Šefo gudrybės, kad grilyje kepta vištiena būtų sultinga ir skani

Nebūtina laukti karštų dienų, kad pradėtumėte kepimo grilyje sezoną. Gardžiais ir kvapniais lauke pagamintais valgiais galite mėgautis jau dabar.

Prie vištienos tiks ant grotelių keptos įvairiausios daržovės – pomidorai, baklažanai, cukinijos, paprikos.<br>123rf nuotr.
Prie vištienos tiks ant grotelių keptos įvairiausios daržovės – pomidorai, baklažanai, cukinijos, paprikos.<br>123rf nuotr.
A.Stoškus šiemet jau pradėjo kepimo grilyje sezoną.
A.Stoškus šiemet jau pradėjo kepimo grilyje sezoną.
Pabandykite uždarame grilyje kepti visą viščiuką. Rezultatas – sultinga, skani mėsa.<br>123rf nuotr.
Pabandykite uždarame grilyje kepti visą viščiuką. Rezultatas – sultinga, skani mėsa.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 24, 2016, 8:00 AM, atnaujinta May 31, 2017, 7:07 PM

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narys, restoranų grupės „Fortas“ gamybos vadovas Artūras Stoškus ragina nebijoti eksperimentuoti ir rekomenduoja išbandyti naujus skonius.

„Gamtoje maistas tampa stebuklingas“, – sako grilio sezoną jau pradėjęs virtuvės šefas.

– Lietuvoje sparčiai populiarėja grilio kultūra. Kokias tendencijas įžvelgiate jūs?

– Kvapas, skonis, pats kepimo procesas, gera kompanija – dėl visų šių dalykų gamtoje kepamas maistas visada yra skanesnis. Dėl to vis daugiau žmonių gamina maistą ant grotelių, kepsninėse lauke.

Pastebėjau, kad žmonės nebebijo eksperimentuoti. Vis daugiau grilyje gamina jautienos, žuvies, daržovių patiekalų. Be to, vis didesnis dėmesys skiriamas mėsos kokybei, šviežumui.

– Jūs ir pats labai mėgstate kepti mėsą ant grotelių. Kokius marinatus siūlytumėte naudoti mėsai?

– Jei mėsa gera, kokybiška ir šviežia, jos nereikia ilgai marinuoti. Dažnai pakanka tik druskos ir pipirų. Marinatai neturi užgožti mėsos skonio. Todėl švelniai vištienai marinuoti rekomenduoju naudoti įvairias šviežias, švelnaus skonio prieskonines žoleles, kurių galima užsiauginti netgi namuose ant palangės.

Pavyzdžiui, raudonėlius, mairūną, čiobrelius. Pastarieji man ypač patinka gaminant vištieną. Prekybos centruose dabar galima atrasti ir citrininio čiobrelio. Lietuviams patinka maiste jausti šiek tiek rūgštelės, o citrininis čiobrelis vištienai suteikia pikantiškumo. Taip pamarinuota vištiena bus skani ir šiek tiek kitokia, nei esame įpratę valgyti įprastai.

Kai kam patinka vištieną gardinti šalaviju. Bet šis augalas – specifinio skonio ir kvapo, todėl gali patikti ne visiems.

Jautienai labiau tinka aitresnės žolelės, tokios kaip rozmarinas ar peletrūnas.

– Gal galite išduoti keletą paslapčių, kurios jums padeda skaniai grilyje iškepti mėsą?

– Norint, kad mėsa nesudegtų, būtų skani ir sultinga, labai svarbu ją laiku uždėti ant ugnies. Kaip žinoti, kokia temperatūra tinkama kepti? Jei galite išlaikyti ranką virš grotelių, vadinasi, temperatūra yra tinkama ir jau galite pradėti kepti mėsą.

Jei mėsą kepate uždarame grilyje, kepkite trumpiau. Uždaras grilis atlieka ir orkaitės funkciją, todėl jame mėsa iškepa greičiau.

Žmonės vis dar nelabai vertina pusiau žalią mėsą su krauju ir dažnai mėsą perkepa, o paskui skundžiasi, kad mėsa per kieta. Todėl rekomenduoju jautienos iki galo neiškepti.

