Kodėl geriausi vyno specialistai privalo būti chameleonai?

Tikriausiai daugelis norėtų darbo, kuriame būtų galima suderinti gerą maistą, vyną ir nesibaigiančias keliones po platųjį pasaulį. Tokia yra vyno kompanijos „Balton&Guestier” vyresniosios eksporto vadybininkės Audrey Clos kasdienybė. Iš Prancūzijos Bordo miesto kilusi ir iki šiol čia su šeima gyvenanti A.Clos aktyviai ir drąsiai priima kiekvienos dienos iššūkius. Tačiau pirmagimio besilaukianti Audrey visai netrukus atsidės naujai veiklai – motinystei ir kuriam laikui atsitrauks nuo gyvenimo pomėgiu virtusio darbo.

Vyno kompanijos „Balton&amp;Guestier” vyresnioji eksporto vadybininkė Audrey Clos.<br>E.Volgino nuotr.
Vyno kompanijos „Balton&amp;Guestier” vyresnioji eksporto vadybininkė Audrey Clos.<br>E.Volgino nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Dec 15, 2014, 1:54 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:53 AM

Kas yra laimė? Retoriškai klausia A.Clos. Galimybė daryti tai, kas tau patinka. „Džiaugiuosi pasirinkusi veiklą, kuri man yra ir darbas, laisvalaikis, ir aistra vienu metu“, – kalbėjo Audrey.

- Kas jus atvedė į vyno verslą?

– Esu gimusi Bordo. Mano šeimoje įvairios kartos gerai nusimanė apie vyno rūšis, kokybę, jo derinimą su maistu. Kai buvau studentė, kasmet rugsėjo mėnesiais įsidarbindavau vyno ūkiuose, padėdavau nuimti vynuogių derlių. Kaip ir daugeliui prancūzų, vynas yra mano kultūros dalis. Taip pat mane visada viliojo tarptautinė prekyba ir verslas, tad nusprendžiau specializuotis vyno versle. Prie vyno kompanijos „Barton&Guestier” prisijungiau 2004 metais.

- Kokia jūsų patirtis bendraujant su įvairių šalių vyno vartotojais?

– Bendravimas su užsienio klientais yra maloniausia mano darbo dalis. Džiaugiuosi galėdama pasidalyti savo sukauptomis žiniomis, padiskutuoti apie vyną. Dažnai keliauju į užsienį, kur rengiu degustacijas bei mokymus. Visada būnu sužavėta žmonių smalsumu. Paradoksalu, bet nemažai mane supančių prancūzų taip aistringai nesidomi vynu, kaip žmonės iš kitų šalių.

- Kokius smagius įvykius su užsienio svečiais prisimenate?

– Pilyje „Chateau Magnol“ įsikūrusi degustacijos mokykla. Kasmet joje apsilanko apie 400 svečių iš viso pasaulio. Man tai puiki patirtis. Žinoma, mūsų kultūra ir gastronomijos ypatumai labai skiriasi nuo kitų šalių įpročių, tad neretai svečiai patiria daug naujovių. Prisimenu maisto gaminimo pamoką su svečiais iš Estijos. Ruošėme triušienos patiekalą vakarienei. Buvo linksma stebėti, kaip estams buvo sunku ir neįprasta darinėti triušį.

- Ką galėtumėte pasakyti apie lietuvius? Kokie jų įpročiai?

– Jau devynerius metus keliauju į Lietuvą. Su metais situacija labai keičiasi, lietuviai domisi geromis vyno rūšimis. Šalyje yra daug puikių restoranų.

- Kokia jūsų darbo specifika?

– Esu vyresnioji eksporto vadybininkė. Savo komandoje turiu du jaunesniuosius eksporto vadybininkus. Už Baltijos šalių rinką esu atsakinga jau devynerius metus. Taip pat mano žinioje yra Airija, Lenkija, Ukraina, Kazachstanas, Čekija, taip pat Centrinė ir Pietų Amerika. Keliauju po šias šalis, stebiu jų rinkas, bendrauju su vyno tiekėjais. Mano užduotis –  tobulinti ir gerinti „Barton&Guestier” įvaizdį. Džiaugiuosi, kad trys Baltijos šalys mums yra didelė sėkmės istorija, nes kai pradėjau dirbti su šiuo regionu prieš devynerius metus, čia „Barton&Guestier” vyno būdavo parduodama septynis kartus mažiau negu dabar.

 Kokie vyno ir maisto vartojimo įpročiai vyrauja jūsų šeimoje?

– Mano vyras labai mėgsta gaminti, tad virtuvę jam mielai užleidžiu. Aš prie jo ruošiamų patiekalų parenku vyną. Vasarą dažniausiai renkamės rožinį.

- Papasakokite apie savo laisvalaikį, pomėgius?

– Visada mėgau keliauti. Domiuosi įvairiomis kultūromis, užsienio kalbomis. Mėgstu skanų maistą, vyną. Laisvalaikiu patinka banglenčių sportas. Tuo užsiimu Atlanto vandenyne, kuris yra tik 45 minutės kelio nuo Bordo. Taip pat nuo jaunystės domiuosi snieglenčių sportu, žaidžiu lauko tenisą. Mėgstu gaminti desertus. Labiausiai didžiuojuosi savo gamybos teramisu. Stengiuosi būti aktyvi. Tačiau, kai būnu Prancūzijoje,  labai mėgstu laiką leisti su šeima ar draugais.

- Kokiomis savybėmis privalo pasižymėti žmogus, dirbantis vyno versle?

– Reikia mėgti žmones, keliones, maistą ir vyną. Kita vertus, asmens, dirbančio vyno srityje, charakteris turi būti chameleoniškas, nes bendravimas su žmonėmis iš Kazachstano yra visiškai kitoks, negu su brazilais ar airiais. Būtina prisitaikyti prie kiekvienos kultūros ir kiekvieno žmogaus. Ši darbo dalis mane ypač praturtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?