Vėsiuoju metu kepsnių ant grilio karaliene tampa vištiena

Ne tik maloniai šildant saulutei, bet ir vėsiu oru vis daugiau lietuvių atranda kepimo grilyje teikiamus malonumus ir naudą. Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas tvirtina, kad Lietuvoje pamažu formuojasi ir kepimo kepsninėse tradicijos – vis daugiau žmonių domisi, kokius produktus, kaip teisingai ir įdomiau iškepti.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2016, 3:09 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 5:44 AM

„Maisto gaminimo tendencijos rodo, kad kepti grilyje darosi populiaru ištisus metus. Pažvelkite į įvairius žiemos renginius ar šventes – juose visuomet rasite maisto, kepto ant laužo ar kepsninės. Vis daugiau žmonių savaitgaliais susivilioja kepti patiekalus grilyje lauke net ir esant vėsesniam orui“, – pastebėjimais dalijosi jau dešimtmetį Lietuvoje veikiančios asociacijos prezidentas.

Grilio meistras pastebi, kad lietuviai naudoja įvairesnius kepimo būdus – lauke kepa kepsninėse naudodami iešmus ar groteles, o žiemą ir pavasarį mėsą kepa ir namuose – specialioje keptuvėje rievėtu paviršiumi ar orkaitėje, įjungę specialų grilio režimą.

Vis daugiau žmonių atranda ir Lietuvoje iki šiol dar mažai žinomus stalo grilius.

Šaltuoju metų laiku norintiems mėgautis gardžiais ir sveikais grilio keptais patiekalais J.Kaminskas siūlo naudoti specialias plokštumas, skirtas orkaitėms ar elektrinėms viryklėms arba labai patogias elektrines kepimo plokštumas, kurias galima statyti bet kur.

Tai, kad šalyje vis daugiau žmonių patiekalus gaminama kepsninėse, patvirtina ir „Vilniaus paukštyno“ užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa. Apklausus daugiau nei tūkstantį 18-75 metų respondentų paaiškėjo, kad vasaros sezonu net kas penktas Lietuvos gyventojas bent kartą per savaitę maistą kepa ant ugnies – grilyje, ant grotelių, šašlykinėje.

Vasarą lietuviai dažniausiai renkasi kiaulieną. Bent kartą per mėnesį grilyje, šašlykinėje ar ant grotelių ją kepa net 89 procentai respondentų.

Šaltuoju metų laiku pirmenybė teikiama greičiau pagaminamai vištienai. Bent kartą per mėnesį vištieną kepa 84 procentai apklaustųjų. Apklausos dalyviai nurodė, kad dažniausiai mėsą kepa orkaitėje. Šiek tiek mažiau nei pusė respondentų mėsos patiekalus ruošia keptuvėje.

„Vakarų šalyse ir Skandinavijoje grilis namuose – įprastas kepimo būdas. Jei tik leidžia oras, mėsa kepama lauke ir vasarą, ir žiemą. Ten nieko nestebina net ir šaltuoju metų laiku iš balkonų ar terasų kylantys dūmai ir sklindatys gardūs kepamos mėsos kvapai. Pastebime, kad ir Lietuvoje plinta mada grilyje kepti ištisus metus“, – džiaugėsi „Vilniaus paukštyno“ generalinis direktorius Gintaras Martinkus.

Įvairius vištienos produktus gaminančios įmonės vadovas pastebi, kad šalies gyventojai vis dažniau renkasi jau paruoštus mėsos pusgaminius.Tokių produktų pardavimai kasmet auga maždaug trečdaliu.

„Nors dar neseniai kepti mėsą kepsninėse buvo populiaru tik vasarą, dabar visais metų laikais specialiai kepimui grilyje paruošti produktai iš parduotuvių lentynų tiesiog šluojami“, – sakė G.Martinkus.

Pasak jo, vasarą lietuviai dažniausiai renkasi vištienos šašlykus, viščiuko sparnelius, blauzdeles, o žiemą dažniau pageidaujama visų marinuotų viščiukų, šviežių dešrelių iš faršo bei specialiame įpakavime orkaitei skirtų marinuotų produktų.

Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas J.Kaminskas tai aiškina keliomis paprastomis priežastimis.

„Kai vėsu, prie grilio norisi praleisti kuo mažiau laiko. Vištiena iškepa pakankamai greitai, todėl nenuostabu, kad ji dažniau kepama vėsiuoju metų laiku. Be to, vištiena yra liesesnė mėsa, todėl ją mieliau renkasi tie, kurie rūpinasi savo sveikata ir svoriu.

Vištiena niekada nepabosta, nes ją galima ruošti labai įvairiai. Ją lengva marinuoti, prie jos dera įvairūs garnyrai“, – sakė barbekiu ekspertas J.Kaminskas.

Jis pataria nebijoti eksperimentuoti ir gardžiais kepsninėje keptais mėsos patiekalais mėgautis ištisus metus.

„Ieškokite naujų būdų, skonių ir pradėkite kepimo kepsninėse sezoną jau dabar“, – ragina J.Kaminskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.