Magnolijų pilyje teka 300 metų skaičiuojančio vyno istorija

Viena garsiausių vietų, kurioje jau ne vieną šimtmetį gimsta žinomiausi pasaulio vynai, tai – Bordo regionas Prancūzijoje. Išskirtinį šio krašto koloritą paryškina magiškas kraštovaizdis, kuriame susilieja Garonos ir Dordonės upės. Nė viename kitame regione nėra tiek daug tokių įspūdingų ir išpuoselėtų vyno ūkių – pilių. Prancūzai jas vadina „chateau“. O vietos gyventojų rafinuotas skonis, atrodo, yra įgytas su motinos pienu. Susidaro įspūdis, kad Bordo vyndariai jau gimsta turėdami stiprų grožio bei etiketo geną, paveldėtą iš savo tolimiausių protėvių.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Dec 2, 2014, 10:56 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 4:05 AM

Todėl kiekvienas kitatautis, gavęs progą apsilankyti kokioje nors pilyje, paragauti ten gaminamo vyno, išskirtinių patiekalų, pasivaikščioti po parkus ar paslapčių gaubiamus vyno rūsius ir pabendrauti su senąsias tradicijas puoselėjančiais vyndariais, patiria neįtikėtinų jausmų. Iš viso Bordo regione yra apie 7000 „chateau“.

Maždaug dvidešimt kilometrų nuo Bordo miesto aukštutiniame Medoke (Haut Medoc), tarp storakamienių medžių ir aukštos tvoros, stūkso XVIII amžiuje pastatyta pilaitė „Chateau Magnol“. Čia yra įsikūrusi vyno kompanijos „Barton&Guestier“ rezidencija, kurioje dirba keturiasdešimt žmonių. Pilyje veikia svečių namai, yra įsteigta vyno degustavimo mokykla, kurioje reguliariai rengiami kelių dienų kursai vyno importuotojams, vartotojams, kulinarijos virtuozams.

Kompanija „Barton&Guestier” yra viena didžiausių vyno gamybos ir prekybos įmonių. Kasmet visame pasaulyje parduodama apie 30 milijonų vyno butelių. Šios kompanijos vynus neblogai pažįsta ir lietuviai. Mūsų šalyje galima įsigyti aštuonių rūšių „Barton&Guestier” vynų. Vynuogių derlius Bordo regione jau nuimtas, šiuo metu sultys fermentuojasi metalinėse talpyklose. „Barton&Guester” vyndariai tikisi, kad šiųmetis derlius bus geras dėl palankių klimato sąlygų – tinkamo drėgmės ir šilumos balanso. Įmonė šalia pilies turi 25 ha vynuogynų, kur augina 'Cabernet Sauvignon', 'Merlot' ir 'Cabernet Franc' vynuoges. To pakanka vyno ūkio aurai sukurti. Iš uogų mišinio kompanijos gaminamas raudonasis „Chateau Magnol“ vynas dvylika mėnesių brandinamas ąžuolo statinėse.

Kompanijos enologai bendradarbiauja su 200 vyndarystės ūkių visoje Prancūzijoje. „Barton&Guestier” vienintelis vyno prekybininkas, suderinantis senąsias Bordo tradicijas su naujausiomis technologijomis.

Kompanijos direktorius ir pagrindinis enologas Laurentas Prada – aristokratiško stoto vyras, maloniai spaudžiantis ranką kiekvienam atvykėliui ir su didžiuliu užsidegimu pasakojantis apie įvairius vynus. Susidaro įspūdis, kad kiekvienas vynuogių krūmas ar dar statinėse brandinamas vynas jam brangūs taip pat, kaip ir nuosavi vaikai. 2002 metais jis tapo kompanijos direktoriumi ir subūrė talentingų enologų komandą.

„Mūsų glaudūs santykiai su partneriais vyno gamintojais padeda mums sukurti vynus, kurie pasižymi tipiškomis prancūziškų vynų charakteristikomis, tačiau yra priimtini išskirtinio skonio vartotojams visame pasaulyje“, – pasakojo L.Prada.

Jis nuolat keliauja po skirtingus Prancūzijos regionus tikrindamas „Barton&Guestier” partnerių, iš kurių kompanija perka vynus, produkciją. Jei kuris nors vyno gamintojas siūlo prastą derlių, „Barton&Guester” jų produkcijos atsisako.