Dar viena nerašyta taisyklė, kurios rekomenduoju laikytis, – pusę laiko, kiek kepa mėsa, leisti iškeptai mėsai subręsti uždengus ją sviestiniu popieriumi ar maistine folija. Nuo to jautiena ar kiauliena bus tik sultingesnė ir skanesnė. Šis patarimas netinka vištienai – ją reikia gerai iškepti.

– Kodėl dažniausiai kepti ant grotelių pasirenkama vištiena?

– Vištiena – sveikesnė ir skani mėsa. Be to, ji kepa greičiausiai. Todėl žmonės ją ir mėgsta kepti ant grotelių lauke. Grilyje galima kepti visas vištienos dalis – filė, sparnelių petelius, šlauneles, kulšeles ar sparnelius.

Praėjusiais metais uždarame grilyje išbandžiau kepti ir visą viščiuką. Rezultatas buvo puikus – sultinga, skani mėsa.

Uždarame grilyje mėsa ne tik apkepa, bet jis veikia ir kaip rūkykla. Todėl kepdami viščiuką į grilį galite įdėti padžiovintų ir vandenyje išmirkytų aromatingų žolelių. Uždarame grilyje jų skleidžiamas aromatas gerai įsigers į vištieną, ir jūs galėsite gardžiuotis labai skaniu patiekalu. Jei ant grilio kepate viščiuką „Tabaka“, rekomenduoju po odele įkišti šiek tiek sviesto, pagardinto patinkančiais prieskoniais. Vištiena bus skanesnė ir sultingesnė.

Jei labiau mėgstate kiaulieną, galite kepti sprandinę, šonkauliukus. Jautienos mėgėjai ant grotelių gali kepti išpjovas, nugarinę, antrekotus, kepsnius.

Noriu visiems priminti, kad grilyje galima ne tik kepti mėsą, bet ir išsivirti skanių troškinių, sriubų. Tam reiktų turėti tam pritaikytus specialius ketaus puodus. Aš pats šiemet grilio sezoną pradėjau dar vasario mėnesį grilyje gamindamas tokį troškinį.

– Ar tiesa, kad ant grotelių kepamą mėsą reikia kuo dažniau vartyti?

– Viskas priklauso nuo kepamų mėsos gabaliukų dydžio ir žarijų temperatūros. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo dažniau mėsą reikia vartyti, antraip susidarys anglys. Pasirinkus tinkamą temperatūrą turi susidaryti graži apskrudusi, gintarinės spalvos plutelė. Jokiu būdu ne juoda. Kuo dažniau vartysime mėsą, tuo ji labiau troškinsis savose sultyse, o ne keps. Reikia surasti aukso viduriuką.

– Kokias grilyje keptas daržoves rekomenduotumėte prie vištienos patiekalų?

– Mes, lietuviai, labai mėgstame bulves. Smagu jas ir kepti, ir valgyti. Daugumai, matyt, bulvių kepimas ant laužo nuo vaikystės sukelia geras emocijas. Bulvės tinka ir prie vištienos, ir prie kitų mėsos patiekalų.

Raginu nebijoti eksperimentuoti ir ant grotelių kepti pačias įvairiausias daržoves – pomidorus, baklažanus, cukinijas, paprikas. Prasidėjus sezonui, ant grotelių galėsime drąsiai dėti smidrus.

Prie vištienos galima išsikepti ir lietuvių labai mėgstamą karamelizuotą ananasą. Pakanka ant ananaso užberti šiek tiek cukraus ir lengvai apkepti.

Jei ant grotelių kepate vaisius, prisiminkite, kad geriau rinktis tuos, kurie yra kieti ir greitai neištyžta. Pavyzdžiui, nektarinus, persikus, kietesnes slyvas. Taip pat galima kepti ir bananus. Bet braškių kepti nerekomenduoju.

– Ką geriau naudoti grilyje kepant mėsą – anglis, malkas, briketus?

– Gamtoje aš dažniausiai stengiuosi naudoti beržines malkas ir įmetu vieną kitą obels ar vyšnios malką. Jos kepamai mėsai priduoda skanaus aromato. Norintiems, kad kepimo procesas būtų greitesnis, rekomenduoju medžio anglis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.