Kaip nustebinti žmogų, ragavusį 10 tūkst. skirtingų alaus rūšių?

„Arbūzą nuo kriaušės atskirtų bet kuris, net jeigu ragautų užrištomis akimis. Degustuojant alų truputį sudėtingiau, bet to galima išmokti. Paragavus kelis šimtus skirtingų alaus rūšių atsiranda šioks toks supratimas apie alų, paragavus tūkstantį, jau pradedi suvokti niuansus“, – teigia Gytis Gurklys, paklaustas, kaip nepasiklysta gausybės kokybiško alaus skonių jūroje.

G.Gurklio teigimu, norint laimėti taurę reikia virti labai gerą alų.<br>123rf nuotr.
G.Gurklio teigimu, norint laimėti taurę reikia virti labai gerą alų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 1, 2015, 8:08 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 6:06 AM

O būtent jo ir reikia šito klausti – G.Gurklys yra ketvirtą kartą vyksiančio didžiausio Lietuvoje namų aludarių bendruomenės konkurso – „Aludarių taurė 2015“ – organizatorius.

Vienija hobis ir profesija

Renginys, kuriam ruošiamasi visus metus, sutraukia dešimtis aktyviausių namų aludarių, kurių išvirtą alų vertina kompetentinga komisija, sudaryta iš Lietuvos namų aludarių, alaus ekspertų, alaus pramonės atstovų ir Baltarusijos bei Estijos alaus žinovų ir tinklaraštininkų. Šiuos žmones vienija bendras hobis bei siekis kelti alaus gamybos bei vartojimo kultūrą Lietuvoje.

Ar alus gali būti hobis, paklausite?

„Pradėjau nuo to, kad norėjau pabandyti pats pagaminti alų, o dabar man patinka gamybos procesas ir pats rezultatas. Vieni pailsi žvejodami, ravėdami daržą ar pjaudami žolę. Aš pailsiu gamindamas alų. O to poilsio rezultatas – pora dėžių savo alaus, kuriuo galiu pavaišinti draugus ar kolegas“, – pasakojo  G. Gurklys.

Taip, kaip jis, mano daugelis. Kartą per mėnesį susitikę Vilniaus aludarių klube jie nesiguodžia problemomis darbe ar namie – pokalbis sukasi vien apie alų, skonio pasiekimus, dalijamasi patarimais. Juk sąžiningas atgalinis ryšys skatina tobulėjimą. Tiesa, nemažai aludarių – tos pačios profesijos atstovai.

„Bendras vardiklis yra tai, kad šie žmonės kažkada sau pasakė: „Aš noriu ir aš sugebėsiu pagaminti savo alų“. Tai žmonės, kurie pasitiki savo jėgomis išmokti ir padaryti kažką nauja, anksčiau nebandyta. Kalbant apie profesijas, bent jau tarp vilniečių yra nemažai IT srities specialistų. Kaip profesinė grupė ji, turbūt, didžiausia“, – pažymėjo pašnekovas.

Įdomu ir tai, kad per beveik 5 metus, kai domisi namų aludaryste, G. Gurklys yra ragavęs vos vieną moters gamintą naminį alų.

„Manyčiau, kad moterys per daug praktiškos, kad tuo užsiimtų. Tačiau jų indėlis labai svarus komercinėje Lietuvos aludarystėje“, – įsitikinęs pašnekovas.

Prizus šluoja debiutantai

Pagaminti alų, kuris sužavėtų šiųmečio konkurso komisiją – nelengvas iššūkis. Teks įtikinti ne tik didžiausių komercinių alaus daryklų atstovus, užsienio alaus ekspertus, tačiau ir pačius namų aludarius, kurie išmano bene daugiausia alaus virimo meno subtilybių.

Tarp jų – „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ aludaris Andrius Bagdzevičius, su alumi namuose eksperimentuojantis jau ne vienerius metus.

Skonis yra subjektyvus dalykas, tačiau kiekvienas žmogus paragavęs daugiau skonių, susikalibruoja savo skonių paletę. Būtent savo skalėje kiekvienas alaus vertintojas ir dėlioja visus alus. Greta skonio reikia įvertinti ir alaus stilių, nes ne visi jie turi būti labai aromatingi ar klampūs, todėl vertinant balais visuomet reikia žinoti, kokio tai stiliaus alus ir tuomet balu vertinti, kaip gerai tai pavyko padaryti“ – pasakojo A. Bagdzevičius.

G. Gurklio teigimu, šiemet jau ketvirtą kartą vertinti namų aludarių alaus atvyksta ir žymus Estijos teisėjas Philas Carmody, kuris didžiausiame alaus vertinimo portale ratebeer.com portale yra įvertinęs beveik 10 tūkstančių skirtingų alaus rūšių iš viso pasaulio. Šio alaus eksperto vertinimas subjektyvus, bet pagrįstas unikaliai didele praktika.

Tarp „Aludarių taurės 2015" teisėjų jau trečią kartą – ir profesorius, VU Ekonomikos fakulteto, Kiekybinių metodų ir modeliavimo katedros vedėjas Linas Čekanavičius, kuris taip pat yra ir Lietuvoje žinomas alaus ekspertas.

Konkurso organizatorius pasakojo, kad apskritai „Aludarių taurėje“ alus bus vertinamas naudojant aroma–appearance–taste–palate–overall metodiką.

„Vertinsime alaus aromatą, jo išvaizdą, skonį, „gomurį“ ir bendrą įspūdį. Kiekvienas parametras įvertinamas balais, maksimali bendra balų suma – 50. Finalo teisėjams kiek sunkiau – reikia nuspręsti ar, pavyzdžiui, šitas sausas stautas yra geresnis už šitą kvietinį alų. Tada sudedami visų balai ir skelbiamas nugalėtojas, kuris namo iškeliauja su Aludarių taure“, – unikalaus konkurso taisykles aiškino G. Gurklys.

Išsigąsti, tiesa, nederėtų. Panašu, kad namų aludarius neretai lydi „naujoko sėkmė“.

„Iki šiol visose vykusiose taurėse nugalėdavo debiutantai. Na, pirmoje taurėje mes visi buvome debiutantai. Bet tiek 2013, tiek 2014 metais taures laimėjo pirmą kartą konkurse dalyvavę aludariai. Tai nebuvo pirmieji jų alūs, bet jie tikrai nebuvo šio reikalo veteranai – savo alų jie gamino apie vienerius metus. Tai tikrai nėra didelė praktika. Bet kuriuo atveju, norint laimėti taurę, alus turi būti labai geras. Neišskirtinis alus šansų neturi“, – apibendrino konkurso organizatorius G. Gurklys.

Taurės finalas – gegužės 2 d. Vilniuje. Šiemet, priešingai nuo ankstesnių konkursų, taip pat rengiama atvira degustacija visiems, norintiems paragauti naminio alaus ir iš arčiau susipažinti su nekomercinių aludarių produkcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?