Ką patieksite prie putojančio vyno? Žinovės patarimai

Pakvietėte draugus taurei putojančio vyno? Kokius užkandžius patieksite? Ar labai nusižengsite gurmanų taisyklėms vietoje sūrio užkandėlės pasiūlę, tarkime, sušį? O ką pasakytų maisto kritikai, jei prie jautienos ar kiaulienos kepsnio vietoje sauso raudonojo vyno atnešite taurę putojančio?

Daugelis vis dar įsitikinę, kad putojantis vynas turėtų būti patiekiamas tik prie užkandžių.<br>123rf nuotr.
Daugelis vis dar įsitikinę, kad putojantis vynas turėtų būti patiekiamas tik prie užkandžių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 9:29 PM

Putojantis vynas tinka beveik prie visų patiekalų, svarbiausia – laikytis kelių paprastų derinimo taisyklių“, – teigė įmonių grupės „Alita“ vyriausioji technologė Margarita Lovkienė. Ekspertė išvardijo penkias klaidingas nuostatas, kurių atsisakę galėtume atrasti naujų netikėtų maisto ir putojančio vyno skonio derinių.

Putojantis vynas – tik prie lengvų patiekalų?

Daugelis vis dar įsitikinę, kad putojantis vynas turėtų būti patiekiamas tik prie užkandžių, salotų ir desertų. M. Lovkienė pastebi, jog tokia nuostata tik iš dalies teisinga.

„Viena pagrindinių maisto ir vyno derinimo taisyklių – intensyvaus skonio patiekalai turėtų būti derinami su intensyvaus skonio vynu. Klaidingai manoma, kad putojantis vynas – išskirtinai lengvo skonio, juk viskas priklauso nuo vynuogių rūšies ir vyno gamybos būdo. Pavyzdžiui, putojantį vyną „Riesling“ ar „Cabernet Sauvignon“ galima derinti su daugeliu antrųjų patiekalų“, – teigė vyriausioji technologė.

Putojantis vynas ir aštrus maistas – nevykęs derinys?

Jei jums pasiūlytų putojančio vyno prie aštraus troškinio – atsisakytumėte? Visai be reikalo. Anot ekspertės, putojantį vyną galima derinti su Azijos virtuvės patiekalais, nes jis pasižymi savybe „gesinti“ aštrumą. Putojantis vynas dera su šviežios žuvies skoniu, japonų, kinų patiekalais, ypač sušiais. Ekspertė pataria rinktis sausą arba pusiau sausą vyną, o ieškantiems įdomesnių derinių – rausvą ar raudoną putojantį vyną.  

Putojantis vynas – tik rūgštaus skonio mėgėjams?

Vienas iš populiariausių mitų, kuriais apipintas šis gėrimas – rūgštaus poskonio putojantis vynas yra skirtas nebent gurmanams, todėl daugelis jį išbraukia iš savo gėrimų meniu. „Iš tiesų svarbiausia – suderinti skonius. Jei briuto išgersite prie rūgštesnio maisto, pavyzdžiui apelsinų ar mandarinų, burnoje gali likti rūgštelės poskonis. Bet jei briutą ar sausą putojantį vyną pasirinksite prie riebesnių, kreminių padažų, tarkime, vištienos su grietinėlės padažu – skoniai puikiai derės tarpusavyje“, – sakė ekspertė.   Aperityvui – saldus putojantis vynas

„Tai viena dažniausių klaidų. Rinktis putojantį vyną kaip aperityvą – teisinga, tačiau tai turi būti briutas arba sausas vynas. Saldų putojantį vyną geriau patiekti prie deserto“, – patarė M.Lovkienė. Ne vienerius metus šio gėrimo vartojimo tendencijas Lietuvoje stebinti technologė pastebėjo, kad įvairiuose vakarėliuose dažnai pilstomas saldus putojantis vynas nepelnytai priskiriamas „subtiliųjų“ kategorijai.

„Iš tiesų saldus putojantis vynas pasižymi išraiškingu skoniu, tad jį pasirinkus kaip aperityvą, vėliau patiekti gėrimai ir maistas gali pasirodyti tarsi be skonio“, – perspėjo M. Lovkienė.

Prie deserto – sausas putojantis vynas

Priešinga klaida – prie desertų rinktis sausą putojantį vyną. „Daugelis žino, kad kulinarijoje dera priešingi skoniai, pavyzdžiui, saldus ir rūgštus, todėl prie desertų renkasi rūgštesnį sausą putojantį vyną. Itin dažna derinimo klaida – ledai ir taurė „Chardonnay“, tačiau jų skoniai užgožia vienas kitą. Kur kas geresnis ir laiko patikrintas derinys – ledai ar gabalėlis torto su saldžiu putojančiu vynu“, – sako M. Lovkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.