Kaip olandė perprato prancūziškų vynų ir vyrų charakterius?

Kokie trys dalykai geriausiai apibūdina prancūzišką rafinuotumą? „Vynas, sūris ir meilė. Tai – alchemiška kombinacija“, – sakė vienos didžiausių Bordo regione vyno kompanijų „Chataou Magnol“ pilyje įsikūrusios  „Barton&Guestier” rinkodaros vadybininkė Petra Frebault.

P. Frebault (dešinėje) nuomone, vyno subtilybėms pažinti reikia maždaug ketverių metų. Tačiau vyno specialistai savo įgūdžius privalo lavinti visą gyvenimą.<br>E.Volginio nuotr.
P. Frebault (dešinėje) nuomone, vyno subtilybėms pažinti reikia maždaug ketverių metų. Tačiau vyno specialistai savo įgūdžius privalo lavinti visą gyvenimą.<br>E.Volginio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Dec 10, 2014, 10:40 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:28 PM

Olandė išlavino pojūčius

„Barton&Guestier” rinkodaros specialistė P.Frebault, meilės emigrantė iš Olandijos, Bordo gyvena daugiau kaip dvidešimt metų.

Kažkada Petra į Prancūziją atvyko atostogauti ir diskotekoje atsitiktinai susipažino su savo būsimu vyru. Šis dirbo barmenu. Įsimylėjėliai susituokė Olandijoje, tačiau netrukus grįžo gyventi į Prancūziją. Pažintį su vyno pasauliu Petra pradėjo Bordo regione, įsidarbinusi vienoje Kanados kompanijoje, kuri rūpinosi Kalifornijos vynų eksportu į Europą.

Po kelerių metų ji perėjo į kompaniją „Barton&Guestier” ir čia dirba jau 22 metus.

Kaip atskirti kokybišką vyną nuo nekokybiško, ar lengva pajusti visus aromatus, skonius? Petra neslėpė, kad darbo pradžioje buvo sunkoka atlikti vyno atpažinimo testus. Pavyzdžiui, uostai vyną, o jis lyg ir persikais kvepia, lyg ir gėlėmis.

P. Frebault nuomone, vyno subtilybėms pažinti  reikia maždaug ketverių metų. Tačiau vyno specialistai savo įgūdžius privalo lavinti visą gyvenimą. Kompanija „Barton&Guestier” turi apie 60 vyno rūšių.

„Pirminėms rimtesnėms žinioms apie vyną įgyti užtenka nuo trejų iki penkerių metų, bet niekada negalima sustoti, nes vynas reikalauja pažinimo. Vynas – kaip nuolatinis keliavimas. Bordo mieste yra universitetas, kuriame rengiami vyno specialistai. Kiekvienais metais išleidžiama nuo 25 iki 50 absolventų“, – pasakojo P.Frebault.

Nors įprastai vynas dažniausiai geriamas per vakarienę, kokiame nors pobūvyje, šventės metu, vyno žinovai teigia, jog geriausiai vyno savybes galima pajusti prieš vidurdienį – maždaug vienuoliktą valandą.

Visos Petros darbo dienos  slenka senoje, legendomis apipintoje pilyje. Nepaisant skandinaviškos kilmės, ji judri ir komunikabili moteris. Petra prisipažino labai nemėgstanti rutinos. Moteris džiaugiasi, kad darbo vieta romantiška ir puošni, o darbas nėra monotoniškas.

Be būtiniausių darbų,  ji kasdien parašo apie 45 elektroninius laiškus į įvairias pasaulio šalis, turi daug organizacinės veiklos. Vieną dieną ji atsakinga už tai, kad vynų pristatymas Vokietijoje vyktų sėkmingai, kitą dieną pietauja su latviais, o trečią – rengia vyno ir maisto derinimo paskaitas Kinijos atstovams.

Vyras susitaikė su žmonos gyvenimo būdu

Ar moteriai ne per sunku dirbti alkoholinių gėrimų pasaulyje? Petra pripažįsta, kad vyriškame pasaulyje niekada moteriai nėra lengva, tačiau čia niekada nenuobodu.

Petra su šeima gyvena Bordo mieste, maždaug dvidešimt kilometrų nuo „Chateau Magnol“. Neretai miegoti eina apie pirmą nakties, o prabunda ir penktą ryto. Bet vyno žinovė į tai tik numoja ranka. Esą jai nereikia daug miego.

