Trylika įdomiausių ir keisčiausių faktų apie kavą

Ar teko kada susimąstyti, kokia kavos dozė yra mirtina, arba girdėti, kad George'as Washingtonas išrado tirpią kavą?

Teigiama, kad kavos gėrimas padeda apsisaugoti nuo kai kurių ligų.<br>„Kavos draugas“ nuotr.
Teigiama, kad kavos gėrimas padeda apsisaugoti nuo kai kurių ligų.<br>„Kavos draugas“ nuotr.
Į kavą įpilama riebaus pieno kofeinas pasisavinamas lėčiau.<br>„Kavos draugas“ nuotr.
Į kavą įpilama riebaus pieno kofeinas pasisavinamas lėčiau.<br>„Kavos draugas“ nuotr.
Kavos pupelė išties yra kavamedžio vaisiaus sėkla.<br>„Kavos draugas“ nuotr.
Kavos pupelė išties yra kavamedžio vaisiaus sėkla.<br>„Kavos draugas“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Kavos draugas“

Dec 4, 2015, 6:24 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 10:05 AM

Galvojate, kad jeigu kava be kofeino, jo iš tiesų ten nėra? Kavos pasaulyje glūdi daugybė įdomių istorijų ir mitais virtusių pasakojimų, kurie neretai nustebina.

Įdomiausiomis istorijomis iš kavos pasaulio dalinasi specializuotos, kava ir kavos aparatais prekiaujančios įmonės „Kavos draugas“ atstovas Ignas Dombrauskis.

1. Kažkada kava buvo užkandis.

Senovėje kavos uogos būdavo maišomos su riebalais ir taip pagaminamas energijos suteikiantis užkandis. Įdomus faktas yra tai, kad kavos uogos būdavo naudojamos net gaminti vynui.

2. Per visą istoriją buvo net 5 bandymai uždrausti kavą.

Pirmą kartą kava buvo uždrausta 1551 m. Mekoje. Tuo metu jos vadovai galvojo, kad kava stimuliuoja radikalų požiūrį.

XVI a. pradžioje italų kunigai taip pat bandė uždrausti kavą, nes tikėjo, kad ji turi „šėtoniškumo“.

Į šiuos bandymus atsiliepė tuometinis popiežius Klemensas VII, kuris šį draudimą pašalino, nes pats be galo mėgo šį gėrimą. Įdomus faktas: popiežius kavą vėl legalizavo, 1600 metais, ją pakrikštydamas.

Osmanų imperijos galva kavos draudimų istorijoje paliko ryškų ženklą, nes atėjęs į sostą, už kavos gėrimą skirdavo bausmes, tarp kurių būdavo mušimas ir išmetimas į jūrą.

1746 m. švedų gubernatorius ne tik uždraudė kavą, bet netgi draudė turėti indus, skirtus jais gaminti ir gerti.

1777 metais Prūsijos vadovas Frederikas Didysis, manydamas, kad kava mažina šalyje suvartoją alaus kiekį, paskelbė dekretą, kuriuo pripažino alaus viršenybę prieš kavą.

3. Kavos galima ir padauginti.

Tiesa, norit pasiekti mirtiną dozę kofeino, reikėtų išgerti bene 100 puodelių kavos.

4. Kava yra vaisius.

Tokia kava, kokią mes pažįstame kasdienybėje, iš tikrųjų yra kavamedžio vaisiaus sėkla.

Nors kavos pupelė iš tikrųjų yra sėkla, ją galima vadinti ir pupele dėl savo pastebimo panašumo į tikras pupas.

5. Kavos mėgėjai turi mažiau galimybių susirgti Alzheimerio liga.

Atlikti tyrimai parodė, kad žmonės, kurių kraujyje randamas didesnis kiekis kofeino, turi didesnę galimybę išvengti Alzheimerio ligos.

Tyrimų metu nustatyta, kad kava padidina galimybes išvengti antro lygio diabeto ir Parkinsono ligos.

Nustatyta, kad būtent moteris kava veikia teigiamai, padėdama apsisaugoti nuo odos vėžio.

6. Kava ilgiau išlaiko šilumą, jei į ją įpilame grietinėlės.

Kava su grietinėle vėsta net 20 proc. lėčiau nei paprasta, juoda kava.

7. Į kavą įpylus pieno sumažėja kofeino poveikis.

Žmogaus kūnas kofeiną pasisavina žymiai lėčiau, kai į kavą įpilama riebaus pieno.

8. Pietų Korėjoje pagamintas didžiausias kavos puodelis pasaulyje.

„Tai buvo daugiau nei 14 tūkst. litrų talpos kavos puodelis. Didžiausias šaltos kavos puodelis buvo pagamintas Las Vegase 2010 m. – 5600 litrų“, – pasakojo I.Dombrauskis.

9. Tirpią kavą išrado George'as Washingtonas.

Tiesa, tai nebuvo JAV prezidentas, o chemikas, su tuo pačiu vardu.

Ilgą laiką eksperimentuodamas su sausa kava jis galiausiai sukūrė „Red E Coffee“ – tai buvo pirmasis tirpios kavos prekinis ženklas.

10. Vien kavos kvapas gali padėti atsibusti žvalesniam.

Grupė mokslininkų atliko tyrimą ir nustatė, kad vien kavos aromatas ryte suaktyvina smegenis ir sumažina rytinį stresą bundant iš miego.

Išgėrus puodelį kavos, kofeinas itin greitai, bene per 10 minučių, pasiekia kraują.

11. Tamsaus skrudinimo kavoje kofeino yra mažiau nei šviesaus skrudinimo.

Nors tamsiai skrudintos kavos aromatas yra pastebimai stipresnis, skrudinimo metu kaitra iš tiesų sunaikina dalį kofeino ir kuo ilgiau vyksta skrudinimas, tuo mažiau kofeino lieka.

12. Jeigu kava be kofeino, nereiškia, kad jo ten visai nėra.

200 g kavos iš tiesų galima rasti iki 12 miligramų kofeino. Palyginimui – tokiame pačiame kiekyje paprastos kavos, kofeino kiekis siekia iki 200 miligramų.

13. Žodio „kava“ reikšmė iš tiesų yra „vynas“.

„Iš senovės Jemenų kalbos kildinamas kavos pavadinimas gahwah reiškia „vynas“.

Turkijoje šis gėrimas buvo įgavęs vardą kahveh ir gyvavo iki tol, kol vokiečiai ją pavadino šiuolaikinio kavos pavadinimo pirmtaku – koffie, kuris vėliau, anglų kalboje, galiausiai buvo pervadintas coffee„, – pasakojimą užbaigė I.Dombrauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.