Legendiniai žydų riestainiai į Lietuvą sugrįžo po daugelio metų

„Čia nėra didriestainių? Neįtikėtina“, – negalėjo patikėti į Vilnių atvykęs rašytojas ir žurnalistas Menachemas Kaiseris. Šis žiedo formos kepinys, paprastai gaminamas iš kvietinių miltų tešlos, buvo populiarus Vidurio ir Rytų Europos žydų patiekalas. Antrojo pasaulinio karo metu didriestainiai išnyko iš Lietuvos kartu su didžiąja dalimi žydų kultūros, o dabar jais vėl galima mėgautis įvairiose Vilniaus kavinėse.

Didriestainiai, kitaip – beigeliai, Vilniuje buvo populiarūs prieš karą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didriestainiai, kitaip – beigeliai, Vilniuje buvo populiarūs prieš karą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didriestainiai, kitaip – beigeliai, Vilniuje buvo populiarūs prieš karą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didriestainiai, kitaip – beigeliai, Vilniuje buvo populiarūs prieš karą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didriestainiai, kitaip – beigeliai, Vilniuje buvo populiarūs prieš karą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didriestainiai, kitaip – beigeliai, Vilniuje buvo populiarūs prieš karą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena iš vietų, atgaivinusių didriestainius – Halės bistro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (15)

„Lietuvos rytas“

Jun 28, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 1:36 AM

Toronte augęs M.Kaiseris vaikystėje valgė daug „beigelių“, lietuviškai vadinamų didriestainiais. 

Jų kas rytą pusryčiams gaudavo žydų ortodoksų vidurinėje mokykloje.

Šiais kepiniais jis mėgavosi ir studijuodamas Kolumbijos universitete Niujorke. Bet kai gavęs Fulbrighto stipendiją atvyko mokytis į Vilnių, M.Kaiseris nustebo sužinojęs, kad jo pamėgtų didriestainių Lietuvoje nėra. 

Apie šiuos kepinius čia niekas nežinojo, nors prieš Antrąjį pasaulinį karą jie buvo labai populiarūs visoje Rytų ir Vidurio Europoje. Manoma, kad didriestainiai pirmiausia atsirado Lenkijoje, o vėliau paplito po visą Rytų Europą.

Didriestainių populiarumą Rytų Europoje, anot vaikino, liudija senos Lenkijoje ir Lietuvoje darytos nuotraukos. Jose matyti, kaip turguose būdavo pardavinėjama daugybė didriestainių, suvertų ant ilgų virvių.

Viskas pasikeitė prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, kai Lietuvos žydų bendruomenė buvo beveik sunaikinta. 

Prieš karą 45 procentai Vilniaus gyventojų buvo žydai. Po karo žydų mieste liko mažiau nei 1 procentas. Sunaikinus didžiąją dalį žydų kultūros čia neliko ir didriestainių. 

Per vieną pasisėdėjimą su amerikiečiu kambario draugu ir keliais lietuviais M.Kaiserį aplankė nušvitimas: jeigu didriestainių Lietuvoje nėra, jie jų gali pasigaminti patys!

Lietuviai Menachemo draugai į šią idėją pažiūrėjo labai atsakingai ir mieste iškabino plakatus, kviečiančius į pirmą didriestainių vakarėlį. 

Vietinis restoranas jiems net užleido virtuvę, bet vakarėlio organizatoriams iškilo viena problema – niekas nemokėjo šio skanėsto ruošti.

„Didriestainių gamybos procesas atrodė gąsdinantis“, – tvirtino M.Kaiseris, apie savo patirtį papasakojęs portalui PRI.

Iš pradžių ne viskas buvo sklandu: didriestainių tešla gerai neiškilo. Jie išėjo plokšti, panašūs į blynus su skyle.

Vis dėlto vakarėlis pavyko. Į jį susirinko šimtai žmonių, tarp jų – JAV ambasados diplomatai ir Lietuvos garsenybės.

Didriestainių gaminimo vakarėlius M.Kaiseris rengė visus metus, kol mokėsi Vilniuje. Grįžęs į JAV jis savo didriestainių populiarinimo nuotykius aprašė portale „Tablet Magazine“.

Vėliau M.Kaiseris pradėjo dirbti su kitais projektais, o jo draugė Elena Narbutaitė toliau tobulino didriestainių gamybos įgūdžius Vilniuje. Dabar jos kepiniais galima pasimėgauti kiekvieną sekmadienį Vilniaus kavinėje „Café de Paris“.

Šiuo metu Vilniuje prasidėjo tikras didriestainių renesansas. 

Praėjusį gruodį Halės turguje buvo atidaryta didriestainiais prekiaujanti kavinė, šiemet jų galima užtikti ir Žydų kultūros centre įsikūrusioje kavinėje. Planuojama atidaryti dar vieną didriestainių užeigą.

Tačiau ar viskas prasidėjo nuo M.Kaiserio didriestainių vakarėlio? Kai portalui PRI straipsnį rengusi Alina Simonė to paklausė Nomedos Kuodienės, atidariusios didriestainiais prekiaujančią kavinę, ši nusijuokė: „Ne, manęs į tą vakarėlį nekvietė.“

Nomeda didriestainius atrado kelionės į Niujorką metu, lankydama gimines.

E.Narbutaitė mano, kad šių kepinių populiarėjimas Lietuvoje nėra sutapimas: „Kartais idėjos tiesiog sklando ore, ar ne?“

Tiesiog atėjo tinkamas metas didriestainiams sugrįžti į Vilnių. Tik dabar juos gamina lietuviai, net neturintys žydiškų šaknų.

O M.Kaiseris, kuris šią vasarą ketina grįžti į Lietuvą, džiaugiasi, kad jo svajonė kasdien mėgautis didriestainiais Vilniuje pagaliau tapo realybe.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.