Krepšininko žmona pasidalino geriausiais šeimos blynų receptais

Užgavėnės „Lietuvos ryto“ klubo krepšininko Kšištofo Lavrinovičiaus (36 m.) žmoną Tatjaną (30 m.) grąžina į vaikystę, prabėgusią Rusijos mieste Permėje. Iš savo motinos T.Lavrinovič išmoko vienu metu iškepti kalną blynų. Tatjana dabar blynus savo didelei šeimai kepa iš karto trijose keptuvėse.

Blynus Lavrinovičių šeimoje kepa Tatjana, nes Kšištofas moka pagaminti vienintelį patiekalą – kiaušinienę.<br>T.Bauro nuotr.
Blynus Lavrinovičių šeimoje kepa Tatjana, nes Kšištofas moka pagaminti vienintelį patiekalą – kiaušinienę.<br>T.Bauro nuotr.
Užgavėnės – šeimos šventė, kurios labiausiai laukia Tatjanos ir Kšištofo vaikai – Dominykas (kairėje), Emily ir Danielius.<br>T.Bauro nuotr.
Užgavėnės – šeimos šventė, kurios labiausiai laukia Tatjanos ir Kšištofo vaikai – Dominykas (kairėje), Emily ir Danielius.<br>T.Bauro nuotr.
Lavrinovičių namuose kvepia blynais.<br>T.Bauro nuotr.
Lavrinovičių namuose kvepia blynais.<br>T.Bauro nuotr.
Lavrinovičių namuose kvepia blynais.<br>T.Bauro nuotr.
Lavrinovičių namuose kvepia blynais.<br>T.Bauro nuotr.
Geriausias laikas krepšininkui – praleistas su šeima.<br>T.Bauro nuotr.
Geriausias laikas krepšininkui – praleistas su šeima.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Feb 9, 2016, 8:22 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 6:20 PM

Tatjana užaugo su dešimčia metų vyresne seserimi Marina ir aštuoneriais metais vyresniu broliu Romanu. Pagrandukė dažnai sukiodavosi virtuvėje stebėdavo valgį ruošiančią motiną. Kad būtų greičiau, ji blynus kepdavo iškart trijose keptuvėse.

Danielių (8 m.), Dominyką (6 m.) ir pustrečių metų Emily auginanti T.Lavrinovič pasinaudojo savo motinos patirtimi – blynus taip pat kepa trijose keptuvėse.

Kai augino tik du sūnus, kepdavo dviejose. Ūgtelėjus jaunėlei teko nusipirkti dar vieną keptuvę. Tatjana įgudo vienu metu vartyti blynus skirtingose keptuvėse – krepšininko žmona tai daro virtuoziškai.

Namuose nėra nei majonezo, nei limonado

Ji – ne tik puiki šeimininkė, bet ir gera vairuotoja. Mat vaikų vežiojimas į mokyklą, vaikų darželį, sporto būrelius ir namo – taip pat kasdienė Tatjanos veikla. Trijų vaikų motina išsisuka be auklių, tik jei labai reikia pagalbos ir nėra išeities, prižiūrėti anūkų atskuba močiutė – Kšištofo motina Vanda.

Dvynius krepšininkus Darjušą ir Kšištofą užauginusi motina jiems vaikystėje dažnai kepdavo bulvinius blynus. Šis valgis – vienas Kšištofo mėgstamiausių.

Tačiau Tatjana šeimai ruošia įprastus blynus: iš miltų, kiaušinių, pieno, gardina cukrumi. Vaikai juos valgo su uogiene arba sutirštintu pienu, o Kšištofas pasigardina grietine.

K.Lavrinovičius blynų suvalgo vos kelis – sportininkas laikosi dietos, nes bijo priaugti per daug svorio ir tapti nejudrus aikštėje. O Tatjana, 2004-aisiais pripažinta gražiausia Rusijos mergina, nesilaiko jokių dietų ir gali džiaugtis lieknomis kūno linijomis.

Lavrinovičių namuose dažniausiai ruošiamas sveikas maistas: Tatjana dažnai verda sriubą, kepa liesą mėsą arba žuvį. Kepsnius šeima valgo be padažų.

Kad namuose nėra nenaudingų organizmui produktų, patikino ir Kšištofas sakydamas, kad nei jie, nei vaikai nevalgo majonezo, saldumynų, negeria limonado. Retų išimčių būna tik per šventes – tuomet Tatjana kepa pyragą.

Ant stalo – kelių rūšių blynai

Užgavėnės – šeimos šventė, kurios labiausiai laukia vaikai. Lavrinovičių namuose ta proga visada būna blynų – ne vienos rūšies, bet kelių.

Tatjana pasistengia, kad šeima pasimėgautų ne tik įprastais blynais, bet ir su mėsos įdaru ar su sultiniu.

Šeimininkė į greitpuodį sudeda mėsos faršą, įpila vandens, pagardina kvapiaisiais pipirais, laurų lapais, krapais. Išvirusį faršą naudoja įdarui. Jo deda ant lietinių blynų, kuriuos kepa iš įprastos tešlos, paruoštos iš miltų, pieno ir kiaušinių.

Suvyniotus lietinius ji dar šiek tiek apkepa keptuvėje, kad būtų galima į stalą patiekti šiltus.

Tokius lietinius Tatjana mėgsta valgyti su mėsos sultiniu. Šeimoje ji taip valgo vienintelė – taip įpratusi nuo vaikystės.

„Blynelis su mėsa – kaip pyragėlis, todėl jis valgomas su sultiniu. Aš taip esu įpratusi valgyti, tačiau mano vyras tokius blynus valgo su grietine“, – apie skirtingus šeimos įpročius pasakojo moteris.

