Rūmų virėja: „Karališkoji šeima niekada nepirkdavo ikrų“

Jei manote, kad sunku įtikti jūsų viršininkui, pagalvokite apie žmones, kurie dirba Didžiosios Britanijos karališkajai šeimai. Britė virėja Carolyn Robb šį iššūkį buvo priėmusi daugiau nei dešimtmečiai metų.

C. Robb nuo 1989-ųjų iki 2000-ųjų ruošė patiekalus princo Charleso šeimai.<br>ViDA Press nuotr.
C. Robb nuo 1989-ųjų iki 2000-ųjų ruošė patiekalus princo Charleso šeimai.<br>ViDA Press nuotr.
Karališkoji šeima labiausiai mėgo patiekalus, pagamintus iš jų darže užaugintų produktų. Ir Princas Charlesas, ir Princesė Diana maitinosi labai sveikai.<br>ViDA Press nuotr.
Karališkoji šeima labiausiai mėgo patiekalus, pagamintus iš jų darže užaugintų produktų. Ir Princas Charlesas, ir Princesė Diana maitinosi labai sveikai.<br>ViDA Press nuotr.
Princesės Dianos padėkos raštas.<br>ViDA Press nuotr.
Princesės Dianos padėkos raštas.<br>ViDA Press nuotr.
Princo Charleso padėka virėjai C. Robb.<br>ViDA Press nuotr.
Princo Charleso padėka virėjai C. Robb.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Jun 20, 2015, 1:00 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 3:29 AM

Nuo 1989-ųjų iki 2000-ųjų ji maitino princą Charlesą, princesę Dianą ir princus Williamą bei Harry.

C.Robb vėliau paliko darbą rūmuose ir tapo asmenine virėja. Neseniai ji išleido savo receptų knygą ir tinklalapiui racked.com davė interviu, kuriame atsakė į įvairius klausimus – nuo to, kurių ingredientų nebuvo galima naudoti, iki to, kaip sekėsi princus Harry'ą ir Williamą mokyti virti makaronus.

– Kaip gavote darbą Kesingtono rūmuose?

– Kai dirbau kepykloje netoli Londono, atsirado pasiūlymas dirbti Kesingtono rūmuose, Glosterio hercogui ir hercogienei – karalienės pusbroliams. Mane pakvietė į interviu. Gavau darbą. Jie gyveno šalia Velso princo ir princesės. Po 18 mėnesių princas Charlesas ir princesė Diana užėjo į svečius vakarienės. Po to jie man pasiūlė dirbti pas juos! Tiesiog tinkamu laiku buvau tinkamoje vietoje.

– Ar maistą ruošėte tik rūmuose?

– Aš visur važiavau kartu su karališkąja šeima, todėl gaminau ne tik Kesingtono rūmuose. Jie keliaudavo gan daug, todėl dažnai turėjau pakuoti maistą. Būdavo, kad šeima pietus valgydavo Londone, o vakarienę – Škotijoje. Turėjome viską kruopščiai iš anksto planuoti.

– Ar buvo produktų, kurių negalėjote naudoti?

– Vienintelis uždraustas dalykas buvo česnakas. Karališkoji šeima dažnai pasirodydavo viešumoje ir būdavo netoli žmonių, todėl nenorėjo, kad sklistų nemalonus kvapas.

– Koks buvo jų mėgstamiausias maistas?

– Princas Charlesas dievino patiekalus iš savo sumedžiotų žvėrių mėsos. Šalia rūmų buvo auginami vaisiai ir daržovės, todėl beveik visi produktai buvo vietiniai. Karališkoji šeima labiausiai mėgo patiekalus, pagamintus iš jų darže užaugintų produktų. Ir princas Charlesas, ir princesė Diana maitinosi labai sveikai.

– Ar jie skaičiavo kalorijas, kad išliktų liekni?

– Ne, nebuvo nieko panašaus. Tačiau jie maitinosi sveikai, nes visi produktai buvo užauginti jų namuose. Viskas buvo gaminama vietoje – duona, makaronai, ledai, net majonezas. Tikra privilegija būti virėju vietoje, kur gali gaminti ir tokius dalykus.

– Ar patiekalai buvo labai įmantrūs?

– Kad ir kaip būtų keista – ne. Veršiukai mėsai buvo auginami jų žemėse, ten pat būdavo melžiamos karvės. Laukinius žvėris sumedžiodavo princas Charlesas, o laukinius grybus surinkdavome patys. Virtuvėje tvarkėmės gana ekonomiškai. Labiau ekstravagantiškus patiekalus ruošdavome, jei būdavo svečių.

– Kaip atrodydavo pats valgymo procesas? Ar tai buvo formalus įvykis?

– Būdavo visaip. Jei jie vaišindavo svečius – taip, viskas būdavo labai formalu, tarnai ant stalo atnešdavo maistą, kurį žmonės valgydavo iš sidabrinių lėkščių. Bet paprastos vakarienės metu formalumų nebūdavo. Karališkosios šeimos nariai valgydami kartais tiesiog sėdėdavo prieš židinį.

– Ar teko gaminti patiekalus, kuriems naudojami itin prabangūs ingredientai?

