Grilio patiekalų entuziastai sezoną atidarė kepdami keksiukus

„Grilio sezonas pradedamas!“ – paskelbė Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos (LBKA) prezidentas Juozas Kaminskas. Grilio patiekalų entuziastai dešimtąjį barbekiu asociacijos sezoną pradėjo Vilniuje kepdami didžiulius kiaulės kumpius, vištieną, jautieną, daržoves, žuvį ir net keksiukus.

H.Bovševič grilyje kepė keksiukus.<br>G.Arechvo nuotr.
H.Bovševič grilyje kepė keksiukus.<br>G.Arechvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Šaltė

May 4, 2015, 11:41 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 2:01 AM

Sezono atidarymo renginys asociacijos nariams – proga aptarti praėjusį sezoną, pasidalinti karščiausiomis vasaros naujienomis ir čia pat jas išbandyti.

„Nežinau tokio produkto, kurio nebūtų galima kepti, – kiek pamąstęs prisipažino J.Kaminskas. – Esame kepę turbūt viską – burokėlius, daug egzotiškų produktų, net ananasą druskoje“.

LBKA vienija ne profesionalius šefus, o žmones, kuriems gyva ugnis, grilis ir jo patiekalai – neatskiriama gyvenimo dalis. Tarp jų yra verslininkų, parduotuvės vadovų, elektrikų – įvairiausių profesijų žmonių. Į asociaciją jie ateina norėdami daugiau sužinoti, išmokti naujų kepimo ar marinavimo būdų. 

Asociacijos nariai dalyvauja ir pasaulio ar Europos barbekiu čempionatuose – kasmet vyksta vienas arba kitas renginys. Šiuo metu grilio meistrai ruošiasi birželio12-14 dienomis Geteborge (Švedija) vyksiančiam Pasaulio barbekiu kepėjų čempionatui.

Ir kuo lietuviai stebina pasaulį? „Iš pradžių mes tik žiūrėjome – pasaulis stebino mus. O pastaruoju metu visi atsigręžė į mus, nes tapome lygiaverčiais konkurentais senbuviams. Pernai Europos čempionate mūsų jautienos patiekalas užėmė antrąją vietą, o absoliučioje įskaitoje buvome šešti. Taip, kad po laiptelį artėjame prie nugalėtojų“, – džiaugėsi J.Kaminskas.

Kokios grilio patiekalų tendencijos vyrauja? Ar atsiranda ypatingų marinavimo, kepimo būdų?

„Dabar stengiamasi kepti mėsą ne atskirais gabalėliais, ne porcijomis, o, pavyzdžiui, visą kumpį, visą paršelį, visą vištą ar aviną. Toks patiekalas ir gražus, ir skanus. Tačiau jis reikalauja daugiau įgūdžių, technikos, žinių. Kuo didesnis gabalas – tuo daugiau“, – pasakojo J.Kaminskas.

Pernai asociacijos nariai Druskininkų miesto šventei kepė visą jautį – jį teko kepti visą parą. „Tai mums buvo pats didžiausias iššūkis“, – neslėpė prezidentas.

LBKA grilio meistrė Halina Bovševič prognozuoja, kad šiemet kepsninėse karaliaus vištiena ir jos gaminiai „Žmonės vis labiau pamėgsta iškylas gamtoje. Šią vasarą jiems bus ypač paprasta – mūsų partneriai paruošė daug produktų, kuriuos galima iškart kepti ant ugnies. Paprasta ir labai patogu. Tereikia išsirinkti pagal skonį“, – kalbėjo H.Bovševič.

Grilyje kepami keksiukai, nustebinę šventės dalyvius, asociacijos nariams – jokia naujiena.

Jiems naudojama įprasta keksiukų tešla – ar pagaminta pačių, ar, kad greičiau būtų, – iš miltų mišinių. Į tešlą galima įdėti vaisių, uogų, bananų ar įpilti daugiau sviesto. Dėti į aliuminio formeles ir kepti uždarame griliuje.

„Esame kepę net anansą druskoje. Padarėme iš druskos tyrę, aptepėme ja ananasą, dėjome ant žarijų ir kepėme maždaug 20-25 minutes. Neįmanoma net apsakyti ananaso skonio – jis tikrai ypatingas“, – neslėpė J.Kaminskas.

Grilio patiekalų mėgėjai, norintys sužinoti ir patirti daugiau gali prisijungti prie asociacijos veiklos – ji atvira visiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?