Kompanijos „Barton&Guestier” dvasinį klimatą jau daug metų ugdo „Chateau Magnol“ prabangi ir jauki aplinka.

Pilį supa du išpuoselėti parkai – prancūziškas bei angliškas, rožynai, dailiai lygiomis eilėmis augančių vynuogynų plotai.

Čia kiekvienas kvadratinis žemės metras yra labai brangus.

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog Medoke žemė labai prasta – žvyras, smėlis bei molis, todėl nei kviečių, nei bulvių ten neišauginsi, tačiau ji puikiai tinka raudonosioms vynuogių veislėms – 'Cabernet Souvignon', 'Merlot' bei 'Cabernet Franc'. Vyno gamintojai prašalaičiui atrodo lyg savotiški pamišėliai. Nors didžiuliai vynuogynų plotai linksta nuo prisirpusių uogų kekių, be reikalo niekam neleidžiama jų skabyti. Vyno gamintojui kiekviena uoga lyg brangenybė. Jei derlius tais metais būna geras, iš vieno vynmedžio uogų pavyksta išspausti butelį vyno.

Egzistuoja sena tradicija vynuogynų pakraščius apsodinti rožėmis. Jos yra tarsi sanitarai. Jei rožes užpuls kokie nors kenkėjai, vyno gamintojai spės laiku sureaguoti ir imsis priemonių apsaugoti vynuogynus.

Prašmatnioje pilyje „Chateau Magnol“ svečiai ne tik turi kur akis paganyti, bet ir daug naudingų žinių apie vyną sužino.

Nuostabi XVIII amžiaus pilis dovanoja išskirtinį komfortą. Aplinka draugiška ir subtili. „Chateau Magnol“ puikiai tinka konferencijoms bei išskirtiniams mokymams apie vyną. Į mokymus galima patekti tik su kvietimais.

Svečių namuose yra keturiolika aukštos klasės kambarių. Kiekvienas  jų pasižymi savita spalvų gama ir stiliumi. Santechnika šiuolaikinė, tačiau baldai senoviniai, dvelkiantys prancūziška dvasia. Kambariuose pro didžiulius langus atsiveria nuostabūs parko vaizdai.

Taip pat įdomu pastebėti, jog kambariai neturi numerių. Ant durų pakabintos lentelės su skirtingais „Barton&Guestier“ vynų pavadinimais. Taip pat svečių gerovei pilyje yra įrengtas biliardo kambarys, muzikos salė, kurioje stovi nedidelis fortepijonas, yra žaidimų aikštelė, sode pastatyta jauki pavėsinė.

Tačiau buvo metas, kai ši pilis išgyveno sunkius laikus. XX amžiaus pradžioje jai trūko priežiūros, tad pastatas smarkiai suiro. O Antrojo pasaulinio karo metais apleistą pilį okupavo vokiečiai. Prie šalia pilies iškasto bunkerio kulkos pakirto du britų jūrų pėstininkus.

„Chateau Magnol“  nuo 1978 metų priklauso kompanijai „Barton&Guastier“. Pilis, iškilusi XVIII amžiuje, yra puikus prancūzų klasicizmo architektūros pavyzdys. Vyndaryste šioje pilyje užsiimama nuo XIX amžiaus, tuo metu ši vieta vadinosi „Chateau el Dehez“.

Kompanija „Barton&Guestier“ pilies pavadinimą pakeitė. Kodėl pavadinimą susiejo su magnolijomis? Versijų yra ne viena. Pasakojama, jog netoli šios vietos kažkada buvo kaimas, kuris vadinosi Magnolija. Dar kalbama, kad vienas ankstesniųjų pilies savininkų turėjo pavardę Magnol. Dabar tai nėra taip svarbu. Tačiau, kad pilis vis dėlto galėtų pateisinti savo pavadinimą, vidiniame kieme išsikeroję auga keli magnolijų medžiai.

„Chateau Magnol” persipina paslaptingumas, kai saulės spinduliai grakščiai lūžta atsimušę į pilkšvai rusvus mūrus, ir elegantiškas gracingumas, kurį sukelia pro dailius ažūrinius vartus prasišviečiantys tulpių formos krūmai bei sienomis išsirangę rožių krūmai. Ramybė ir gaivus oras užburia.