– Dauguma žmonių įsivaizduoja, kad karalių maistas yra itin prabangus, visada patiekiama ikrų. Tačiau to nebuvo. Būdami namuose jie mieliausiai rinkosi paprastus, šviežius patiekalus iš vietinių produktų. Gamindavome maistą ir iš laukinių grybų, kuriuos patys surinkdavome žemėse Škotijoje. Mes ten važiuodavome kiekvieną vasarą, pririnkdavome grybų ir juos išdžiovindavome bei užšaldydavome, kad užtektų visiems metams.

Ikrus ar triufelius karališkoji šeima valgydavo tada, kai gaudavo jų dovanų, tačiau tokių dalykų nepirkdavo. Kai kuriems žmonės tai gali atrodyti keista.

– Ar tiesa, kad karališkoji šeima neišmesdavo maisto likučių?

– Taip, princas buvo labai taupus ir manė, jog nieko negalima išmesti.  Jei maisto likdavo,  jis būdavo vienaip ar kitaip sunaudojamas, pavyzdžiui, kitą dieną iš jų būdavo gaminamas kitas patiekalas.

Tačiau visada stengdavomės, kad maisto ant stalo nebūtų per daug. Karališkoji šeima buvo labai taupi ir ekonomiška: jei nesuvalgydavo viso skrudinto ėriuko, iš likučių kitą dieną pagamindavome pyragą.

– Ar Princas Harry'as ir Princas Williamas buvo išrankūs, kai buvo vaikai?

– Ne, nebuvo. Princesė Diana nuspręsdavo, ką jie valgys. Kaip ir visi vaikai, jie turėjo mėgstamų patiekalų, tačiau dažniausiai valgydavo gruzdintą vištieną, mėsos pyragą, naminius žuvies pirštelius. Be to, princai gana anksti pradėjo valgyti sumedžiotų gyvūnų mėsą. Kai jie buvo maži, tėvai stengėsi, kad jie valgytų tą patį maistą, kaip ir kiti.

– Ar kada gaminote karalienei? Ką ji mėgo?

– Kelis kartus gaminau, kai ji užsuko papietauti ir buvo keliuose labdaringuose renginiuose. Jai patinka gana paprasti, tradiciniai britiški patiekalai. Labiausiai ji mėgsta maistą iš vietoje užaugintų produktų.

– Ar buvo baisu ruošti maistą karalienei ar princesei Dianai?

– Taip, tai buvo iš tiesų baisu. Tačiau stengiausi viską padaryti idealiai – todėl buvau pernelyg užsiėmusi, kad jaudinčiausi.

– Ar esate patyrusi didelių nesėkmių darbe?

– Didžiulių nesėkmių nebuvo nė karto. Kartą važiavome į pilį Velse. Aš ten nebuvau buvusi, bet dar prieš važiuojant turėjau suplanuoti visą valgiaraštį, kad galėčiau paimti visus reikiamus ingredientus ir įrangą. Kai ten nuvažiavau, pamačiau, kad virtuvė panaši į šluotų sandėliuką – ir yra gana toli nuo valgomojo. Tačiau valgiaraštis jau buvo parengtas ir atspausdintas.

Pirmojo vakaro valgiaraštyje buvo suflė, ir tai buvo košmaras – šis patiekalas turi iš orkaitės iškart keliauti ant stalo. Šiuo atveju tarnas tikrąja to žodžio prasme turėjo bėgti per koridorių, kad suflė stalą pasiektų laiku.

Kartą ruošėme maistą labdaringam renginiui palapinėje. Išsinuomavome didžiules orkaites. Kai bandėme iš jų ištraukti desertą, nulūžo orkaitės rankena, ir nebegalėjome jos atidaryti. Turėjome pagaminti kažką kita vos per 10 minučių.

– Ar karališkojoje šeimoje buvo asmenų, kurie norėjo gaminti maistą? Jei atsakymas taip, ar tai buvo leidžiama?

– Taip. Jie galėjo ateiti į virtuvę ir ką nors gaminti, jei norėjo. Kai berniukai buvo gana maži, jie mėgdavo ateiti į virtuvę ir kartu gaminti sausainius bei morengus. Kai princai buvo vyresni, jie itin domėjosi maisto gaminimu. Būdami maždaug 15-os jie prašydavo manęs išmokyti juos virti spagečius su bolonijos padažu ar kitus patiekalus. Tačiau princai paprastai nesigamindavo maisto.

– Ar žinote ką nors apie dabartinį princo Williamo žmonos Kate virėją?

– Kiek žinau, jie šiuo metu neturi virėjo. Šeima gyvena nedideliuose namuose ir gali susitvarkyti patys. Jie tikriausiai nori taip gyventi kuo ilgiau. Kai aplink daugybė tarnų, prižiūrėtojų ir virėjų, tavo namai nebėra tavo. Esu tikra, kad jie nori gyventi paprastos šeimos gyvenimą.

– Ar tai reiškia, kad Kate dabar gamina savo šeimai?

– Taip, tai tiesa. Juk ji kilusi iš paprastos šeimos, kuro pati gamina sau patiekalus. Be to, girdėjau, kad Williamui patinka leisti laiką su jos šeima – jie tiesiog valgo kartu sėdėdami prie stalo virtuvėje, kaip paprasta šeima. Manau, kad jie vis dar tai daro.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.