Alaus someljė – apie populiariausią alų ir tai, kas prie jo dera

Ne tik vynas gali būti puikus maisto palydovas. Tai įrodė alaus kultūros vystytojas, profesionalus alaus someljė Jonas Lingys, su restorano „Soul & Pepper“ virtuvės šefu Gediminu Albrichtu prie penkių skirtingų lietuviško alaus rūšių priderinę jiems tinkančius patiekalus – jautienos tartarą, peruietišką „Ceviche“, aštrią vištieną su mango vaisiais, parmezano sūrio sausainius su „Calamata“ alyvuogių ir ančiuvių užtepėle ar šokoladinius putėsius su trumų druska.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-06 11:56, atnaujinta 2018-01-13 23:13

Po restorane vykusios degustacijos pakalbinome J.Lingį.

– Kokios alaus tendencijos vyrauja pasaulyje ir Lietuvoje?

Alus yra populiariausias gėrimas pasaulyje, jo paplitimas milžiniškas. Tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje bendros alaus vystymosi kryptys yra panašios, tačiau čia viskas vyksta daug lėčiau. Dar ne visi alaus vartotojai yra pasirengę sutikti naujus, įdomius alaus skonius.

Ir nors viskas vyksta lėčiau, mes viską darome būdami labiau užtikrinti. Ir pastebime, kad nauji produktai įsitvirtina rinkoje. Vienas pavyzdys – populiarumo viršūnėje esantys kvietiniai alūs, nors pasaulyje kvietiniai alūs nėra naujiena.

Išskirčiau ir kitą pavyzdį – iš naujo atgimusį „India Pale Ale“ (IPA) kategorijos alų. Kitose šalyse jis populiarus jau senokai, o Lietuvoje šio alaus „vaisiai“ pradėjo megztis tik pernai.

– Ar Lietuvoje gaji alaus kultūra? Ar žmonės supranta, koks tai gėrimas ir kaip jį pasirinkti?

– Manau, kad šiuo metu alaus kultūra Lietuvoje pradėjo skleistis. Žmonės nori sužinoti apie alų daugiau – ne tik apie jo spalvą, bet ir istoriją, gamybos technologiją, ingredientus, skonius, kvapus, kaip jis dera su maistu.

Tai pastebima ir kai kuriuose baruose – žmonės jau supranta ir žino, kaip teisingai turi būti pateikiamas alus, kodėl tai svarbu. Kai kurie vartotojai jau žino, kaip pamatyti bei užuosti, įvertinti alaus šviežumą, tinkamą kvapą, skonį, putą, švarią taurę ir kitus svarbius kriterijus.

Todėl alaus kokybė baruose yra labai smarkiai susijusi su alaus vartojimo kultūra, už ką irgi kovojame.

– Ar alaus degustacijos Lietuvoje yra populiarios?

– Jos sparčiai populiarėja. Žmonėms įdomu sužinoti naujus dalykus. Daugelis nustemba išgirdę, kad alus yra toks skirtingas savo stiliumi, skoniu ir kvapu.

Alus turi daugiau nei 72 skirtingus kvapus, kurie susiformuoja natūralių procesų metu. Kai kam tai – naujiena. Vertinant pagal skonį ir poskonius, pasaulyje yra keliolika tūkstančių skirtingų alaus rūšių.

Lietuviai turi gana gilias aludarystės šaknis, tik šiek tiek primiršę, kas yra įaugę į mūsų kraują.

Į degustacijas susirenka labai įvairi publika – nuo užsieniečių, dievinančių lietuvišką alų, iki paprastų alaus vartotojų, kurie nori daug sužinoti apie šį gėrimą. Svarbiausia – visi patenkina savo lūkesčius ir norus.

– Kuo ši degustacija buvo išskirtinė?

– Jos metu buvo ragaujamas lietuviškas „Raudonų Plytų“ alus ir naujasis alus – „Ryklio Kavinukas“ – saldusis stautas (sweet stout) su laktoze ir kava. Kaip supratote, ryklienos jame tikrai nėra.

– Ką patartumėte alaus mėgėjams?

– Domėtis, ragauti, atrasti, įvertinti, pasidalinti. Juk patys nuostabiausi dalykai atsiranda tyrinėjant.

Išbandykite žuvies patiekalą su kvietiniu alumi

Šis „Soul & Pepper“ restorano šefo G. Albrichto peruietiškas patiekalas „Ceviche“ su apelsinų užpilu puikiai dera su „Belgian Witbier“ stiliaus (belgiškuoju kvietiniu) alumi.

Jam reikės:

100 g lašišos filė

apelsinų (2 vnt)

laimo (1 vnt)

citrinos (1 vnt)

imbiero (5 g)

saulėgražų daigų (papuošti)

jūros druskos

kaparėlių (5-7 vnt.)

Smulkiai supjaustykite filė. Iš apelsino, laimo, citrinos sulčių padarykite užpilą, pagardinkite jį tarkuotu imbieru, jūros druska ir sumaišykite su supjaustyta lašiša ir kaparėliais.

Palaukite apie 15-20 min. kol užpilas įsigers į žuvį. Papuoškite saulėgražų daigais, duonos traškučiais ir patiekite originalioje taurėje ar lėkštėje.

Nepraleiskite naujienų – lankykitės lrytas.lt svetainėje „Skonis“ arba tapkite mūsų draugu „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.