Auksinė šefo taisyklė: virtuvėje – jokių „plastikinių“ pomidorų

Virtuvės šefas nebūtų šefas, jei nesivadovautų taisyklėmis, padedančiomis suburti tvirtą ir bendrų tikslų siekiančią komandą. Sostinės restorano „Soul & Pepper“ virtuvės šefas Gediminas Albrichtas dalinasi savo taisyklėmis ir sako, kad be jų darbas virtuvėje būtų tiesiog chaotiškas.

G.Albrichtui labai svarbi disciplina – ją jis skiepija ir virtuvės darbuotojams.
G.Albrichtui labai svarbi disciplina – ją jis skiepija ir virtuvės darbuotojams.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-21 21:37, atnaujinta 2018-01-08 14:23

10 auksinių šefo taisyklių

1. Atvykti į darbą laiku, nevėluoti! O jei vėluoji – turi turėti labai rimtą priežastį.

Laiko planavimas yra vienas svarbiausių darbo elementų. Jei nesugebi ateiti laiku – vadinasi neturi atsakomybės, negerbi komandos narių ir restorano svečių.

2. Prieš darbo pradžią su virtuvės komanda trumpai aptarti darbus ir juos pasiskirstyti.

Keičiantis valgiaraščiui būtina aptarti darbus, atlikti degustacijas. Visi dirbantys virtuvėje turi žinoti iki menkiausių smulkmenų, už ką yra atsakingi, kokias funkcijas atlieka ir kokius patiekalus gamina.

3. Būti pasiruošus iš anksto.

Patiekalų ingredientai, darbo ir serviravimo įrankiai turi būti greitai pasiekiamose vietose, paruošti iš anksto. Taip sutaupomas laikas ir nekyla streso virtuvėje.

4. Naudoti tik šviežiausius, sezoninius produktus.

Jokių „plastikinių“ pomidorų ar braškių ne sezono metu! Sezoniniai produktai garantuoja išgrynintą patiekalo skonį ir tikrumą.

5. Produktus ir jų tiekėją rinktis pačiam!

Tiekėjas nėra tik įmonė, priimanti užsakymus. Ji atsakinga už produktų jų kokybę ir tiekimą. Visuomet patikrinti tiekėjų atvežtus produktus, taip pat ieškoti jų turguose, prekybos centruose, uostyti, ragauti, vertinti, rinktis pačiam tik geriausius!

6. Jokių pusgaminių ar sultinių kubelių! Nors tai trunka ilgiau, kokybė yra svarbiau.

Ne paslaptis, kad nemažai maitinimo vietų (tokių negalima vadinti restoranais) naudoja sultinio kubelius, šaldytus produktus. Restorane griežtai jokių „seniai mirties ištiktų atliekų“! Ruošiamasi čia ir dabar!

7. Laikytis griežtos disciplinos ir dirbti tvarkingai.

Kur pasidėjai – ten ir ieškok! Visi daiktai turi savo vietą ir tvarką. Virtuvės komandos nariai žino savo atsakomybes ir laikosi švaros. Jokių purvinų indų, šaukštų, netvarkingų drabužių, įmantrių šukuosenų ir ilgų nagų.

8. Jokio alkoholio vartojimo virtuvėje!

Esi bent kiek išgėręs? Eisi namo! O greičiausiai ir nebegrįši.  Tai neturėtų būti toleruojama jokiame darbe. Virtuvė – ypatingai pavojinga vieta: daug karštų puodų ir keptuvių, šimtai aštriausių peilių, viryklių. Neblaiviam asmeniui – tai „mirties laukas“. Alkoholio gali būti patiekaluose, bet ne tavo skrandyje!

9. Kiekvienas ingredientas turi savo vietą lėkštėje.

Lėkštėje tiek maža morkytė, tiek burokėlio traškutis ar padažas turi turėti savo vietą ir patekimo į lėkštę eilę. Kažką supainiojai? Patiekalas nebus išnešamas iš virtuvės – gaminti teks iš naujo.

10. Gaminti tik su meile.

Jei nemėgsti savo darbo – net ir geriausias patiekalas nebus vertas patiekti jį restorano svečiui! Kulinarija – tai jausmų atspindys. Žinoma, visiems būna tų „debesuotų dienų“, bet vienareikšmiškai – mylėk, ką darai ir daryk tik tai, ką myli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.