Kepdama kalną blynų T.Lavrinovič atsižvelgia į šeimos pageidavimus: jeigu sau ir vyrui priruošia blynų su mėsa, atžaloms į blynus įvynioja tarkuoto fermentinio sūrio, krapų, vyšninių pomidorų. Taip įdarytus blynus apkepa keptuvėje, kol sūris išsilydo, pradeda tekėti, – tuomet juos reikia dėti į lėkštes.

Kai blynų iškepama tokia gausybė, visi valgo tai, ką mėgsta – vyriausiasis sūnus Danielius paragauja blynų su mėsa, jaunėlė Emily valgo blynus be įdaro, tik su uogiene. O vidurinis Dominykas klauso mamos: „Ką jam įdedu, tą ir valgo. Jam patinka įvairių rūšių blynai.“

Iš Rusijos kilusi Tatjana retai mėgaujasi rusų mėgstamais blynais su žuvų ikrais. Moteris atskleidė jų gardumo paslaptį – ant šilto blyno reikia uždėti šiek tiek sviesto, tik po to užberti ikrų. Nuo šilumos sviesto gabaliukas išsilydys.

„Tuomet būna labai skanu“, – patikino pašnekovė.

Kai sykį ji paruošė šeimai blynų su ikrais, daugiausia jų suvalgė sūnus Dominykas. Kai po valgio praėjo šiek tiek laiko, berniukas vėl paprašė mamos blynų su ikrais. Bet po trijų mėnesių šių delikatesų Dominykas atsivalgė – daugiau niekada nebenorėjo.

Rusijoje blynus valgo visą savaitę

Vilniuje gyvenanti Lavrinovičių šeima blynų valgys per Užgavėnes antradienį – vasario 9-ąją. Permėje užaugusi Tatjana prisiderina prie vietos tradicijų, nes taip įprasta Lietuvoje.

Tačiau gyvendama Rusijoje, tėvų namuose, ji blynais mėgaudavosi kone visą savaitę. Prasidėjus Užgavėnių savaitei namuose blynus kepdavo vis kitas žmogus.

„Pirmadienį blynus imdavo kepti mama, antradienį, vadinamą riebiuoju, – sesuo. Kiek pamenu, penktadienis būdavo uošvės diena. Sekmadienį, paskutinę vadinamosios Maslenicos dieną, prisivalgydavome daugiausia. Tądien būdavo deginama kaliausė – atsisveikinama su žiema.

Visą savaitę ir lauke būdavo linksma – žirgų traukiamomis rogėmis važinėdavome, kieme dalydavomės blynais ir juos valgydavome. O nuo pirmadienio pasninkaudavome iki Velykų“, – apie stačiatikių tradicijas pasakojo T.Lavrinovič.

Sukūrusi šeimą su Kšištofu Tatjana daugiau laikosi katalikiškų tradicijų. Pora visus tris vaikus pakrikštijo katalikų bažnyčioje, švenčia katalikiškas šventes.

Blynus šeima valgo ne tik Užgavėnių proga. Kartais jų kepame savaitgalį – tai darau arba aš, arba vaikų močiutė“, – nusijuokė gražuolė krepšininko žmona.

Virtuvėje Tatjaną retkarčiais pavaduoja ir Kšištofas. Jei šeštadienį ryte nėra treniruotės, krepšininkas pusryčiams iškepa kiaušinienės. Tai vienintelis patiekalas, kurį moka paruošti garsus sportininkas.

O poros vaikai – dar per maži pagalbininkai virtuvėje. Bet jie mielai padeda ruošti blynų tešlą – įmuša kiaušinius. Vis dėlto labiau negu kulinarija sūnus traukia sportas. Jie lanko krepšinį, futbolą, plaukimą. Be to, Danielius randa laiko ir dainavimui.

Vyriausiasis sūnus jau dalyvauja ir vaikų krepšinio varžybose. Motina jį visada lydi į kituose miestuose savaitgaliais vykstančias rungtynes.

„Jeigu jo komanda pralaimi, Danielius net pravirksta. Tenka jį guosti“, – patikino motina.

Tatjana pastebėjo, kad duomenų tapti krepšininku turi sūnus Dominykas.

Jis, kaip ir tėvas, yra lieknas ir ne pagal amžių aukštas. Šešiamečio ūgis – 138 centimetrai. Motina dabar abiem sūnums perka vienodo dydžio drabužius, nors tarp jų – poros metų skirtumas. Laiminga mama jau svarsto, kad ir Emily galėtų sportuoti, – kai dukrai sukaks treji metai, užrašys ją į gimnastikos būrelį.

T.Lavrinovič Užgavėnių blynų receptas penkių asmenų šeimai

Krepšininko K.Lavrinovičiaus žmona Tatjana blynams sunaudoja nemažai produktų, o kad jie būtų purūs, į tešlą įberia actu nugesintos sodos, įpila aliejaus.

Tešlai reikės:

4 kiaušinių

500 g miltų

250 ml vandens

250 ml pieno

žiupsnelio druskos

2 šaukštų cukraus

2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus

pusės arbatinio šaukštelio sodos, nugesintos šlakeliu acto

Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite miltus, pieną, vandenį, aliejaus, nugesintą sodą, įberkite druskos, cukraus. Visus produktus Tatjana patarė išplakti plaktuvu, nes tešlą išmaišyti šaukštu nebus lengva.

Blynus kepkite įkaitintame svieste su šiek tiek saulėgrąžų aliejaus. „Vieną kartą į keptuvę įpylus aliejaus po to gali ir nebereikėti jo pilti. Nemėgstu, kai blynai skęsta riebaluose, todėl aliejų naudoju saikingai – juk svarbiausia, kad blynai nepriliptų prie keptuvės dugno“, – patarė T.Lavrinovič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.