Naujausia kokteilių mada: saldu, rūgštu, kartu ir aštru viename

Latvijoje įvykęs didžiausias Baltijos šalyse tarptautinis kokteilių konkursas „Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ sukvietė gausų būrį geriausių kokteilių maišymo profesionalų. Būtent čia kasmet gimsta naujausios kokteilių gamybos ir miksologijos tendencijos, kuriomis pasidalino konkurso laimėtoja iš Estijos Angelika Larkina ir Lietuvai konkurse atstovavęs Martynas Račinskas.

„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių, o jų gamintų kokteilių receptų originalumą, skonio unikalumą bei gėrimo pateikimą vertino tarptautinė profesionalų vertinimo komisija.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių, o jų gamintų kokteilių receptų originalumą, skonio unikalumą bei gėrimo pateikimą vertino tarptautinė profesionalų vertinimo komisija.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių.<br>Organizatorių nuotr.
Estė Angelika pristatė šventiniam stalui tinkantį kokteilį „6 Elementai“, kuriame naudojami net du skirtingų rūšių „Riga Black Balsam“ balzamai.<br>Organizatorių nuotr.
Estė Angelika pristatė šventiniam stalui tinkantį kokteilį „6 Elementai“, kuriame naudojami net du skirtingų rūšių „Riga Black Balsam“ balzamai.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių, o jų gamintų kokteilių receptų originalumą, skonio unikalumą bei gėrimo pateikimą vertino tarptautinė profesionalų vertinimo komisija.<br>Organizatorių nuotr.
„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių, o jų gamintų kokteilių receptų originalumą, skonio unikalumą bei gėrimo pateikimą vertino tarptautinė profesionalų vertinimo komisija.<br>Organizatorių nuotr.
Rygoje vykusiame tarptautiniame kokteilių konkurse M. Račinsko kokteilis „Karaliaus užgaida“ pateko tarp 10 geriausiųjų.<br>Organizatorių nuotr.
Rygoje vykusiame tarptautiniame kokteilių konkurse M. Račinsko kokteilis „Karaliaus užgaida“ pateko tarp 10 geriausiųjų.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 7, 2016, 10:40 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 5:49 PM

Pirmąją vietą „Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ užėmusi estė Angelika Larkina pastebėjo, kad į barus sparčiai grįžta klasikiniai kokteiliai, taip pat pastaruoju metu itin populiarėja unikalių vietinių ingredientų naudojimas, taip išskiriant vieno regiono kokteilius iš kitų.

Panašu, kad Latvijos kokteilių svarbiausia sudedamąja dalimi kandidatuoja tapti išskirtinio skonio tamsusis „Riga Black Balsam“.

Angelika konkurse pristatė šventiniam stalui tinkantį kokteilį „6 Elementai“, kuriame naudojami net du skirtingų rūšių „Riga Black Balsam“ balzamai. Pasak jos, tai sodrus ir sausas gėrimas su uogų natomis ir gaiviu apelsinų poskoniu. Jį autorė rekomenduoja gerti kaip aperityvą prieš vakarienę.

Martyno nuomone, Angelikos sėkmę konkurse galėjo lemti būtent netikėtas dviejų balzamų derinys.

Kalbėdamas apie šių dienų kokteilių tendencijas, Martynas tikino, kad pagrindinis šiuolaikinių kokteilių kūrėjų iššūkis yra balansuoti tarp rūgštumo, saldumo, kartumo ir aštrumo. Šis netikėčiausias skonių atradimas turi įtakos ir jo paties kūrybiniams eksperimentams taurėje.

Rygoje vykusiame tarptautiniame kokteilių konkurse Martyno pristatytas kokteilis „Karaliaus užgaida“ pateko tarp 10 geriausiųjų. Jis išsiskyrė daugialypiškumu. Jame susipina daug skirtingų skonių ir poskonių: kavos, trijų rūšių riešutų (lazdynų, graikinių, muskatų) bei „Riga Black Balsam“. Pasak kokteilio autoriaus, balzamo kartumas suteikia kokteilio skoniui balanso ir itin stipraus charakterio.

M.Račinskas pastebėjo, kad lietuviai taip pat pradeda laisviau eksperimentuoti, drąsiau ragauja netikėtus derinius, atranda naujus skonius ir neretai maloniai nustemba, kad kartumas gali būti toks išraiškingas ir malonus gomuriui.

Tačiau kokteilis nėra vien tik skonių ir aromatų derinys, tai daugialypis kūrinys, kurio visi elementai yra vienodai svarbūs. Kokteilio pateikimas ir vizualumas tiek konkursuose, tiek baruose taip pat yra labai svarbus. Pasak Martyno, tai gali lemti tolimesnę karjerą ar arbatpinigius. Ne veltui sakoma, kad ragaujame akimis.

„Riga Black Balsam Global Challenge 2015“ savo kūrinius pristatė net 48 barmenai iš 10 pasaulio šalių, o jų gamintų kokteilių receptų originalumą, skonio unikalumą bei gėrimo pateikimą vertino tarptautinė profesionalų vertinimo komisija.

Konkursą laimėjusio Angelikos Larkinos kokteilio „6 Elementai“ receptas

Reikės:

20 ml „Riga Balsam Currant“ juodųjų serbentų balzamo;

10 ml „Riga Balsam Elements“ balzamo;

10 ml „Chambord“ likerio;

20 ml „Sandeman Fino Sherry“ vyno;

15 ml vyšnių sulčių;

lašelio apelsinų žievelių aliejaus.

Papuošimui:

cinamono lazdelė, rožiniai pipirai, arbatžolės, šiaudinė juostelė.

Supilkite ingredientus (išskyrus apelsinų žievelių aliejų) į maišymo taurę ir gerai išmaišykite, supilstykite gėrimą į atšaldytas martinio taures ir įlašinkite po lašelį aliejaus.

Šiaudine juostele pririškite cinamono lazdelę, apibarstykite ją arbatžolėmis bei rožiniais pipirais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.