viską sumaišykite dubenėlyje.

Juostelėmis supjaustykite geltonas paprikas ir ketvirčiais pomidorus. Keptuvėje įkaitinkite kelis šlakelius aliejaus. Jo nereikia pilti daug, nes jautiena neturi skęsti. Jautiena taip pat neturi pradėti virti keptuvėje. Ją kepkite labai trumpai: minutę apkepkite vieną pusę, minutę – kitą. Jautieną sudėkite į lėkštę.

Keptuvę vėl pašlakstykite šlakeliu aliejaus. Dvi tris minutes pakepinkite paprikas, kad jos suminkštėtų. „Peru šiam patiekalui ruošti naudojama aštroka geltona paprika. Lietuvoje nieko panašaus nėra, todėl naudoju saldžiąją geltoną papriką ir užbarstau truputį maltos aitriosios paprikos, kad jaustųsi Peru virtuvės spalvingumas“, – pasakojo J.Jonušas.

Po to porą trejetą minučių atskirai pakepinkite pomidorus. Svarbu, kad jie nepaleistų sulčių ir nesutižtų. Atskirai kepinkite raudonųjų svogūnų griežinėlius ir smulkintą česnako skiltelę. Jų irgi nereikėtų suskrudinti. Tegul būna minkšti, traškūs.

Į keptuvę suverskite visus keptus produktus: jautieną, papriką, pomidorus, česnaką, svogūnus, bulves, įpilkite tris šaukštus paruošto pikantiško padažo. Jis ir pagardins patiekalą – papildomų prieskonių nereikia. Viską porą minučių patroškinkite keptuvėje, pamaišykite.

Patiekalą sudėkite į lėkštę, patiekite virtų ryžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.