Nors pilis turėjo ne vieną šeimininką, kompanijos „Barton&Guestier” darbuotojai daug dėmesio skiria autentiškai aurai išlaikyti.

Paradinėje pilies salėje sudėti nuotraukų albumai, kuriuose užfiksuoti garbūs svečiai, čia viešėję įvairiais laikotarpiais. Vienas albumas skirtas JAV prezidentui Richardui Nixonui. Pilyje jis lankėsi 1981 metais. Nustebino tai, kad daugiau kaip prieš  30 metų  nuotraukose įamžintas pilies interjeras beveik nepakitęs iki šių dienų.

Pilies sienas puošia pirmojo kompanijos „Barton&Guestier” įkūrėjo ir vėliau į šį verslą įsitraukusio Danielio Guestiero portretai.

Galima sakyti, kad viskas prasidėjo 1725 metais, kai trisdešimtmetis airis Thomas Bartonas paliko gimtąją Airiją ir emigravo į Bordo. Tai buvo pašėlęs nuotykių ieškotojas. Pirmiausia jis įkūrė krovinių vežimo įmonę ir į kitas šalis ėmė vežti prancūziškus prieskonius, vynus, kitas prekes. Pas užveisė vynuogyną.

Jo verslas labai greitai suklestėjo. 1747 metais jo krovinių vežimo kompanija tapo garsiausia ir didžiausia Bordo, o nuolatiniai klientai airį praminė „Prancūziškuoju Tomu“. T.Bartonas tapo pirmuoju Bordo vyno eksportuotoju, valdančiu nuosavą vynuogyną.

1802 metais T.Bartono anūkas Hughas Bartonas susivienijo su prancūzų pirkliu Danieliu Guestieru ir įkūrė kompaniją „Barton&Guestier”.

Iki 1954 metų kompaniją lygiomis teisėmis valdė Bartonų ir Guestierų šeimos.

Pilies kasdienybę tvarko 65 metų prancūzė ekonomė Monique. Ji vienintelis žmogus, nuolatos gyvenantis pilyje. Santūri, elegantiška, puikių manierų Monique puikiai išmano visus reikalus – ji atsakingai prižiūri valytojų, kambarinių, sodininkų darbą, patarnauja prie stalo svečiams, pilsto vyną, serviruoja.

Išskirtinę šventę gomuriui svečiams suruošia patyręs pilies virtuvės šefas Fredericas Prouvoyeuras, prie kiekvieno patiekalo išmoningai priderinantis vyną.

Vyno ir maisto derinimo mokykloje paslaptimis dalijasi „Barton&Guestier“ vyndariai, rinkodaros specialistai. Kelių dienų kursuose kasmet apsilanko per tūkstantį svečių iš viso pasaulio. Išskirtinė programa vyno mokykloje suteikia unikalią galimybę pasinerti į vynų pasaulį. Individuali programa, sukurta „B&G“ enologų, apima daugybę temų: vyno ir vyndarystės istoriją, prancūzišką klasifikacijos sistemą, degustaciją, vyno ir maisto derinimo subtilybės.

Baigusių kursus svečių laukia maloni staigmena. Naujai iškepti vyno žinovai papuošiami mėlynomis mantijomis ir kepurėmis, paskui siaurais laiptais vedami į seną vyno rūsį, kur voratinkliais aptraukti guli daug metų skaičiuojantys vyno buteliai. Seniausias kolekcinis vynas yra pagamintas 1881 metais. Senuose pilies rūsiuose iki šiol saugoma apie 20 tūkstančių kolekcinių vyno butelių.

Iškilmingos ceremonijos metu kursų dalyviai privalo duoti priesaiką ir yra simboliškai įšventinami į „Barton&Guestier“ magistrus. Įspūdingo renginio pabaigoje svečiai gauna į ritinį susuktą diplomą ir butelį „Chateau Magnol“ vyno. Neapsakomas prancūzų etiketo pajautimas, estetinis skonis keri kaip persikais dvelkiantis oras.

Ypač džiugina tai, kad kompanijos „Barton&Guestier” darbuotojai labai vertina savo svečių smalsumą, pagarbą jų tradicijoms, vaišingumui. Matydami draugišką žvilgsnį ir susidomėjimą paskaitomis, vyno gamintojai pasiruošę dar labiau atverti savo širdį ir suteikti kiekvienam atvykėliui kuo daugiau palaimos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.