Tačiau nors su savo biologiniu laikrodžiu ji sutaria, ne visada moteriai pavyksta savo poreikius suderinti su šeimos narių poreikiais. Petra pripažino, kad šeimininkavimas namuose yra savotiška problema. Vakarienes dažniau ruošia Petros vyras.

„Jis nėra labai laimingas dėl mano aktyvaus gyvenimo būdo, tačiau stengiasi suprasti, kad bendravimas su žmonėmis, galimybė organizuoti renginius man teikia didelį džiaugsmą. Mano vyras yra kompiuterių specialistas. Gerai, kad mūsų profesijos  skirtingos. Vyras man padeda techniniais klausimais“, – pasakojo P.Frebault.

Kompanijos „Barton&Guestier” darbuotojai vyno kultūros tradicijų laikosi ir kasdienybėje.

Pavyzdžiui, Petra namuose turi vyno rūsį ir ten laiko prabangesnius vynus. Jei planuojama vakarienė su draugais, užsuka į parduotuvę ir spontaniškai išsirenka norimą vyną. Dažniausiai renkasi „Barton&Guestier” . Pagal tradicijas Bordo vynas yra derinamas su šiam regionui būdingais patiekalais.

Bordo regione akys raibsta nuo vyno rūšių. Turistui būtų didelis galvosūkis išsirinkti tinkamą vyną už prieinamą kainą. Petra patikino, jog už 10 eurų (35 litai) žmogus gali nusipirkti labai gero vyno, o nuo 5 eurų (17 litų) iki 7 (24 litai) eurų – neblogo.

Geriausias patarimas atvykėliui: reikia nueiti į parduotuvę ir paprašyti, kad duotų vyno paragauti.

Bordo regione yra didesnis raudonųjų vynų pasirinkimas. Raudonas vartojamas su maistu.

„Jeigu raudonojo vyno norite kaip aperityvo, tada reikia žiūrėti, kad 'Merlot' vynuogių koncentracija vyne būtų didesnė. Jei renkatės vyną, kuris tiktų prie mėsos, jame turi būti daugiau vynuogės 'Cabernet Sauvignon'", – pasakojo Petra. Kinai sunkiai pratinosi prie sūrių

Į „Chateau Magnol“ atvyksta svečiai net iš tolimiausių pasaulio kampelių. Įvairių kultūrų žmonės pratinami prie maisto ir vyno dvasios. Ne visiems iškart pavyksta perprasti prancūziškas tradicijas.

Kartą pilyje viešėjo Kinijos verslininkų delegacija. Kaip ir visiems svečiams, jiems taip pat  buvo pasiūlyti kelių rūšių patiekalai, sūris, vynas. Paaiškėjo, kad kinai nevalgo sūrio. Teko juos įkalbinėti bent paragauti.

Pirmuosius kąsnelius kinai užgėrė dideliais gurkšniais vyno, bandydami nuplauti neįprastą skonį.

Kartais pasitaiko, kad svečių kompanijoje būna vienas ar du žmonės, kurie nemėgsta vyno. Ką tuo metu daro „Barton&Guestier” darbuotojai?

Tikrai neverčia svečių gerti, tik pasiūlo paragauti. Visada mėginama tarp kultūrų rasti kokį nors sąlytį. Pavyzdžiui, amerikiečiai mėgsta „Coca Cola“ ir yra įpratę prie saldumo. Tuomet virtuvės šefas sukuria šiek tiek saldesnių patiekalų meniu.

Kelias dienas praleidę vyno ir maisto derinimo mokykloje, svečiai įgyja reikalingų įgūdžių ir išlavina skonį. Vis dėlto į „Chateau Magnol“ dažniausiai atvyksta žmonės, daugiau ar mažiau nusimanantys apie vyną.

Prancūzai mėgsta savaitgalį išsiruošti į vyno turus, aplanko įvairias pilis. Du kartus per metus – pavasarį ir rudenį – Bordo regione vyksta vyno festivaliai. Tuomet visos pilys atveria savo valdas ir išskėstomis rankomis sutinka turistus.

Bordo regione nedaug pilių priklauso privatiems savininkams. Šiais laikais daugelis yra išnuomotos bankams, verslininkams. Tačiau Medoko regiono, kuriame stovi „Cateau Magnol“, įstatymai nepasikeitę nuo 1855 metų. Kasmet šviežio vyno butelis siunčiamas komisijai, kuri jį degustuoja ir labai griežtai vertina. Tik įvykdęs visus reikalavimus vyno ūkis ar kompanija gauna specialų kokybės ženklą, naudojamą vyno etiketėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.